Презентація «Цікавий світ космосу»

Про матеріал
Кожен з нас не раз чув про те, що космос - це щось за межами нашої планети, це Всесвіт. Загалом космос - простір, який простягається нескінченно в усі боки, включаючи галактики і зірки, чорні діри і планети, космічний пил та інші об'єкти. Космос - це певні ділянки всесвіту, які оточують собою небесні тіла та їхні атмосфери.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Космос: реальний та фантастичний

Номер слайду 2

З давніх-давен люди, дивлячись на зоряне небо, мріяли про польоти до зірок.

Номер слайду 3

12 квітня 1961 року, з космодрому Байконур, в небо піднявся космічний корабель «Восток» з людиною на борту.

Номер слайду 4

Юрій Гагарін став першим космонавтом. З тих пір 12 квітня - День космонавтики.

Номер слайду 5

А ви знаєте, що першими космонавтами були не люди, а тварини. Це були собачки - Білка і Стрілка.

Номер слайду 6

Леонід Каденюк – перший український космонавт.

Номер слайду 7

В космосі була і жінка-Валентина Терешкова

Номер слайду 8

Ось такою нашу планету побачили космонавти. Знімок був зроблений – 10 серпня 1966 року.

Номер слайду 9

Людство завжди цікавив Всесвіт з його незвіданими просторами та нерозгаданими таємницями. Уявімо себе командою космічного корабля та збираймося в експедицію — досліджувати Сонячну систему. Пригадайте, хто досліджує космос. Як називається апарат, на якому космонавти вирушають у політ? У якому стані перебувають космонавти на борту космічного корабля?

Номер слайду 10

Невагомість — це стан, у якому космонавт не відчуває своєї ваги і наче плаває у космосі. rrrrrrrrrr

Номер слайду 11

Як ви гадаєте, це зручно? Чому? Спочатку може здаватися, що це дуже зручно. Але насправді все зовсім не так. Космонавту потрібно щонайменше кілька днів, щоб призвичаїтися до умов невагомості. Наприклад, для того, щоб поспати, космонавту слід пристебнути себе до ліжка, аби уникнути плавання у просторі та ударів об різні речіА от прийняти душ у космосі не вийде. Вода буде просто прилипати до тіла чи плавати у вигляді дрібних кульок. Тому космонавти обтирають тіло спеціальними губками, а голову миють шампунем, що не потребує ополіскування.

Номер слайду 12

Пригадайте, як називається вбрання космонавта. Чому дослідники космосу не можуть обійтися без нього? А чи відомо вам, що скафандр важить близько 120 кг, а для того, щоб його вдягти, треба витратити 45 хвилин?

Номер слайду 13

rrrrr

Номер слайду 14

Ну, от ми й у космосі. Що робитимете у перші хвилини космічної мандрівки? Звісно, дуже хочеться роздивитися навколо. Тож дивимося у віконечка. Вони в ракетах круглі — це ілюмінатори. r

Номер слайду 15

Хочете відчути себе космонавтами? Візьміть картон, скачайте його в трубочку. Якщо дивитися крізь неї, здаватиметься, що дивишся в ілюмінатор.

Номер слайду 16

Отже, Сонце — це величезна зірка, яка світить надзвичайно яскраво.

Номер слайду 17

Це відбувається завдяки силі тяжіння Сонця.

Номер слайду 18

Планети - гіганти. Юпітер — газовий гігант, отже твердої поверхні у нього немає. Загадкові візерунки, що зображені на поверхні Юпітера, утворені саме хмарами газів. Це планета Юпітер. Її маса більша за загальну масу всіх планет. А за своїми розмірами, Юпітер в 11 разів більший за Землю. Відомо, що в кожної планети є супутники — небесні тіла, які обертаються навколо неї. Так от Юпітер — рекордсмен за кількістю супутників: вчені нарахували їх аж 79!

Номер слайду 19

Планети - гігантиЄ у Сонячній системі й планета, на якій панують вічні сутінки. Це Уран. Він отримує в 400 разів менше сонячного світла, ніж Земля. А от за своїми розмірами Уран доволі великий — третій серед усіх планет Сонячної системи.

Номер слайду 20

Ще один космічний гігант — Нептун. Він майже такого самого розміру, як Уран. Планета здобула назву на честь римського бога морів, а говорити про неї почали раніше, ніж побачили на небі. Після відкриття Урану дослідники побачили в телескоп, що ця планета поводиться якось дивно — посувається то назад, то вперед. Тому виникло припущення, що позаду Урану існує ще одна планета: адже кожний космічний об’єкт може притягувати до себе інші. Тому астрономи почали пильно придивлятися і після тривалих спостережень відкрили планету Нептун. Планети - гіганти

Номер слайду 21

А де ж наша Земля? Знайдіть її на картині. Як її можна впізнати?

Номер слайду 22

Планети земної групи. Земля — єдина планета, на якій існує життя. Вона оточена атмосферою, що містить кисень. Земля утворилася мільярди років тому. Спочатку це була величезна куля розплавленої речовини. Згодом куля охолола, утворилися атмосфера й океани. Виник сучасний світ. Більшу частину Землі вкривають моря й океани. І лише третина поверхні припадає на суходіл — материки й острови. Тому з космосу наша планета здається блакитною. А ще на ній добре помітні материки.

Номер слайду 23

Супутник Землі — Місяць. Він, як і всі планети, світить не власним світлом, а відбитим сонячним. Як ви думаєте, чи далеко від нас Місяць? Щоб дістатися до нього, приміром, літаком, потрібно 3 тижні, а потягом чи машиною — більше, ніж півроку. Вигляд Місяця на небі постійно змінюється. Це залежить від його розташування відносно Землі й Сонця, і від того, як його освітлює Сонце. Тому часом ми можемо бачити Місяць у формі круга, а інколи — лише вузької дуги.

Номер слайду 24

Найближчі родичі ЗемліЦі планети найбільше схожі на Землю. Чим саме, зараз дізнаємося. Знайдіть на картині планету червоного кольору.

Номер слайду 25

Найближчі родичі ЗемліЦе Марс. Червонуватий колір поверхні спричинений наявністю заліза. Марс удвічі менший за Землю, а за будовою — він дещо схожий на нашу планету. Люди довго вважали, що на Марсі може існувати життя. Навіть складали оповідання про прильоти марсіан та їхнє життя. Проте космічний апарат, що спустився на поверхню Марса, жодних ознак життя на цій планеті не виявив.

Номер слайду 26

Найближчі родичі ЗемліНайближче з усіх до Сонця розташована планета Меркурій. Іншою визначною рисою цієї планети є те, що вона найвидніша. Меркурій робить оберт навколо Сонця лише за 88 днів. Пригадайте за скільки днів Земля обертається навколо Сонця. Меркурій сильно нагрівається, бо розташований близько до Сонця. За допомогою космічного апарата було зроблено фотографії Меркурія, на яких видно, що він схожий на Місяць.

Номер слайду 27

Найближчі родичі ЗемліЯскрава планета Венера розташована найближче до Землі. Ці два об’єкти мають схожі розміри. Колись учені думали, що умови на поверхні Венери можуть сприяти розвитку рослин. Але все виявилося не так. Там удень і вночі — грози, а температура поверхні вдвічі більша, ніж температура у мікрохвильовій печі. Ну які ж рослини таке витримають?

Номер слайду 28

Дякую за увагу!

pptx
Пов’язані теми
Педагогіка, Виховна робота
Додано
14 вересня 2022
Переглядів
2526
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку