Презентація "Чорне море", до теми "Моря України"

Про матеріал

Презентація "Чорне море" доповнює матеріали підручника цікавими фактами про природу цієї загадкової частини Атлантичного океану, ширше розкриває особливості географічного положення,етимологію його сучасної назви, природу-рельєф,клімат,органічний світ.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Чорне море

Номер слайду 2

Чо́рне мо́ре (болг. Черно море, груз. შავი ზღვა, рос. Чёрное мо́ре, рум. Marea Neagră, крим. Qara deсiz, тур. Karadeniz) — море між Європою та Західною Азією (проходить водна межа між Європою і Малою Азією). Сполучене протокою Босфор із Мармуровим морем. Площа 422 тис. кмІ, найбільша глибина до 2 211 м (на південь від Ялти); Солоність 17-18 ‰. Нижче глибини 150 м органічне життя відсутнє (сірководень). Розвинене рибальство (ставрида, скумбрія, тюлька, кефаль, бички, шпрот, осетрові, камбала, хамса, судак, креветки). Чорне море — важливий район транспортних перевезень: зерно, залізна руда, металопрокат, боксити, непродовольчі товари особистого вжитку. Один з найбільших курортних регіонів Євразії.

Номер слайду 3

Розташування Чорного моря

Номер слайду 4

Розташування Розміри 1150Ч580 км Площа дзеркала 422 000 кмІ Найбільша глибина 2245 м Середня глибина 1240 м Довжина берегової лінії 3400 км Об'єм 547 000 кмі Площа водозабору більш ніж 2 млн кмІ Впадаючі річки Дунай, Дністер, Дніпро, Південний Буг

Номер слайду 5

Чорне море — внутрішнє континентальне море Атлантичного океану (пов'язане з ним через протоку Босфор, Мармурове море, протоку Дарданелли, Егейське та Середземне море); Знаходиться між масивом Східної Європи на півночі, Малою Азією на півдні, Кавказом на сході і Балканським півостровом на заході. Чорне море омиває береги України, Росії, Грузії, Туреччини, Болгарії і Румунії.

Номер слайду 6

Чорне і Азовське моря. Компіляція супутникових світлин НАСА з космосу

Номер слайду 7

Рельєф чорноморського регіону

Номер слайду 8

Етимологія назви Чорне море мало в минулому різні назви. Стародавні греки називали його Понтом Аксінським (грец. Πόντος Aύξενος — негостинне море), а згодом, після успішної колонізації його узбережжя, — Понтом Евксинським (грец. Πόντος Εύξενος — гостинне море). Ним проходили важливі торгові шляхи, що зв'язували античні держави та племена Північного Причорномор'я з Південним Причорномор'ям і Середземномор'ям. Деякі античні письменники (Феокріт, Сенека, Лукіан) називали це море Скіфським. З IX століття в «Повісті временних літ», в арабських (Аль Масуді) та західних (Гельмольд) джерелах Чорне море називали Руським. У Київському літопису — Понтійським (або Понетським) морем. З часом прищепилася у різних народів сучасна назва «Чорне море» (тур. Karadeniz). Можливо, через чорний колір води на значній глибині, можливо завдяки його бурхливості. А можливо й через те, що розчинений у морській воді сірководень призводив до того, що днища суден, якорі та інші металеві предмети, занурені у воду, набували чорного кольору через окислення. [1]

Номер слайду 9

Карта Чорного моря від 1559 року

Номер слайду 10

Рельєф дна,геологія За геологічними і геофізичними даними в історії формування Чорного моря виділяють чотири протяжних етапи: Пізня юра — рання крейда Пізня крейда — еоцен олігоцен — міоцен пліоцен — антропоген Є природний газ, нафта,сіль,лікувальні грязі(в лиманах).

Номер слайду 11

Морське дно: складається з трьох неправильних співосередніх смуг: континентальної мілини (шельфу), континентального узбіччя (схилу) і дна морського басейну (чорноморська абісаль). Острови: Чорне море має декілька дрібних островів - Довгий, Березань навпроти лиману Дніпра і Зміїний проти дельти Дунаю.

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Узбережжя Узбережжя моря рівнинне. Єдиний виняток — це Кримський півострів, який видається далеко на південь, поділяючи море на західну та східну частини. Північно-західний берег Криму й південний берег континенту замикають єдину велику Каркінитську затоку. Інші кримські затоки: Каламітська на південному заході та Феодосійська на південному сході берега Криму.

Номер слайду 14

Клімат Клімат Чорного моря, в зв'язку з його середньоконтинентальним положенням, переважно континентальний[2]. Чорноморське узбережжя Кавказу та південний берег Криму захищені горами від холодних північних вітрів та внаслідок цього мають м'який середземноморський клімат, а на південний схід від Туапсе — вологий субтропічний клімат.

Номер слайду 15

Рух води Поверхня вод Чорного моря переважно спокійна. Хвилі виникають за вітряної погоди, особливо взимку. Під час буревіїв вони можуть зростати до висоти 15 м і більше та загрожувати малим суднам. Припливи та відпливи майже непомітні, бо сягають ледве 10 см висоти. На Чорному морі є два роди морських течій: поверхневі, спричинені циклонними вітрами; подвійні течії в Боспорській та Керченській протоках, спричинені обміном вод різної густини між двома суміжними морськими басейнами.

Номер слайду 16

Рослинний і тваринний світ Найособливішою характеристикою Чорного моря є відсутність органічного життя у водах на глибині нижче 150 — 200 м через шар сірководню, за винятком кількох анаеробних бактерій. Життя зосереджене головним чином в мілких водах континентального шельфу і в річкових гирлах північно-західної частини моря.

Номер слайду 17

Флора Рослинний світ представлений фітопланктоном, що складається приблизно з 350 видів одноклітинних організмів, 280 видів донних макрофітів, кількох видів трав і морських зел. У північно-західній частині моря часто зустрічаються великі скупчення червоної водорості філофори, з якої добувають агар-агар, який використовують у кондитерській, текстильній промисловості, а також у мікробіології. Філофора рубенс покриває понад 15 000 кмІ морського дна і нагромаджує понад 5 млн тон біомаси. На мулистих і піскових відкладах спокійних заток росте морська трава зостера, багата на колонії риб. На прибережних скелях можна зустріти ульву, або морський салат, на невеликих глибинах росте бура водорість цистозіра. [1]

Номер слайду 18

Морський бичок Морський кіт

Номер слайду 19

Актинії

Номер слайду 20

Чорноморська барабулька Афаліна Глось (Platichthys flesus)

Номер слайду 21

Голуба губка Медуза-коренерот Рак-пустельник

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Будматеріали з черепашника

Номер слайду 26

Номер слайду 27

АЮ-ДАГ - Ведмідь - гора

Номер слайду 28

Військово-морський флот

Номер слайду 29

Номер слайду 30

Проблеми

Номер слайду 31

Чи зуміємо зберегти?!!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Легка Наталія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Григоришина Вікторія Леонідівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Новицька Лариса
    дякую колезі за допомогу
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
28 листопада 2018
Переглядів
14325
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку