Презентація Цілісність здоров'я: взаємозв'язок фізичної, соціальної, психічної і духовної його складових. Чинники здоров’я

Про матеріал
Цілісність здоров'я: взаємозв'язок фізичної, соціальної, психічної і духовної його складових. Чинники здоров’я. Здоров’я — найбільша цінність, подарована людині природою
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Цілісність здоров'я: взаємозв'язок фізичної, соціальної, психічної і духовної його складових. Чинники здоров’я.

Номер слайду 2

Здоров’я — найбільша цінність, подарована людині природою

Номер слайду 3

Здоров’я розуміють як цілісність, якої набуває індивід у процесі свого становлення, що об’єднує принаймні чотири його сфери, або складові: фізичну, психічну (розумову), соціальну (суспільну) і духовну. Ці складові є невід’ємними одна від одної, перебувають у тісному взаємозв’язку й у сукупності визначають стан здоров’я людини 

Номер слайду 4

Ознаки здоров‘я:нормальне функціонування організму в цілому;здатність до повноцінного виконання основних соціальних функцій, участь у соціальній діяльності й суспільно корисній праці;динамічна рівновага організму та його функцій і чинників навколишнього середовища;здатність організму пристосовуватися до змін довкілля;відсутність хвороби, хворобливого стану або хворобливих змін, тобто оптимальне функціонування організму за відсутності ознак будь-якого порушення;повне фізичне, духовне, розумове та соціальне благополуччя, гармонійний розвиток фізичних і духовних сил організму, принцип його єдності й саморегулювання.

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Основні складові здоров’я: а) фізична; б) соціальна; в) духовна; г) психічна

Номер слайду 7

ФІЗИЧНА СКЛАДОВАФізичну складову здоров’я організму людини визначають ознаки її фізичного стану та розвитку. Якщо людина фізично міцна, рідко хворіє, має високу працездатність, то говорять, що вона має добрий фізичний стан. У її організмі злагоджено діють усі органи. Це можна визначити, наприклад, за температурою тіла, частотою дихання й станом пульсу. У такої людини зазвичай нічого не болить, вона має добрий апетит і міцний сон, її маса відповідає зросту й віку, у неї не погіршується самопочуття під час коливань температури, атмосферного тиску, вологості повітря.

Номер слайду 8

ПСИХІЧНА СКЛАДОВАПсихічна складова здоров’я включає розуміння людиною своїх почуттів і культуру їхнього виявлення, визначає розвиток людини як особистості, забезпечує її душевне благополуччя, здоров’я, дає змогу людині нормально розвиватися, творчо сприймати довкілля.

Номер слайду 9

СОЦІАЛЬНА СКЛАДОВАСоціальна складова здоров’я передбачає діяльне ставлення до світу, тобто активну життєву позицію, адже те, що людина отримала від природи, вона може реалізувати тільки в суспільстві.

Номер слайду 10

ДУХОВНА СКЛАДОВАДуховна складова здоров’я — це система цінностей і мотивів поведінки людини та її зв’язок із навколишнім світом. Духовно багата людина бачить красу природи, людей і витвір їхнього мистецтва. Вона визнає загальнолюдські й національні цінності, норми спілкування й стосунки з оточенням, ставиться з повагою до поглядів інших людей і результатів чужої праці.

Номер слайду 11

Формуванню, збереженню та зміцненню здоров’я, інтелектуальному й духовному розвитку особистості, успішному навчанню сприяє дотримання здорового способу життя. Здоровий спосіб життя — недіяльність, спрямована на формування, збереження та зміцнення здоров’я людей як необхідної умови для прогресивного розвитку суспільства в усіх напрямах.

Номер слайду 12

Номер слайду 13

 На життєздатність організму людини впливає декілька чинників.

Номер слайду 14

Рівень і якість життя людини. Вони залежать від географічних і кліматичних умов, але найбільше — від економічного рівня розвитку суспільства, у якому живе людина. Це й забезпечення житлом, і можливість здобути освіту, умови для праці та відпочинку, а також задоволення потреби в якісному харчуванні, одязі, певних особистих речах

Номер слайду 15

Рівень культури людини. Досягнення в галузі медицини, інформаційних технологій дають змогу використовувати набуті знання з користю для людини. Культура здоров’я — це уважне й відповідальне ставлення людини до себе, прагнення до самопізнання, самовдосконалення особистості. Водночас це частина загальної культури людини, призначення якої — сприяти гармонійному розвитку духовних, психічних і фізичних сил, формуванню високого рівня працездатності й тривалого, здорового та щасливого життя.

Номер слайду 16

Місце здоров’я в житті людини, навчання здоров’я. Здоров’я потрібне людині не тільки для життя, а й для самореалізації. Здоров’я та тривале діяльне життя — одна з необхідних умов буття гармонійної особистості. Надійний спосіб бути здоровим — уміти формувати, зберігати й зміцнювати власне здоров’я.

Номер слайду 17

Відсутність шкідливих звичок. Такі хвороби, як алкоголізм, токсикоманія, наркоманія, що руйнують особистість людини, є наслідком шкідливих звичок. Тож краще їх не набувати, ніж потім, у дорослому житті, з величезними труднощами позбавлятися, відновлюючи втрачене здоров’я.

Номер слайду 18

Світові фахівці зі здорового способу життя, спираючись на багатотисячні дослідження, визначили 7 головних правил нашого благополуччя. Ось вони:1. Регулярне триразове харчування.2. Щоденний сніданок.3. Регулярна рухова активність середньої інтенсивності.4. Повноцінний сон 7—8 годин.5. Відмова від тютюну.6. Підтримка оптимальної маси тіла.7. Невживання або обмежене вживання алкоголю.

Номер слайду 19

Окремо можна виділити ще три складові: додаткове вживання вітамінів А, С, Е та бета-каротину (провітаміну А); зменшення кількості стресів; залучення до громадської діяльності.

pptx
Додано
7 листопада 2022
Переглядів
1258
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку