Презентація Чорнобильська катастрофа

Про матеріал
Презентація Чорнобильська катастрофа Чорно́бильська катастро́фа — техногенна екологічно-гуманітарна катастрофа, спричинена двома тепловими вибухами і подальшим руйнуванням четвертого енергоблока Чорнобильської атомної електростанції, розташованої на території України, в ніч на 26 квітня 1986 року
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Чорнобильська катастрофа: що сталося, причини і наслідки Виконала. Учиниця 9-а класу Семенко Діана

Номер слайду 2

26 квітня 1986 року сталася найбільша техногенна катастрофа в історії людства - аварія на Чорнобильській АЕС.

Номер слайду 3

В результаті аварії на ЧАЕС був повністю зруйнований атомний реактор, в навколишнє середовище потрапили радіоактивні речовини, а хмару рознесло їх по території України, Росії, Білорусі та ряду країн Європи, сталося радіоактивне зараження території загальною площею 207,5 тисячі квадратних кілометрів. Чорнобильська аварія стала не тільки величезною трагедією і найбільшою екологічною катастрофою ХХ століття, а й уроком всьому людству, показавши, що вийшла з-під контролю ядерна енергія не визнає кордонів. На жаль, її відгомони будуть звучати ще довго і позначаться не на одному поколінні людей.

Номер слайду 4

У сучасному викладі, причини аварії такі:реактор був неправильно спроектований і небезпечний;персонал не був проінформований про небезпеки;персонал допустив ряд помилок і ненавмисно порушив існуючі інструкції, частково через відсутність інформації про небезпеки реактора;вимкнення захисту або не вплинуло на розвиток аварії, або не суперечило нормативним документам.

Номер слайду 5

Замовчування. Люди, які жили в сусідніх містах, нічого не знали, їх не забезпечили достатньою кількістю йоду, щоб захиститися від радіаційних опромінень. Їм не розповідали, як поводитися. Перші повідомлення про те, що в Чорнобилі сталася аварія, в радянських ЗМІ з’явилися лише 27 квітня, коли з моменту аварії минуло 36 годин. Про небезпеку за кордоном повідомили раніше, ніж у зоні лиха.

Номер слайду 6

Лише ввечері 28 квітня ТАСС (Телеграфне агентство Радянського Союзу) передало на весь світ повідомлення: «На Чорнобильській атомній електростанції стався нещасний випадок…». Аварія сталася 26 квітня. «Правда» мовчала про неї до 30-го квітня.30-го, в кутку другої сторінки з’явилось таке повідомлення: Діти спокійно гралися на вулиці, ніяких попереджень про те, що треба зачинити вікна і сидіти вдома, не надходило.«Пошкодження є набагато серйознішіми, ніж повідомляє СРСР», – писала 30 квітня британська The Guardian. І виявилася права.

Номер слайду 7

Евакуація. Відміна евакуації 26 квітня. Відсутні рекомендації населенню про зменшення впливу радіаціїНевірний шлях руху колон. Забруднені транспортні засоби

Номер слайду 8

Цифри про Чорнобиль30 співробітників АЕС загинули внаслідок вибуху або гострої променевої хвороби протягом кількох місяців з моменту аварії. 500 тисяч людей померли від радіації, за оцінками незалежних експертів. 8,5 мільйонів жителів України, Білорусі, Росії в найближчі дні після аварії отримали значні дози опромінення. 90 784 особи було евакуйовано з 81-го населеного пункту України до кінця літа 1986 року. Понад 600 тисяч осіб стали ліквідаторами аварії – боролися з вогнем і розчищали завали. 2293 українських міст і селищ із населенням приблизно 2,6 мільйона людей забруднено радіоактивними нуклідами. 200 тисяч квадратних кілометрів – на таку територію поширилася дія радіації. Із них 52 тисячі квадратних кілометрів – сільськогосподарські землі.

Номер слайду 9

Наслідки• Унаслідок чорнобильського вибуху в Україні було радіаційно забруднено більше ніж 2300 населених пунктів, розташованих на території 12 областей. Чорнобильська катастрофа порушила нормальну життєдіяльність і виробництво в багатьох регіонах України, Білорусі і Росії, призвела до зниження виробництва електроенергії для потреб економіки. Істотні збитки було завдано сільськогосподарським і промисловим об'єктам, постраждали лісові масиви і водне господарство. Але ніякими фінансовими розрахунками не виміряти людське горе, пов'язане зі смертю чи втратою здоров'я ліквідаторів аварії, із хворобами дітей, зі страхом згубних наслідків катастрофи.

Номер слайду 10

• Органами державної влади та населенням багато зроблено, щоб звести до мінімуму наслідкикатастрофи на Чорнобильській АЕС. Прямі витрати України на пом'якшення наслідків. Чорнобильської катастрофи за період 1986-1991 років склали близько 6 млрд. доларів США, а з 1992по 2005 роки витрати становили понад 7 млрд. доларів США. Допомога потерпілим областям булазосереджена на заходах з відновлення життєдіяльності уражених радіацією регіонів, проведеннядезактивації, соціальної підтримки населення, яке залишилося проживати в забруднених областях,організації медичного обслуговування.• Керівники та спеціалісти володіють інформацією стосовно радіоекологічного стану землі, рівня їїзабруднення, достатньо точно прогнозують накопичення радіоактивного цезію рослинами та перехідйого у тваринницьку продукцію. Введені в дію більш жорсткі норми оцінки рівня радіаційногозабруднення продукції; проводяться регулярні обстеження людей, особливо дітей на вмістрадіонуклідів в організмі, впроваджуються оздоровчі заходи, спрямовані на покращення загальногорадіаційного стану, зменшення надходження радіонуклідів до організму людей.• Залишається актуальним визначення ризиків для здоров'я людей, вивчення впливу радіоактивногозабруднення на навколишнє середовище, прогнозування стратегічних напрямів вирішення проблемрозповсюдження радіонуклідів у воді, повітрі, фунті, вивчення можливих наслідків цих явищ дляконкретних груп населення які піддаються ризику, враховуючи їх спосіб життя

Номер слайду 11

Життя після аварії

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Бондаренко Юлія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додав(-ла)
Семенко Діана
Пов’язані теми
Фізика, Матеріали до уроків
Додано
8 лютого 2022
Переглядів
1004
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку