Презентація: ВІТЕР: ЦІКАВІ ФАКТИ

Про матеріал

Цікаві факти про погоду та клімат для ілюстрації розповіді вчителя. Матеріал взято з відкритих джерел інформації.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

ВІТЕР

Номер слайду 2

15 червня 2007 року, Європа вперше відзначила день вітру, а вже через два роки це свято стало всесвітнім. Вітер дивовижний та унікальний. У Берліні є Музей вітру. Він присвячений вітру й технічній еволюції отримання з нього енергії.

Номер слайду 3

Вітер виникає через нерівномірний розподіл атмосферного тиску. Він завжди спрямований від зони високого тиску до зони низького тиску. Вітер буває не тільки горизонтальним, але і вертикальним. Однак сила його в сотні разів менша за горизонтальну.

Номер слайду 4

Які синоніми ви можете підібрати до слова вітер: ураган, шторм, тайфун, бриз… Є ще мусони й пасати.• Мусони — можуть тривати навіть кілька місяців. Зазвичай дмуть у тропічних районах і періодично повторюються кілька місяців у році. Ці потоки мають різко виражений напрямок руху.• Пасати — можуть дути безперервно цілий рік. Постійні по силі та напрямку, ці потоки допомагають вітрильникам у прокладанні маршрутів. Завдяки спеціальним картам прокласти його не становило жодних проблем морякам між Новим Світом та Європою навіть у давнину. Ще Колумб звіряв по ним шлях.

Номер слайду 5

Що таке бриз? Часто на відпочинку ви відчували його на собі. Легкі теплі пориви утворюються внаслідок перепаду тиску між морем і теплим узбережжям. Прохолодне повітря з моря йде на сушу, а тепле від суші назад. Ось і утворюється бриз.

Номер слайду 6

Найлютіший вітер дме в Антарктиді. Швидкість його не рекордна (60 км/год), але він поєднується з 50–60 градусним морозом. Найшвидший на Землі вітер створив циклон «Олівія» в 1996 році, Австралія. Вітер дув зі швидкістю 408 км/год. Для порівняння — у середньому боліди формули-1 розвивають швидкість до 310–330 км/год.

Номер слайду 7

Можна подумати, що володарем найсильніших вітрів у Сонячній системі є найбільша планета — Юпітер. Але — ні, це звання в нього відібрав менший за розмірами Нептун. Куди там «Олівії» до нептуніанского вітру, що здатен розігнатися до 600 м/сек (понад 2000 км/год).

Номер слайду 8

У США між Скелястими горами й Аппалачами регулярно спостерігається найбільша кількість торнадо. Ця територія, переважно розташована в штатах Техас, Канзас і Оклахома, неофіційно отримала назву «Алея торнадо».

Номер слайду 9

Смерч приносить людям смерть і руйнування. Але бувають і справжні чудеса. У 1923 році в американському штаті Теннессі смерч буквально здер дах, стелю та стіни сільської хати. Мешканці, що сиділи в цей час за столом, не отримали й подряпини!

Номер слайду 10

У 1979 році життя однієї жінки видалося настільки немилим, що вона вирішила звести з ним рахунки. Забралася на 86-й поверх Емпайр Стейт Білдінг і зістрибнула вниз. Але тут дмухнув вітер, та так сильно, що заніс її на карниз 85-го поверху. Суїцид закінчився лише переломом стегна.

Номер слайду 11

Вітер допомагає тваринам уникнути небезпеки. Звірі відчувають запах завдяки гострому нюху й потокам повітря, коли вітер дме від мисливця до тварини.

Номер слайду 12

Вітер допомагає людині виробляти електрику, не забруднюючи атмосферу й не використовуючи атомну енергію. У 2010 році за допомогою вітру у світі було вироблено 2,5 % всієї електроенергії. Найбільше її було вироблено у 2011 році в Данії — 28 % від усієї данської електрики.

Номер слайду 13

При будівництві і проектуванні завжди враховується «Роза вітрів». Це графік-діаграма, побудована завдяки багаторічним спостереженням за напрямком і силою повітряного потоку в різних місцевостях. До речі, злітно-посадкові смуги конструктори проектують строго по розі вітрів.

Номер слайду 14

Завжди бажайте попутного вітру морякам і мандрівникам. І ніколи — стрибунам із трампліна! Зустрічний вітер створює перед гірськолижником повітряну подушку, що допомагає йому довше утриматися в повітрі і пролетіти більшу відстань.

Номер слайду 15

Силу вітру використовують для розваг і в багатьох видах спорту: сноукайтинг, дельтапланеризм, вітрильний спорт, парапланеризм, серфінг…Інструмент, який визначає й оцінює швидкість вітру і його напрямок називається — анемометром.«Депресія» — так називалася безвітряна область навколо екватора, де вітрильні кораблі зазвичай застрявали на декілька тижнів. Звідси виникла і фраза — перебувати в депресії, значить «в занепаді».

Номер слайду 16

Вітер переносить на тривалі відстані пил і пісок з одного місця на інше. Так, наприклад, пустеля Сахара через суху та вітряну погоду поступово переноситься на захід континенту. А потоки пилу із Сахари можуть досягати південного сходу Північної Америки — Флориди. Через посуху в Африці, пилу який переноситься вітром по всьому світу, щороку стає дедалі більше.

Номер слайду 17

Вітер, швидкість якого перевищує 30 метрів за секунду, чи 117 кілометрів на годину, можна вважати ураганом. Перший опис цієї стихії був зроблений відомим мореплавцем Христофором Колумбом. Одна незначна буря вивільняє настільки багато енергії, що її могло б вистачити для повного забезпечення електроенергією великого міста протягом двох років.

Номер слайду 18

Найнебезпечніші стихії породжуються в тропічному кліматі, й саме вони призводять до великої кількості людських жертв. За офіційною статистикою, внаслідок цієї стихії, до цього часу вже загинуло понад два мільйони осіб. Найбільш руйнівним та “дорогим” в історії, вважають ураган «Катріна», який бушував у Мексиканській затоці у 2005 році. Він завдав збитків більш ніж на 100 мільярдів доларів.

Номер слайду 19

Одним з найнебезпечніших різновидів цього катаклізму є торнадо, яке здатне засмоктати все, що знаходиться навколо. Головною відмінністю урагану від торнадо є те, що він може тривати багато днів, в той час як торнадо, зазвичай, бушує не більше декількох хвилин, іноді — годин.

Номер слайду 20

Цікаво, але до 1978 року, всім ураганам присвоювали лише жіночі імена. Списки назв, які дають цьому катаклізму, повторюються кожні 7 років. Але імена найбільш смертоносних стихій з цього списку виключаються.

Номер слайду 21

Ураган «Мітч», що бушував у центральній частині американського регіону у 1998 році, став причиною загибелі понад 20 тисяч осіб. У 1992 році, урагану «Ендрю» вдалося зірвати з будівлі багатотонну металеву конструкцію та перенести її на величезну відстань. В деяких випадках діаметр урагану може досягати 500-700 кілометрів.

Номер слайду 22

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ! ©Світлана маєвська

pptx
Пов’язані теми
Географія, 6 клас, Презентації
Додано
14 грудня 2023
Переглядів
400
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку