Презентація "Цікаві факти про птахів"

Про матеріал
Птахи оточують нас. На світі немає жодної країни, де їх би не було. Ми не так вже й часто замислюємося про них, адже вони такі звичні, що око їх просто не помічає... А дарма, адже вони – створіння воістину дивовижні. У цій презентації ви знайдете добірку цікавих фактів про птахів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Цікаві факти про птахів. Підготувалавчитель початкових класів. Людмила Круковська

Номер слайду 2

Птахів відносять до класу теплокровних хребетних тварин, які відкладають яйця. Вони мають чотири кінцівки, дві передні з яких – це крила, а нижні – використовуються для пересування (адже не всі вони вміють літати). Птахи населяють всю сухопутну територію нашої планети, в той час як їхні розмір, звички та особливості дуже залежать від умов та індивідуальних характеристик цих тварин. Організму птахів притаманна температура 42-43 градуси за Цельсієм (це на 5-8 градусів більше, ніж в людини). А оскільки ці тварини ніколи не потіють, то більшість повітря, яке вони вдихають (близько 75%), використовується для охолодження. Неймовірно, чи не так? Ловіть ще декілька цікавих фактів про птахів: Вважається, що птахи походять від динозаврів групи терапод, і археологи дійсно знаходять скелети перших птахів, близькі за будовою до ящірок. І навіть саме пір'я, що покриває пташині тіла, є просто видозміненими лусочками!

Номер слайду 3

Cтраус африканський – найбільший у світі вид птахів. Зріст цих страусів може досягати 2,7 метра, а вага 100 кілограм. Через таку велику вагу літати страуси не можуть, але чудово бігають, розвиваючи швидкість до 70 км/год. Тобто ці птахи приблизно на метр вищі та удвічі швидші за середньостатистичну людину.

Номер слайду 4

Розміри найменшого у світі птаха не перевищують 6 см у довжину (разом із дзьобом та хвостом!) при вазі всього лише 2 грами. І цей титул належить колібрі-бджілкам, що мешкають на Великих Антильських островах.

Номер слайду 5

Ви ніколи не почуєте, як летить сова, адже ці птахи літають повністю безшумно. Хоча вони і не здатні рухати своїми очима, завдяки надзвичайно рухомій шиї, їхня голова повертається на цілих 270 градусів. До речі, не всі сови полюють за дрібними плазунами чи мишами, чимало з них можуть нападати на інші види сов, рибу, а також харчуватися рослинами.

Номер слайду 6

Ще одні цікаві птахи – сойки, які чудово переносять голодні зими завдяки своїй винахідливості. Річ у тім, що ці пернаті завчасно роблять заготовки із різних жолудів та горіхів. Одна пташка за осінь може зробити до 3 тисяч таких сховків! Але вражаюче й те, що сойки мають чудову пам’ять – протягом зими вони знаходять більшу частину своїх запасів

Номер слайду 7

Птахи літають “ключами” не просто так. Така організація у формі клину в польоті допомагає птахам підтримувати один одного, адже кожен наступний птах потрапляє у повітряний потік переднього, що значно економить енергію та сили. Саме тому ватажок зграї, що летить першим, повинен бути найсильнішим, оскільки йому найважче.

Номер слайду 8

Зозулі – далеко не найкращі батьки, оскільки вони ніколи не піклуються про своїх пташенят, а яйця підкидають в гнізда інших птахів (до речі, пташенята зозулі нічим не кращі – вони виштовхують з гнізда інші яйця). Тим не менш, ці птахи дуже корисні, адже вони єдині, хто поїдає одних із найнебезпечніших шкідників лісу – волохатих гусениць.

Номер слайду 9

Канарки відіграли важливу роль у розвитку шахтарської промисловості. Оскільки ці птахи дуже чутливі до найменших доз газу, шахтарі брали їх із собою у клітках. Як тільки пташка ставала занепокоєною, або падала – це був знак про те, що повітря стало небезпечним і потрібно чимдуж вибиратися.

Номер слайду 10

Такі довгоногі птахи як лелеки чи фламінго використовують стояння на одній нозі задля збереження тепла організму. Оскільки їхні чималі ноги не покриті пір’ям – саме ця частина тіла втрачає найбільше тепла при сильних вітрах.

Номер слайду 11

Мандрівний альбатрос – морський птах, має найбільших розмах крил серед усіх птахів – до 3 м 25 см. Представники цього виду можуть жити до 50 років. За один день мандрівний альбатрос може пролетіти від 200 до 1000 км.

Номер слайду 12

Ківі – єдиний вид птахів, у яких ніздрі розташовані на кінчику дзьоба. Це пов’язано з тим, що ківі винюхують їжу у землі (ці птахи не літають). Ці птахи розміром з курку, мають дуже довгий вузький дзьоб та не мають хвоста. До речі, пір’я у ківі більше схоже на шерсть.

Номер слайду 13

Пелікани мають дзьоб довжиною до 47 сантиметрів, на нижній частині якого знаходиться шкіряний мішок для ловлі риби. Цей шкіряний мішок настільки сильно розтягується, що може вмістити до 5 літрів води.

Номер слайду 14

Пінгвіни не можуть літати чи бігати, але відмінно плавають. Деякі види пінгвінів пірнають на глибину до 130 м, плавають зі швидкістю 6,6 км/год, а під час годування пташенят можуть пропливати близько 27 км. Цікаво й те, що пінгвіни в середньому близько 80 хв на добу проводять на глибині понад 3 метри під водою.

Номер слайду 15

Це лише маленька часточка із того, що нам відомо про цих дивовижних пернатих тварин. Завдяки цій презентації, ми сподіваємося, ви змогли трохи зануритися в цей прекрасний світ пернатих і дізналися багато нового і цікавого.

Номер слайду 16

https://ukr.media/animals/377766/ https://tut-cikavo.com/pryroda/tvaryny/ptakhy/897-ptakhi https://faktypro.com.ua/page/26-czikavikh-faktiv-pro-ptakhiv Використані джерела

pptx
Пов’язані теми
Я досліджую світ, Презентації
НУШ
Додано
12 квітня
Переглядів
86
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку