Презентація "Цікаві факти про Й. В. Ґете"

Про матеріал
Презентація містить цікаві факти про особистість і творчість німецького поета Й. В. Ґете. Його вважають засновником сучасної німецької літератури, лідером і одним із перших учасників романтичного руху " Буря і натиск". Серед його творів — епічні та ліричні вірші, проза та віршові драми, мемуари, автобіографія, літературна та естетична критика, трактати з ботаніки, анатомії та кольору, чотири романи. Крім того, відомі численні літературні та наукові фрагменти, понад 10 000 листів і близько 3 000 малюнків.
Перегляд файлу

imageimageЦікаві факти про Й. В. Ґете

imageЧи знаєш ти єдиного пророка нашого часу? Чи знаєш ти, кому відкрилося Господнє в низьких і високих формах?.. Я знаю його і називаю його — Ґете.

Томас́     Карлайл́      — шотландський письменник, есеїст та історик. Працював у вікторіанську епоху.

imageЙоганн́ Вольфганѓ фон Гете, або Йоганн́ Вольфґанґ́ фон Ґете — німецький поет, драматург, прозаїк, науковець, державний діяч, театральний режисер і критик.

image Серед його творів — епічні та ліричні вірші, проза та віршові драми, мемуари, автобіографія, літературна та естетична критика, трактати з ботаніки, анатомії та кольору, чотири романи. Крім того, відомі численні літературні та наукові фрагменти, понад 10 000 листів і близько 3 000 малюнків. Ґете вважають засновником сучасної німецької літератури, лідером і одним із перших учасників романтичного руху «Буря і натиск».

image Найбільше художнє досягнення Ґете — грандіозна драматична поема «Фауст», над якою він працював майже все життя (з 1773 до 1831 року). Узятий із народної легенди образ ученогочарівника Фауста в драмі Ґете зазнає складної еволюції, утілюючи суперечливий розвиток світогляду самого поета й боротьбу ідей, властиву бурхливій епосі кінця XVIII — початку XIX століття. Служіння науки народові, глибока віра у творчі сили людини, у краще майбутнє — ідейний висновок поеми.

image «Фауст» Ґете — це драматична епопея про Людину, високість і низькість її пристрастей, безупинні пошуки істини, злет і падіння, знайдення Свободи і Любові. Вона об'єднала в собі високу поезію, класичну досконалість і найглибшу філософську думку й стала вершиною світової літератури.

image Йоганн Вольфганг фон Ґете народився 28 серпня 1749 року в німецькому місті Франкфурт-наМайні у забезпеченій сім’ї. Його батько, Каспар Ґете, був юристом та імперським радником. А мати, Катарина Елізабет, була дочкою верховного судді. Дитинство майбутнього письменника було дуже радісним і безтурботним. При цьому, хоча їх сім’я була дуже багатою, Йоганн не був розпещеною дитиною.

image У домашній бібліотеці Ґете налічувалося близько 2000 книг, тому Йоганн багато читав, з раннього дитинства відрізнявся допитливістю і розсудливістю. Вже у 10 років він складав вірші. В 1756 році хлопець пішов у школу, але провчившись всього 3 роки, перейшов на домашнє навчання. Батьки наймали для нього кращих викладачів, які тільки були на той час у Німеччині.

image Коли Ґете було лише 4 роки, бабуся подарувала йому ляльковий театр. І вже в дитинстві юний поет почав писати перші свої п'єси, які і ставив на сцені цього театру.

image Одним із хобі Йоганна Ґете була гра в шахи.

Окрім традиційних предметів, Йоганн цікавився малюванням, навчався верховій їзді, освоїв фехтування, займався танцями, а також грою на віолончелі та фортепіано.

image Досягнувши 16-річного віку, Ґете успішно складає іспити в престижний Лейпцизький університет на юридичний факультет. Його батько мріяв, щоб Йоганн став юристом. Проте юнак приділяв увагу філософії, природознавству та літературі. Він ходив на різні світські заходи і часто брав участь у дискусіях про мистецтво. У Ґете з’явилося багато друзів, оскільки він був відкритою товариською людиною.

image Молодий Ґете без пам'яті закохався у дочку пастора Фрідерику Бріон, з якою він мав яскравий, але короткий роман. Всі навколо вже вважали її нареченою, але поет несподівано зник, після чого надіслав їй листа, в якому повідомляв про те, що між ними все скінчено.

image Недолугий студент Йоганн Ґете прогулює заняття на юридичному факультеті заради безглуздих балощів поезією, чим сердить свого батька, і, в результаті, по волі батька буде засланий на судову службу в провінційне містечко. Тут він зустрічає Шарлоту Був, яку пізніше завдяки його віршам весь світ взнає як Лотту. Страждання юного Ґете почнуться, коли відкриється, що його кохана обіцяна іншому...

image Юнак впав у глибоку депресію. Важкий душевний стан врешті решт вилився в чудовий роман "Страждання юного Вертера". Твір мав великий успіх, проте після його публікації в Німеччині було зафіксовано безліч випадків суїциду на ґрунті нерозділеного кохання. В деяких містах ця книга була заборонена через її негативний впливу на молодь.

image Ґете змушений був перервати навчання в університеті через туберкульоз, що загострився, і повернувся додому без наукового ступеня, що розбило серце батькові, який покладав на сина великі надії.

image Йоганн Ґете з народження не відрізнявся міцним здоров'ям, тому протягом усього життя приділяв йому особливу увагу: займався спортом, суворо дотримувався правильного харчування і категорично відмовлявся від вживання алкогольних напоїв і куріння тютюну.

image Ґете вів здоровий спосіб життя, але дуже багато речей у своєму оточенні він сприймав як перешкоди. Наприклад, не переносив запаху часнику, людей в окулярах, гавкучих собак і взагалі всякого галасу. А ще він хотів працювати виключно в закритих приміщеннях без доступу свіжого повітря. Можливо, тому в нього часто паморочилася голова. А ще класик неймовірними зусиллями волі долав проблеми зі сном та патологічний страх висоти.

Фільм «Ґете!»  («Goethe!»)

image Goethe!

Рік: 2010

Країна: Німеччина

Режисери: Філліп Штельцль

Жанр: історичний, мелодрама

Бюджет: 3 млн. дол. США Прем’єра (у світі): 14.10.2010

В ролях: Александр Фелінґ

Міріам Штайн

Моріц Бляйбтрой

Бургхарт Клаусснер Генрі Г'юбхен

Ганс-Міхаель Ребер

image


image Не вистачить аркуша паперу, щоб перерахувати імена сердечних захоплень великого класика. У палкій любові до жінок письменник черпав натхнення для створення своїх шедеврів. Об’єктами його обожнення ставали як жінки поважного віку, так і зовсім юні дівчата. Однак, незважаючи на це, його єдиною любов’ю стала модистка Крістіана Вульпіус, разом з якою він прожив 30 років.

image Зі своєю дружиною Ґете повінчався лише через 18 років спільного життя, тому що через її незнатне походження його батьки були проти такого шлюбу. Офіційно вони одружилися лише після того, як батьки поета померли.

Крістіані не дозволяли виходити у вищий світ, і вона залишалася в тіні, подарувавши Ґете п’ятьох дітей.

image З юності Ґете ґрунтовно захоплювався мінералогією. Його "скарбниця" налічувала 18 тисяч мінералів — письменник збирав її понад півстоліття. Він був почесним членом Мінералогічного товариства. Ім’ям літератора ще за його життя було названо різновид залізняку — ґетит.

На честь Ґете назвали кратер на Меркурії.

image

Частина кратера Ґете (внизу видно вал,             Ґете (Меркурій)

вгорі — перетяті грабенами кратери-привиди)

Ця назва була затверджена Міжнародним астрономічним союзом 1979 року.

На честь героїні поеми Ґете "West-östlicher Diwan" («Західносхідний диван») Зулейки названо астероїд (563), відкритий астрономами в 1905 році.

image Маріанна фон Віллемер — австрійська актриса і танцівниця, поетеса. У віці 14 років переїхала до Франкфурту-на-Майні і вийшла заміж за банкіра Йоганна Якоба фон Віллемера. Ґете увічнив третю дружину свого друга Маріанну фон Віллемер в своїй «Книзі Зулейки» в «Західносхідному дивані». Серед численних муз великого Ґете Маріанна фон Віллемер виявилася його єдиним співавтором, оскільки, як стало відомо пізніше, в «Диван» увійшли і деякі написані нею вірші.

image Ще однією пристрастю Ґете були фіалки. Письменник настільки любив ці запашні квіти, що з кожної поїздки завжди привозив нові сорти та відтінки. Він вирощував їх не тільки в себе вдома, але розсіював їх усюди по ходу своїх прогулянок на околицях рідного Веймара.

image Будучи вже поважним старцем, у віці

73 років Ґете закохується у 18-річну Ульріку фон Лефетцов. Він зробив їй пропозицію руки і серця, але отримав відмову.

image Два видатних німецьких поети — Шиллер і Ґете — у 1797 році дружно змагалися в написанні балад. Ґете був ініціатором відродження цього жанру.

imageВін показує одну з найкращих наших спроб уподібнитися до богів!

                                                                                                                                                       Поль Валері —                                     французький поет і філософ.

pdf
Додано
15 вересня 2023
Переглядів
278
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку