Презентація "Цікаві факти про конституції різних країн"

Про матеріал

Підбірка цікавих фактів про Конституції різних країн світу, серед яких конституція Японії, США, Мальти, Ісландії, Австралії та ін.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Презентацію підготовлено завідуючою КПЦ «Світ. Лиця» Кругляк Ю.

Номер слайду 2

Найстарішою з чинних конституцій у світі є - Конституція Сан-Марино, прийнята 1600 року. Збірка була написана латинською мовою і складалась з шести книг. 

Номер слайду 3

Найбільшою у світі вважається Конституція Індіїі (прийнята у 1949 році, набула чинності у 1950 році). Вона складається з 465 статей, 12 додатків, більше 70 поправок і змін та складається з 117369 слів.

Номер слайду 4

Першою реально діючою європейською конституцією (і другою в світі після Конституції США) є Конституція Польщі, яка була ухвалена в 1791 році. Конституція мала юридичну силу менше 19 місяців, 23 листопада 1793 року її дію анулював Гродненський сейм.

Номер слайду 5

У Лівії 1977 року було ухвалено декларацію, що визнала основним законом суспільства Коран. Фактично духовною конституцією Лівії можна вважати Зелену книгу, написану Муамаром Каддафі. 

Номер слайду 6

У Великобританії немає конституції. Її заміняють сукупність нормативно-правових актів, судових прецедентів, конституційних угод, прийнятих у різний час.

Номер слайду 7

В Ізраїлі також немає конституції, вона знаходиться в стадії розробки, а її функції виконує кілька окремих законодавчих актів та основних законів.

Номер слайду 8

Конституція Японії відома як “Мирна Конституція» завдяки статті 9, в якій передбачено відмову Японії від війни як засобу ведення державної політики та відмову від утримання війська.

Номер слайду 9

Конституція Мальти проголошує країну нейтральною, яка прагне до миру. Мальта дотримується політики неприєднання і відмовляється брати участі в будь-яких військових союзах.

Номер слайду 10

у Конституції Австралії прописана зарплата генерал-губернатора

Номер слайду 11

Першою все ще діючою номінальною конституцією (документ, який прямо оголошує себе конституцією) вважається конституція США (прийнята в 1787 році). За цей час в ній відбулося всього 27 поправок (перші 10 були внесені в 1791 році, а остання - в 1992 р.) Також Конституція США вважається найменшою в світі.

Номер слайду 12

У Конституції Еквадору закріплені права не тільки громадян, а й навколишнього середовища. За нею природа та екосистеми, які перебувають на території держави, мають право на існування та своєчасне відновлення.

Номер слайду 13

Конституцію Ісландії створили громадяни країни, які були обрані навмання. Доопрацьовувала закон Конституційна Рада Ісландії, яка щотижня завантажувала нові проекти законів в інтернет для того, щоб кожен житель країни міг прийняти участь в їх обговоренні.

pptx
Додано
30 червня 2020
Переглядів
2739
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку