Презентація "Як живуть в чотирьох крайніх точках України"

Про матеріал

Презентація надає додаткову інформацію до теми "Географічне положення України" і знайомить учнів з особливостями природи крайніх точок нашої країни, що має статус найбільшої за територією в Європі...А також ми дізнаємось про умови життя місцевого населення.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Як живуть в чотирьох крайніх точках України

Номер слайду 2

На півночі — «бярези», на сході — аварці, на півдні — російські морпіхи, а на заході – м`ячі летять в Словаччину. Окрім різних «центрів Європи» в Україні є й інші географічні пам`ятки, зокрема — крайні точки. На жаль, ці місця рідко хто зможе назвати без запинки, не говорячи вже про те, щоб показати їх на карті. То ж спробуємо дізнатись і розповісти про те, як і чим живуть люди в крайніх точках нашої країни. Адже, всі ці населені пункти можна зробити привабливими для туристів, особливо якщо вирішити проблему транспорту — з чотирьох точок дві дуже важкодоступні.

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Північ: памятають князя Голіцина і говоря «бяреза» Крайня північна точка України — село Грем`яч в Чернігівській області. В пошуках сільради ми спитали дорогу у місцевих жителів. І у відповідь почули... білоруську говірку … Виявилось,що уродженці села спілкуються на діалекті — суміші російської, білоруської та української мови. Наприклад, вони говорять «сяло», «горєлка», «бяреза»…

Номер слайду 6

Географічні координати - 52є 22 ґ 45 ґґ пн. ш. та 33є 11ґ 35ґґ с. д.

Номер слайду 7

Грем'я́ч — село в Україні, Новгород-Сіверському районі Чернігівської області. Населення становить 1399 осіб. Орган місцевого самоврядування — Грем'яцька сільська рада. Село відоме як найпівнічніша точка України. Грем'яч вперше згадується у 1604 р., на думку деяких дослідників засноване у 13 ст. На території села виявлено 2 городища (6-3 ст. до н. е.) поселення епохи неоліту — бронзи (5-2 тис. до н. е.), а також ранньослов'янське (3-5 ст.), Київської Русі (9-13 ст.), стоянка епохи мезоліту (8-10 тис. до н. е.). На території села у 1747 р. була побудована Церква Різдва Богородиці.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

«Крайня північ». Зимою в Грем`ячі кращий транспорт — сани. Фото: А. Яремчук

Номер слайду 10

Південь: Російські морпіхи, одинокий маяк і дачі Президента На крайній південній точці України — мисі Сарич — сьогодні «проживають» морські піхотинці Чорноморського флоту РФ та наглядачі маяка. Посля серії «гідрографічних скандалів» в 2005—2006 роках за маяком наглядають одразу два начальники, и обидваа українці — Лещенко та Кухаренко. Один призначений головним від підприємства «Госгідрографія» Мінтрансу України, другий — від ЧФ РФ.

Номер слайду 11

Географічні координати - 44є 23ґ 15ґґ пн.ш. та 33є 44ґ 30ґґ с. д.

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Церква Воскресіння. Головна прикмета Форосу на висоті 400 м. Фото: М. Львовски

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

http://uk.wikipedia.org/wiki/Сарич

Номер слайду 18

Форос розташований в 2,5 км на схід від мису Сарич, і це до анексії Криму, був найпівденніший населений пункт України. На весь світ Форос «прославився» в серпні 1991 року, коли Генсек Горбачов відмовився від посади під «домашнім» арештом организаторів путчу. В Форосі — велика школа, розрахована на 700 учнів — зараз з трьох селищ набирається всього - 165. Кріме приватного сектора є висотки в 9 і 12 поверхів.

Номер слайду 19

Форос заробляє на курортниках. Фото: М. Львовски

Номер слайду 20

Географічні координати - 48є 05ґ 15ґґ пн.ш. та 22є 08ґ 20ґґ с. д. ЗАХІД: М`ЯЧІ ЛЕТЯТЬ В СЛОВАЧЧИНУ

Номер слайду 21

Крайня західна точка, село Соломонове Закарпатської області біля містечка Чоп, сусідить відразу з двома «заграницями» — Угорщиною і Словаччиною. З одного боку країни розділяє річка Тиса, з другого — Латориця. «Граючи у футбол, хлопці умудрялись забивати голи за кордон. Мячі летіли просто в Словаччину», — згадує телеведучий Петро Мага, уродженець села с мудрою назвою. В Європу, до котрої всього кілька кроків, місцеві ходять через день, як в магазин за хлібом. У багатьох там рідня і друзі.

Номер слайду 22

Географічні координати - 49є 15ґ 40ґґ пн.ш. та 40є 13ґ 50ґґ с. д. Схід: прихисток аварців на 6 дворів

Номер слайду 23

Крайній східний населений пункт — с. Рання Зоря (Червона Зірка Луганської області. (49°18' пн. ш. і 40°13' сх. д.)

Номер слайду 24

Крайня східна точка країни, хутір Рання Зоря(Червона Зрка, Міловського району, Луганської області), не щезла з лиця землі завдяки вихідцям з Дагестану. Ще напочатку 1990-х на межі України та Росії поселились аварці. Саме їх сім`ї й складають кістяк богом забутого поселення, головною ознакою якого є памятний знак, що підтверджує крайню східну точку України. На початку 90-х тут проживало 158 осіб. Сьогодні люди прописані в 13 дворах, але фактично життя бурлить тольки на шести. Все населення хутора — 14 дорослих та 8 дітей дошкільного віку.

Номер слайду 25

Номер слайду 26

Географі́чний центр Украї́ни, згідно з даними Державного комітету природних ресурсів України (Наказ N 95 від 20 травня 2005 р. «Щодо уточненого місцезнаходження географічного центру України»), має координати 49°01'39" північної широти і 31°28'58" східної довготи.

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Джерела: http://www.segodnya.ua/ukraine/kak-zhivut-v-chetyrekh-krajnikh-tochkakh-ukrainy.html

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.7
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Попова Екатерина
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
29 листопада 2018
Переглядів
1293
Оцінка розробки
4.7 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку