Презентація "Чому скисає молоко"

Про матеріал
Презетація учнівського проєкту у 6 класу з біології до теми "Одноклітинні організми"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Чому скисає молоко?

Номер слайду 2

ЩО ТАКЕ МОЛОКО?Молоко - це найперший харчовий продукт в житті будь-якої людини. І воно залишається одним з найважливіших в його раціоні на все життя. Тому від його якості залежить наше травлення і здоров'я в цілому. 

Номер слайду 3

Скисання молока: в чому полягає цей процес?Процес скисання молока є надзвичайно складним. Все відбувається на мікробіологічному рівні коштом присутніх у продукті молочнокислих бактерій. Для них молоко служить ідеальним середовищем для харчування і розмноження. Коли його зберігати у звичайних умовах, без холодильника, при кімнатній температурі, то присутні в ньому бактерії починають посилено розмножуватися. При цьому як енергію вони активно застосовують компоненти молока, такі як білки, жири й вуглеводи. В цьому і полягає причина, чому молоко скисає.

Номер слайду 4

Види бактерійІснує безліч видів кисломолочних бактерій. Це переважно ацидо-, теро-, мезофільні й біфідобактерії. Їх існування ґрунтується на споживанні лактози й виробленні молочних кислот. Кожен тип бактерій виробляє конкретні види кисломолочних продуктів. Так, кефір утворюється під дією на молоко симбіозу кисломолочних бактерій і гриба. БіфідобактеріїМезофільні бактеріїАцидофільні бактеріїТермофільні бактерії

Номер слайду 5

Різновиди молока. Стерилізоване. Таке молоко піддавалося стерилізації при високих температурах, що дозволяє зберігати його набагато довше, ніж зазвичай. При цьому молоко нагрівається до 135 градусів, після чого різко охолоджується, чому гинуть всі присутні в ньому бактерії, включаючи корисні для людського організму. Однак в такому випадку зберігається більшість вітамінів. Наскільки швидко скисає молоко після стерилізації залежить від умов його зберігання. У закритому вигляді воно може не псуватися більш як 6 місяців. У відкритому ж вигляді пакет з таким молоком може зберігатися в холодильнику до 3 днів без шкоди для його якісних і смакових характеристик. Пастеризоване. Таке молоко теж піддається тепловій обробці. Але пастеризований варіант вважається набагато більш корисним. У процесі пастеризації відбувається нагрівання молока до температури в 65 градусів. Завдяки цьому вдається зберегти вітаміни, а також більшість корисних для людського організму молочнокислих бактерій. Але завдяки такій технології набагато довше молоко не скисає. Чому це відбувається? Через припинення даного процесу під дією високих температур. Адже в ході пастеризації гине 90 відсотків всіх мікроорганізмів, які знаходяться в вихідному продукті. Таке молоко можна зберігати не довше півтори доби. Відновлене. Таке молоко є вже вторинним продуктом. Воно створюється з сухого молока. В цей порошок додається вода. Але ні вітамінів, ні мікроелементів, ні молочнокислих бактерій в даному молоці немає. Тому чекати від нього користі немає сенсу.

Номер слайду 6

Пийте, діти, молоко! Будете здорові!

pptx
Пов’язані теми
Біологія, Презентації
Додано
14 квітня 2023
Переглядів
824
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку