Презентація "Цікаві факти про Гоголя"

Про матеріал
Цікавий матеріал для уроку вивчення біографії Миколи Гоголя. Цікаві та незвичні факти про життя та творчість письменника.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Інформаційна хвилинка. Добірка фактів з містичної та цікавої біографії Миколи Гоголя

Номер слайду 2

Мати письменника. Мати письменника Марія Гоголь, за свідченнями сучасників, була дуже красива. У шлюбі вона народила 12 дітей, 3-м за рахунком став великий письменник. Перші двоє не вижили, і вона щиро молилася перед образом святителя Миколая Диканського, в честь якого і назвала сина.

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Єдина фотографія Гоголя, зроблена в Римі в 1845 році.

Номер слайду 5

Майстер рукоділля. Гоголь любив рукоділля, майстерно в'язав шарфи на спицях, шив сестрам сукні, а собі - модні шийні хустки.

Номер слайду 6

Майстер пасти. У подорожі по Італії Гоголь пристрастився до національного блюда - пасти. Готував її самостійно - з маслом і тертим сиром, пригощаючи цією дивною стравою гостей. Відкриваючи кришку каструлі з паруючими макаронами, він іноді вигукував: «Ну, тепер радійте, люди!»

Номер слайду 7

Той самий гоголь-моголь. Напевно, ви замислювалися, чи пов'язаний «гоголь-моголь» з ім'ям знаменитого письменника? Все вірно, саме Гоголь жартома придумав цю назву, до складу оригінального коктейлю входили ром і козяче молоко. Готуючи цей напій, він часто сміючись примовляв: «Гоголь любить гоголь-моголь».

Номер слайду 8

Мода гоголя. Гоголь намагався наслідувати моду: коротко стригся, носив жорсткий комірець і довго зав'язував краватку перед дзеркалом. У валізі у нього завжди лежало кілька сюртуків різних кольорів. Однак у письменника постійно спостерігався дефіцит фінансів, від чого його наряди виглядали чепурними і неохайними одночасно. А ще він відпустив вуса, щоб маскувати довгий ніс, якого соромився.

Номер слайду 9

Колекціонер. Микола Гоголь колекціонував видання книг маленьких розмірів. І навіть замовив собі мініатюрний математичний довідник 10 на 7 сантиметрів.

Номер слайду 10

Ніс майора Ковальова - незвичайний пам'ятник твору Гоголя «Ніс» в Санкт-Петербурзі.

Номер слайду 11

Винахідливий Гоголь. Гоголь зібрався везти сестер на навчання. Але виявилося, їм потрібна покоївка, а окремої кімнати для неї немає. Письменник не розгубився і змусив слугу Якима швиденько одружитися на Мотроні, покоївці сестер. До нього в комірчину її і підселили.

Номер слайду 12

«Вечори на хуторі поблизу Диканьки»Одного разу, зайшовши до друкарні, Гоголь здивувався, що складачі текстів почали сміятися і фиркати. Письменник поцікавився, в чому справа, йому відповіли, що складачів насмішила повість «Вечори на хуторі поблизу Диканьки», надіслана для друку. Гоголь зазначив: "З цього я зробив висновок, що я письменник зовсім в смаку черні".

Номер слайду 13

Ласун гоголь. Микола Васильович був ласуном і відправляв у рот цукерку за цукеркою, створюючи свої великі твори. А для кращої концентрації любив катати хлібні м'якушки.

Номер слайду 14

Подарунки пушкіна. Олександр Сергійович Пушкін подарував Гоголю два щедрих подарунка - ідею для створення повісті "Ревізор" і собаку - мопса на прізвисько Джозі, який став улюбленцем письменника.

Номер слайду 15

Другий том «Мертвих душ»Гоголь стверджував, що зовсім не збирався спалювати другий том «Мертвих душ». Взагалі, вся гіпотеза про спалення заснована тільки на його словах і свідченнях його кріпосного слуги. Є навіть ідея, яку ніхто поки не спростував: другого тому Гоголь так і не написав, адже до нас дійшли лише його чорнові рукописи - початкові глави. А що він спалив і чи був такий епізод в принципі, так і залишилося загадкою.

Номер слайду 16

ілья Рєпін. Микола Гоголь спалює другий том «Мертвих душ». 1909.

Номер слайду 17

Гоголь став героєм коміксу. До 210 ювілею Гоголя на фестивалі «Гоголівський тиждень» презентували збірку коміксів за мотивами оповідань письменника. Видання стало частиною проєкту «Оновлена класика», в рамках якого намагаються знайти сучасний підхід до всесвітньо відомих творінь. До збірки увійшло 7 історій: біографія письменника і комікс-адаптації його творів.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 5
Оцінки та відгуки
  1. Артем Католик
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Полешко Елена
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Кілєва Оксана Анатоліївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Заярська Дар'я Анатоліївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Halabadjah Inna
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 2 відгука
pptx
Додано
29 липня 2020
Переглядів
9637
Оцінка розробки
5.0 (5 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку