Презентація "Цікавинки з життя вчених-математиків"

Про матеріал
В презентації представлені цікаві факти з життя вчених математиків. Матеріал можна використати на позакласних заходах з математики.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Цікавинки з життя видатних вчених-математиків .

Номер слайду 2

Номер слайду 3

«Предмет математики настільки серйозний, що, - радив французський філософ,письменник,математик та фізик Б.Паскаль,- корисно не впускати можливості зробити його трохи цікавим» Саме в математичному жарті особливо яскраво видно те, що було суттєвим та характерним у житті вчених-математиків.

Номер слайду 4

Розсіяність Ньютона Через свою розсіяність Ньютон частенько потрапляв у смішні ситуації. Одного разу, задумавши зварити яйце, він все ретельно продумав, але помилився лише в одному: взяв у руки яйце, а годинник поклав у каструлю з водою.

Номер слайду 5

Безсоння Ейлера Розповідають, що одного разу Леонард Ейлер під час безсоння вирахував шостий степінь перших 100 чисел, а результати повторив, згадавши через багато днів. Іншим разом Ейлер, випробовуючи отриманий ним ряд, обчислив протягом години 20 десяткових знаків числа .

Номер слайду 6

Дотепна відповідь Одного разу вчитель Гауса запитав учня: «Карле, я зараз поставлю тобі два запитання. Якщо на перше запитання ти відповіси правильно, то на друге можеш не відповідати. Отже, скажи мені скільки голок на ялинці?» Карл негайно відповів: «67534». "Як ти так швидко порахував голки?" - здивувався вчитель. «А це вже друге питання, пане вчитель» - усміхнувся учень.

Номер слайду 7

Ну, слово честі, добродію, ця теорема правильна! З іменем Д'Аламбера пов'язаний кумедний випадок. Розповідають, що, навчаючи математики дуже тупого і дуже знатного учня і не домігшись розуміння доведення, Д'Аламбер у розпачі вигукнув: «Ну, слово честі, пане, ця теорема правильна!» На що учень відповів : «Пане, чому Ви мені відразу так не сказали? Ви – дворянин і я – дворянин, Вашого слова для мене достатньо».

Номер слайду 8

Оригінальне розв'язання побутової проблеми Ньютон дуже не любив відволікатися від своїх улюблених занять, особливо по побутових дрібницях. Щоб впускати і випускати свою кішку, не підходячи кожен раз до дверей, він прорізав у ній спеціальну дірку. Коли ж у кішки народилися кошенята, Ньютон для кожного кошеня зробив у двері ще по одному отвору.

Номер слайду 9

Педагогічні прогулянки У середні віки теорему Піфагора називали «теоремою ослів», оскільки учнів, не здатних цю теорему зрозуміти і тому, що заучували її напам'ять, називали «ослами». Для недбайливих учнів у Середньовіччі і пізніше як дар святого духу прославлялася дія різки. Тому спеціально чотири рази на рік передбачалися прогулянки з учнями в ліс для заготівлі прутів для розг.

Номер слайду 10

Слава астролога Жироламо Кардано за родом служби доводилося складати гороскопи. Одного разу Кардано склав гороскоп на самого себе, причому зірки показали йому, що він помре 75 років від народження. І справді, він помер 21 вересня 1576 року, не доживши трьох днів до свого 75-річчя. Народилася легенда, відповідно до якої нібито Кардано, що передбачив свою смерть на відомий рік, місяць і день, заморив себе голодом, віддавши, як казали, життя за астрологію.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Форись Уляна Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
9 травня 2023
Переглядів
437
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку