Презентація " Чорне море"

Про матеріал
Використання презентації сприяє раціональному використанні часу на уроці ,наглядно ознайомити з різноманітним органічним світом Чорного моря
Зміст слайдів
Номер слайду 1

І. К. Айвазовський” Чорне море”

Номер слайду 2

Природні комплекси морів, що омивають Україну. Чорне море. Тема уроку.

Номер слайду 3

Мета: Вивчити особливості: – фізико-географічного положення Чорного моря; – стану природних ресурсів – проблем їх використання і збереження; – господарського значення Чорного моря. Дослідити наявні екологічні проблеми та їх наслідки.

Номер слайду 4

Бліцопитування1. Що таке море?2. Які бувають моря залежно від розташування материка?3. Які моря називаються внутрішніми?4. Які моря називаються окраїнними?5. Що таке затока?6. Що таке протока?7. Яке значення для України має наявність широкого виходу до морів?

Номер слайду 5

План характеристики моря1. ФГП моря.2. Природні умови моря.а)геологічна будова та рельєф дна;б)клімат;в)гідрологічні особливості, наявність сірководню.3. Природні ресурси моря.а)біологічні;б)мінеральні;4. Екологічні проблеми моря та його використання.

Номер слайду 6

Фізичні параметри. Довжина: Із заходу на схід-1167км;Із півночі на південь-624 км; площа-422 тис.км2; глибина середня-1271;максимальна-2245м;довжина берегової лінії-4090км,із них у кордонах України-1540,в тому числі в межах Херсонщини-350км.

Номер слайду 7

Гіпотези походження назви Чорного моря. Понт Аксинський (“Негостинне море”)Понт Евксінський (“Гостинне море”)“Російське море” ”Скіфське море”Забарвлення металевих предметів (якорів) в чорний колір. Чорне море-північне море. Легенда турецька Чорне море прагне виплеснути смертоносну зброю.

Номер слайду 8

Кліматичні особливості Чорного моря

Номер слайду 9

Гідрологічні особливості

Номер слайду 10

Анаеробні води

Номер слайду 11

Флора Чорного моря. Цистозира. Філлофора. Зостера

Номер слайду 12

Фауна Чорного моря. Корнерот. Аурелія

Номер слайду 13

Фауна Чорного моря. МідіїРапан. Гребінець. Устриці

Номер слайду 14

Фауна Чорного моря. Осетр Тюлька. Тунець. Бичок. Кефаль. Оселедець

Номер слайду 15

Фауна Чорного моря. Скумбрія. Пеленгас. Хамса. Лосось. Краб. Креветка

Номер слайду 16

Фауна Чорного моря. Афалина. Білобочка. Азовка

Номер слайду 17

Акули Чорного моря. Катран. Сцілліум

Номер слайду 18

Фізкультхвилинка. Ми пливли, пливли, пливлиІ на березі зійшли. Ноги вище піднімаємоІ до моря поспішаємо. Дружно нахилились і водичкою освіжились. А тепер вся як один попливемо,як дельфін. Вийдіть же тепер з води мої славні моряки. Відпочинок в Чорнім морі - це найкраще в цілім світіСіли дружно на місця, подорожувати нам пора.

Номер слайду 19

Релаксаціяstyle.color

Номер слайду 20

Ресурси. МінеральніРекреаційніТранспортні можливостіПаливніРудніНерудніСонячніпляжіЛікувальнігрязіМінеральні води

Номер слайду 21

Рекреаційні ресурси Херсонщини

Номер слайду 22

Екологічна ситуація моря

Номер слайду 23

Екологічне партнерство1992 рік-Бухарестська конвенція1993 рік - Одеська декларація1994 рік - Чорноморсько-екологічна програма1995 рік - Дунайсько-екологічна програма31 жовтня 1996 рік - Міжнародний день Чорного моря

Номер слайду 24

Тести1. Якою протокою Чорне море поєднується з Азовським морем?а)Керченською;б)Босфорською; в)Перекопською;2. Більша частина Чорного моря розташована в кліматичному поясі:а)помірний;б)субтропічний;в)тропічний;3. Відносна невисока солоність вод Чорного моря пояснюється:а)великою кількістю лиманів;б)значною кількість річок,що впадають у море;в)наявність сірководню.4. Визначте помилкове твердження щодо Чорного моря:а)глибинні води забруднені сірководнем;б)розташоване в зоні рухомої ділянки земної кори;в)неглибоке;г)солоність його вод менше за середню океанічну.5. Найбільший за площею острів Чорного моря:а)Зміїний;б)Джарилгач;в)Березань;г)Довгий.6. Виберіть із перелічених риб які мешкають у Чорному морі:а)бичок;б)минтай;в)кефаль;г)скумбрія;д)хек.

Номер слайду 25

Тести (самоперевірка)1. Якою протокою Чорне море поєднується з Азовським морем?а)Керченською;б)Босфорською; в)Перекопською;2. Більша частина Чорного моря розташована в кліматичному поясі:а)помірний;б)субтропічний;в)тропічний;3. Відносна невисока солоність вод Чорного моря пояснюється:а)великою кількістю лиманів;б)значною кількість річок,що впадають у море;в)наявність сірководню.4. Визначте помилкове твердження щодо Чорного моря:а)глибинні води забруднені сірководнем;б)розташоване в зоні рухомої ділянки земної кори;в)неглибоке;г)солоність його вод менше за середню океанічну.5. Найбільший за площею острів Чорного моря:а)Зміїний;б)Джарилгач;в)Березань;г)Довгий.6. Виберіть із перелічених риб які мешкають у Чорному морі:а)бичок;б)минтай;в)кефаль;г)скумбрія;д)хек.

Номер слайду 26

Домашнє завдання. Підручник § 42 (обов'язково) І : інформацію з презентацією “Флора і фауна Азовського моря”.ІІ : інформацію “Екологічний стан Азовського моря”ІІІ : твір-мініатюра “Як запобігти екологічному лихові”

Номер слайду 27

Майбутнє Чорного моря – в наших руках!Врятуймо наше Чорне море!

pptx
Додано
26 лютого 2021
Переглядів
2466
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку