Презентація "Цибулеві овочі"

Про матеріал
Мета презентації розширити і поглибити знання дітей про цибулю,її значення для житття. У своєму повсякденному житті ми часто використовуємо цибулю в сирому, смаженому, печеному вигляді. Цибуля містить багато вітамінів, необхідних для людини.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Презентація «Цибулеві овочі»Підготувала вчитель трудового навчання та технології «Нікопольського ліцею №24 НМР» Плющ Наталя Георгіївна

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Цибуля ріпчаста. Цибуля ріпчаста – одна з найдавніших овочевих культур. У Китаї, Ірані, країнах Середземномор’я вона була відома за 4000 років до нашої ери. Ріпчаста цибуля – рослина багаторічна. У перший рік з насіння виростає цибулина діаметром 1-2,5 см (цибуля-сівок). У наступному сезоні з неї формуються великі цибулини, що дають на третій рік квітконоси-стрілки, на яких і утворюються суцвіття з насінням. За характером розгалуження всі сорти поділяють на мало-, середньо- і багатогніздові. Сорти розрізняють також за смаком – на гострі, напівгострі і солодкі.

Номер слайду 4

Цибуля - порей Відомий лук порей людству ще з давніх-давен. Його активно вживали в їжу та продовжують вживати досі. З плюсів цієї цибулі – вона не така гірка, як інші види цибулі, до того ж при нарізуванні не викликає сліз. Тому з нього можна готувати різні страви навіть для тих людей, які звичайної цибулі на дух не переносять і вважають, що це овоч не для них.

Номер слайду 5

Цибуля зелена. Зелену цибулю можна використовувати у термічно обробленому або сирому вигляді у складі салатів, сальси або азійських рецептів. Нарізаний кубиками шалот використовується у супах, локшині та стравах з морепродуктів, канапках, каррі, а також як складова частина печені. У багатьох східних соусах перед використанням зазвичай обрізають кореневу частину на півсантиметра.

Номер слайду 6

Цибуля - Батун. Трав'яниста багаторічна рослина цибуля-батун (Allium fistulosum), ще іменоване татарка, або дудчастий цибулю, або пісочний, або китайський, є видом роду Цибуля. Багато фахівців вважають, що батун родом з Азії, так як на сьогоднішній день в природних умовах його можна зустріти на території Японії, Китаю та Сибіру. Ця рослина культивується у всіх країнах. Його вирощують для одержання зеленого пера, смак у якого більш м'який, ніж у зелені цибулі.

Номер слайду 7

Цибуля Багатоярусна. Цей вид цибулі - різновид батун дуже широко обробляється в давнину в Єгипті. Можливо, звідти він поширився в інші країни під назвою єгипетський цибулю. У нашій країні цибуля багатоярусна (інші назви: цибуля живородний, рогатий, катависса) менш поширений, ніж інші види. А він високо цінується, тому що на одному місці росте 5-6 років і ранньою весною формує ніжну, соковиту зелень.

Номер слайду 8

Цибуля - Шнітт. Шнітт – цибуля – це один з підвидів цибулі,їстівне має тільки листя.Її фіолетова-рожеві квіти також їстівні ї ними прикрашають салати. Смак шнітт-цибулі нагадує звичайну ріпчасту цибулю. Як смакувати: м’який присмак ї ніжна текстура цибулі шнітт не терпить термічної обробки, тому її додають на останніх етапах приготування їжи.

Номер слайду 9

Цибуля - слизун. Цибуля - слизун (поникнула, мангир) вирощується заради ніжних, соковитих листків злегка гострого смаку. Запах пір'я подібний часниковому. Плоскі і товсті пір'я можуть досягати довжини 40 см і ширини 3 см. На відміну від інших видів цибулі довго не грубіють і йдуть на споживання з весни до осені. На Алтаї росте на гірських схилах і луках. І все завдяки тому, що корінь може проникати на глибину до 80 см. Назву таку отримала через великий вміст слизу.

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Цибулеві котлети — бюджетна страва на кожен день. Хрусткі цибулеві котлети легко приготувати і швидко подати як закуску з ніжним йогуртовим соусом або пікантним томатним.

Номер слайду 21

Цибулевий суп з сиром і чебрецем. Цибулевий суп – це класика французької кухні. Традиційно його готують із цибулі, бульйону, сиру та грінок. Цибуля, яку довго пасерують, надає страві особливого аромату, а солоний сир доповнює суп смаком, контрастним солодкуватій цибулі

Номер слайду 22

Цибулевий пиріг. Якщо ви любите випічку з м'ясною або овочевою начинкою, то обов'язково вподобаєте цю страву. Ми пропонуємо приготувати цибулевий пиріг за нашим рецептом. Нехай вас не лякає той факт, що для начинки ми будемо використовувати тільки цибулю. Пиріг вийде дуже смачним і обов'язково сподобається і вам, і вашим рідним.

pptx
Додано
20 лютого 2023
Переглядів
481
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку