Презентація: ЦІКАВІ ФАКТИ ПРО ПОГОДУ І КЛІМАТ

Про матеріал
Мотиваційна презентація для учнів, складена на основі відкритої інформації з відкритих джерел з інтернету.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Цікаві факти про погоду та клімат

Номер слайду 2

Атмосферні умови нашої планети широко варіюються. Характеристики цих умов включають вологість, швидкість вітру, хмарний покрив, опади й температуру повітря. «Погода» — це загальний термін, який використовується для опису цих умов за короткий період часу.

Номер слайду 3

Клімат регіону або країни — це термін, який використовується для опису середніх погодних умов упродовж тривалого періоду часу.

Номер слайду 4

Вологе повітря утримує тепло краще, ніж сухе. Тому ночі в пустелях дуже холодні, а у вологих тропіках спекотні.

Номер слайду 5

У процесі спостереження за погодою з’явилися різні температурні шкали. Найбільшого поширення набула шкала Цельсія, де за 0 прийнята температура замерзання води. Однак у Північній Америці прижилася шкала Фаренгейта. Цікаво, що в одному значенні обидві шкали все-таки сходяться. Температура -40 за Цельсієм точно дорівнює температурі -40 за Фаренгейтом.

Номер слайду 6

Одне із найбільш сонячних місць на планеті ​​це Мертве море. Тут приблизно 330 сонячних днів на рік! Синоптики тут із прогнозами особливо не паряться. Зате паряться відпочивальники. А ось найменше сонця на архіпелазі Північна Земля. Там сонце світить усього 12 днів на рік.

Номер слайду 7

У середніх широтах погода дуже мінлива. Вона може змінюватися щодня й по кілька разів на день. З цим добре знайомі в США. Свого часу Марк Твен сказав: «Якщо вам не подобається погода в Новій Англії, зачекайте кілька хвилин».

Номер слайду 8

Погода одна з найпопулярніших тем для бесіди. Є навіть жарт про те, що якби погода не змінювалася, то 90 % людей не змогли б навіть знайти привід для розмови.

Номер слайду 9

Так, сніг, дощ і вітер, не завжди відповідають нашим бажанням, і за це погоду часто лають. Але ось, що говорять щодо цього мудрі шотландці: «Не буває поганої погоди, буває поганий одяг!»

Номер слайду 10

Багаторічні метеозведення по Лондону незаперечно доводять, що по четвергах там випадає більше дощів, ніж в інші дні. Поки це не піддається поясненню.

Номер слайду 11

У 1816 році на північному сході Сполучених Штатів морози і сніги спостерігалися впродовж усіх 12 місяців. Такі метеоумови переважали також у Франції, Італії та Іспанії. У США і Європі 1816 рік назвали «роком без літа».

Номер слайду 12

Найсильніший вітер був зареєстрований в американському штаті Оклахома, його швидкість досягла 512 км/год!

Номер слайду 13

Жителі Уганди зовсім не бояться грому, оскільки в середньому гроза тут спостерігається 250 днів у році. Уганда є найбільш грозовим місцем планети.

Номер слайду 14

Грошова одиниця Ботсвани — пула, перекладається як «дощ». Також слово пула є привітанням на одній із мов цієї посушливої ​​країни.

Номер слайду 15

Найсухіше місце на Землі аж ніяк не Сахара або інша відома пустеля, а регіон в Антарктиді під назвою «Сухі долини». Ці долини майже повністю вільні від льоду і снігу, оскільки волога випаровується під дією найпотужніших вітрів, що досягають швидкості 320 км/год. У деяких районах цього регіону дощів не було вже два мільйони років.

Номер слайду 16

Усі циклони, що зародилися в північній півкулі, обертаються проти годинникової стрілки, у той час, як циклони, що зародилися в південній півкулі обертаються за годинниковою стрілкою. Це є прямим наслідком ефекту Коріоліса. Циклони ніколи не перетинають екватор, зазвичай вони народжуються поблизу екватора, а потім рухаються в напрямку до одного з полюсів.

Номер слайду 17

Є легенда про те, що в XVII столітті в Англії синоптиків страчували за неточний прогноз. Щоправда, не збереглося жодного імені страченого провісника погоди. Можливо, вони просто припинили свою діяльність.

Номер слайду 18

Удень, хмари розташовані вище, ніж вночі.

Номер слайду 19

У періодичній пресі перші передбачення погоди почали публікувати з 1 серпня 1861 року. Саме цього дня англійська газета «Таймс» опублікувала прогноз, який склав офіцер флоту Роберт Фіц. Рой. Цікаво, що про температуру повітря в ньому не йшлося ні слова, було вказано лише напрямок «помірного вітру». А найперший прогноз погоди по телевізору змогли побачити також англійці — 11 листопада 1936 року. Радіопрогнози з’явилися раніше в 1922 році. І знову в Англії. Ініціатором стала компанія ВВС.

Номер слайду 20

Часто від диктора можна почути вислів: «очікується короткочасний дощ». А яка тривалість такого дощу? За заявами самих синоптиків, не більше ніж 3 години. А ось фраза «без істотних опадів» означає, що на один квадратний метр їх випаде не більше ніж 0,3 літра.

Номер слайду 21

©Світлана маєвська. ДЯКУЮ ЗА УВАГУ!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Чікаленко Ганна Вікторівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Пов’язані теми
Географія, 6 клас, Презентації
Додано
14 грудня 2023
Переглядів
669
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку