Презентація: " Чорне та Азовське море" 4 клас Природознавство

Про матеріал
Ознайомлення з Чорним та Азовськими морями додаток до уроку Природознавства у 4 класі
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Азовське та Чорне море

Номер слайду 2

Азовське море!!!!!!!!

Номер слайду 3

Чорне море!!!!!!

Номер слайду 4

Чорне та Азовське море!!!!!!!!!!Азовське море. Площа водного дзеркала 39 тисяч км², об'єм 320 км3[4], середня глибина 8 м, максимальна 13,5 м[5], середня солоність 13,8‰, найбільша у затоці Сиваш — до 25 ‰, середня температура води +11 °C; рибальство: хамса, лящ, оселедець, кілька судаків,бички, осетрові. Азовське море — наймілкіше у світі. Береги Азовського моря низовинні. Берегова лінія хоч і має плавні вигини, але порізана численними затоками. Чорне море!!!!!!!! Площа 422 тис. км², найбільша глибина до 2 245 м (на південь від Ялти), солоність 17—18 ‰. Нижче глибини 150 м органічне життя відсутнє (сірководень). Розвинене рибальство (ставрида, скумбрія, тюлька, кефаль, бички, шпрот, осетрові, камбала, хамса, судак, креветки). Чорне море — важливий район транспортних перевезень: зерно, залізна руда, металопрокат, боксити, непродовольчі товари особистого вжитку. море між Європою та Західною Азією (проходить водна межа між Європою і Малою Азією). Сполучене протокою Босфор із Мармуровим морем.

Номер слайду 5

Природна границы України. Береги Чорного і Азовського морів є природними межами українських земель на півдні, в цих морях проходить південний кордон держави. Чорне море є природним кордоном України з півдня, одночасно воно пов'язує її зі світом. Цим шляхом від початку її історії проходили з півдня економічні, політичні і культурні впливи; завдяки річкам, що течуть до Чорного моря (Дунай, Дністер, Буг і насамперед Дніпро, а на східних межах України Дон), вони могли легко сягати в глибину українських земель. Дніпро і Варязький шлях були головними артеріями Київської держави, що сполучали Чорне і Балтійське моря. Над Дніпром і його притоками лежить більшість стародавніх міст Русі-України.

Номер слайду 6

Чорне море та його історія!!!!!На північному узбережжі Чорного моря перехрещувалися впродовж віків три напрями експансії. Народи, що жили в Україні (в IX сторіччі Київська держава), хотіли дійти до Чорного моря. Середземноморські народи (греки, візантійці, італійці) хотіли опанувати найбільше висунену на північ частину моря. Але на Північне Причорномор'я (у степову смугу) споконвіку приходили орди кочовиків з Азії і намагалися відсунути від Чорного моря народи, які жили на Причорномор'ї, і знищити колонії середземноморських народів. Так виникали конфлікти за володіння північними берегами Чорного (також Азовського) морів, які тривали століттями. Це й було причиною, що український народ здобув Чорне море як свою тривалу межу пізно: остаточно тільки наприкінці XVIII сторіччя.

Номер слайду 7

Чорне та Азовське море

pptx
До підручника
Природознавство 4 клас (Андрусенко І.В.)
Додано
26 квітня 2020
Переглядів
4962
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку