Презентація "Циркуль знайомий та ні"

Про матеріал
Дана презентація може використовуватися на уроках геометрії в 7 класі при вивчені теми "Коло. Круг". Також даний матеріал можна використовувати в позакласній роботі та при проведенні предметних тижнів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Циркуль знайомий та ні

Номер слайду 2

Циркуль знайомий кожній людині зі школи - на уроках геометрії не можна обійтися без цього інструменту для малювання кіл і дуг. Крім того, його використовують для вимірювання відстаней.

Номер слайду 3

Походження слова. Слово циркуль походить від латинського circulus - «коло, окружність, гурток», від латинського ж circus - «коло, обруч, кільце».

Номер слайду 4

Легенда про циркуль У Дедала в Афінах жив племінник по імені Талос. дуже талановитий юнак. Коли Талоса виповнилося всього 12 років, він придумав гончарний круг. Скелет риби навів його на думку зробити першу в світі пилку. Дядько Талоса позаздрив його таланту і, знайшовши момент, зіштовхнув юнака з міського валу. Але до цього Талос встиг обдарувати людей ще одним винаходом. Він поєднав за допомогою шарніра два однакових по довжині стрижня - так вийшов циркуль.

Номер слайду 5

Історія циркуля Історія циркуля нараховує вже кілька тисяч років - судячи зі збережених накресленим колам, інструмент був знайомий ще вавилоняни і ассирийцам (II - I століття до нашої ери).

Номер слайду 6

Історія циркуля На території Франції, в галльському кургані було знайдено залізний циркуль (I століття нашої ери).

Номер слайду 7

Історія циркуля Під час розкопок в Помпеях було знайдено багато давньоримських бронзових циркулем. Причому в Помпеях знайдені інструменти вже зовсім сучасні: циркулі із заломленими кінцями для вимірювання внутрішніх діаметрів предметів

Номер слайду 8

Не тільки інструмент. Але циркуль - не тільки всім відомий інструмент. Цим словом названо маленьке сузір'я південної півкулі

Номер слайду 9

Не тільки інструмент. Циркуль є символом неухильної та неупередженої справедливості, досконалою фігурою кола з центральною точкою, джерелом життя

Номер слайду 10

Не тільки інструмент. У китайців циркуль означає правильну поведінку. Циркуль - атрибут Фо-хі, легендарного китайського імператора, який вважався безсмертним. Сестра Фо-хі символізувала квадрат, а разом вони - чоловічий і жіночий принципи, гармонія інь і янь.

Номер слайду 11

В даний час циркуль використовується в кресленні, навігації та картографії, в медицині та на уроках геометрії.

Номер слайду 12

До кружляння, до польотів Спонука стрімка нога – Жива пластика у плоті, В колах, дугах і кругах. У фігурах досконалих Вся сценічна площина,- Балерина показала Всю красу свою сповна. Мабуть, циркуль геометра, Що танцює у руці, Винайшли майстри балету – Руху вправного творці!

pptx
Додано
5 вересня 2020
Переглядів
761
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку