Презентація "Цікавий експеримент на уроці фізики при вивчені теми “Електричний струм в газах” як мотивація організації навчальної діяльності учнів в умовах соціалізації ”

Про матеріал

Матеріал данної розробки був використанний для відеофесту

на тему" Цікавий експеримент на уроці фізики при вивчені теми “Електричний струм в газах" як мотивація організації навчальної діяльності учнів в умовах соціалізації "

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Цікавий експеримент на уроці фізики при вивчені теми “Електричний струм в газах” як мотивація організації навчальної діяльності учнів в умовах соціалізації ”Виконала: Кузнецова О. О. учитель фізики та астрономії Харківської загальноосвітньої школи І-ІІІ ст.№131

Номер слайду 2

В. О. Сухомлинський«Джерело дитячого бажання вчитися – в напрузі розумових зусиль, радощах перемоги ».

Номер слайду 3

Всі наші задуми, всі пошуки і побудови перетворюються на порох, якщо в учня не виникає бажання вчитися ». Учитель повинен формувати в учнів відповідну мотивацію.

Номер слайду 4

Що таке мотив Мотив - спонукання до діяльності, пов'язане з задоволенням потреб людини (учня)

Номер слайду 5

Що таке мотивація. Загальна назва для процесів, методів і засобів спонукання учнів до продуктивної пізнавальної діяльності, активного освоєння змісту освіти. АБОМетоди і засоби, які спонукають учнів до активного освоєння навчального матеріалу, і продуктивної пізнавальної діяльності називається мотивацією.

Номер слайду 6

ЦИКЛ МОТИВАЦІЇПОТРЕБИЗУСИЛЛЯЗАДОВОЛЕННЯДІЯВИНОГОРОДА

Номер слайду 7

Роль учителя. Процес формування мотивації повинен стати значною частиною роботи вчителя

Номер слайду 8

Зазвичай діяльність людини стимулюють і спрямовують одночасно кілька мотивів, між якими існує ієрархія: виділяється один ведучий, як би головний, мотив і ряд підлеглих йому. Вони знаходяться у взаємозв'язку і можуть посилювати і послаблювати один одного. У практиці своєї роботи я найчастіше використовую сильнодіючий мотив «пізнавальний». Про один з його проявів свідчить такий вислів: «Коли людина зацікавлена,він кмітливий і винахідливий ».

Номер слайду 9

Види мотивів пізнавальний - пов'язаний з інтересом до пізнавання нового (по якомусь питанню, з області групи наук, про світ в цілому).досягнення - він орієнтує людину на «взяття висот: отримання хороших або кращих результатів, завоювання перемог.професійно-життєве самовизначення мотив -спрямований до майбутньої професії людини. Його становлення пов'язане зі справою, якій людина має намір присвятити себе

Номер слайду 10

Види мотивівкомунікативний -він нерозривно пов'язаний з можливістю спілкування, співпраці, взаємодії.емоційний - він породжується позитивними емоціями: почуттям інтересу, радості, подиву, азарту, захоплення та ін.зовнішній мотив - даний мотив пов'язаний з отриманням ззовні заохочення і визнання в будь-якій формі і від будь-яких людей: від вчителя, батьків, товаришів по класу, однолітків, товаришів по кружку, директора школи, громадськості

Номер слайду 11

У практиці своєї роботи я найчастіше використовую сильнодіючий мотив «пізнавальний». Про один з його проявів свідчить такий вислів: «Коли людина зацікавлена,він кмітливий і винахідливий ».

Номер слайду 12

Прийоми, що викликають «інтерес»ілюстрація положень науки подіями сучасностірозгляд прикладів з техніки або взятих з повсякденного життявикористання худ. літератури, легенд, сказань, використання парадоксів, несподіваних зіставлень, фантастичних ситуаційвикористання експериментів

Номер слайду 13

Мотиваційний етап. Мотиваційний етап - це «ключик» до уроку, точніше навіть до результату уроку, а згодом і до сердець дітей. Правильно організований мотиваційний етап знімає відчуття страху, розковує ініціативу учня, виховує впевненість у своїх можливостях, що допомагає реально управляти процесом навчальної діяльності і підтримувати пізнавальний інтерес.

Номер слайду 14

Фізика «щедрий» предмет і пропонує багато дивного і цікавого. Найбільш видовищною, на мій погляд, є демонстраційний експеримент.

Номер слайду 15

Демонстрація дослідів Демонстрацію дослідів і експериментів можна успішно використовувати:перед вивченням нового матеріалу. для вивчення нового матеріалу нарешті, при закріпленні вивченого матеріалу. Спостереження нових, часом несподіваних ефектів збуджує пізнавальну активність учнів, викликає гостре бажання розібратися в суті явища.

Номер слайду 16

Система шкільного фізичного експерименту. Фундаментальні досліди. Демонстраційні досліди. Досліди, в ході яких показується застосування фізичних явищ в техніці Досліди, що ілюструють пояснення викладача. Досліди, в ході яких учитель ставить перед учнями проблему. Досліди, призначені для перевірки помилкових суджень Фронтальні Лабораторні роботи Домашній експеримент

Номер слайду 17

Експеримент як засіб досягнення навчальної мотиваціїДемонструється заряджений електрометрії. Акцентується увага на тому, що заряд електрометрії довгий час зберігається незмінним, що підтверджує ізолюючі властивості повітря. Після цього до кондуктора електрометрії підносять запалений сірник - стрілка електрометрії швидко падає.

Номер слайду 18

Демонструється вимикач. Обговорюється питання: «На чому заснована дія вимикача?» Відповідь: діелектричні властивості повітря

Номер слайду 19

Демонструється магічну кулю і проходження в ньому газового розряду. Відповімо на питання як називається цей газовий розряд?

Номер слайду 20

Інший вид газового розряду продемонструє робота електрофорної машини (іскравой газовий розряд)

Номер слайду 21

Застосування електричного струму в газах. Електричний струм в газах: в лампах денного світла, в лазерах, в прожекторах, в газосвітних трубках, в ртутних випрямлячах, для різання і зварювання металів, в проекційних апаратах, в стабілізаторах напруги, в дзеркалах приладів

Номер слайду 22

Заключне слово Демонстраційний експеримент як метод навчання з'явився практично одночасно з початком викладання систематичного курсу фізики. Пояснюється це не тільки прагненням викладачів підкреслити експериментальний характер науки фізики і не тільки бажанням ознайомити учнів з методами досліджень, що застосовуються в пізнанні фізичних явищ і закономірностей, але головним чином тому, що важко пояснити багато явищ природи, користуючись лише словесними описами.

Номер слайду 23

Заключне слово Всі представлені прийоми спрямовані на те, щоб пробудити учня, запалити в ньому багаття бажання пізнавати нове. Тільки в цьому я вбачаю запоруку успіху - розвиток кожного учня через інтерес. Дякую за увагу!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Клепікова Ольга Анатоліївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Пов’язані теми
Фізика, 9 клас, Майстер-класи
До підручника
Фізика 9 клас (Бар'яхтар В.Г., Довгий С.О., Божинова Ф.Я., Кирюхіна О.О. (за редакцією Баряхтара В.Г., Довгого С.О.))
До уроку
§ 21. Електричний струм у газах
Додано
9 січня 2023
Переглядів
416
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку