презентація "Д.Бортнянський. Соната для фортепіано До мажор"

Про матеріал
Дана презентація створена як матеріал для уроку з предмету "Музична література 3 рік навчання" на тему "Д. Бортнянський. Соната для фортепіано До мажор"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Фортепіанна музика. Д. Бортнянський Соната для фортепіано До мажор

Номер слайду 2

На рубежі XVIII і XIX ст. з’являються такі жанри, як симфонічнийоперний камерно - інструментальний. Ці жанри пов’язані з творчістю видатного українського композитора Д. С. Бортнянського.

Номер слайду 3

Дмитро Бортнянський є автором:6 оперконцертної симфоніїансамблівхорових концертів6 фортепіанних сонат

Номер слайду 4

Фортепіанна творчість Д. Бортнянського6 сонат для фортепіано Бортнянський написав у 80 - 90 - ті роки XVIII ст., працюючи на посаді викладача музики при царському дворі. Ці твори призначались для тих, хто навчався музиці. На сьогодні відомі лише три сонати - До мажор, Фа мажор, Сі - бемоль мажор.

Номер слайду 5

Соната До мажор для фортепіано циклічна, складається з трьох частин.І ч. - життєрадіснаІІ ч. - ліричнаІІІ ч.- жвава, грайлива. Вони контрастують за образами фактурою тональностями темпами https://www.youtube.com/watch?v=ryo0 Usv. T5m. E

Номер слайду 6

Такий тричастинний сонатний цикл сформувався у ІІ пол. XVIII ст. в музиці віденських класиків Й. Гайдна, В. Моцарта. Дмитро Бортнянський став першим представником класицизму в українській музиці. Створюючи свої твори в стилі класицизму, композитор міцно спирався на український та російський фольклор.

Номер слайду 7

В сонаті До мажор чути інтонації українських пісень - романсів, танцювальних і жартівливих пісень, і навіть канта.

Номер слайду 8

І частина. Форма сонатного allegro без розробки. Перший розділ - експозиція. Теми - головна, сполучна, побічна, заключнаблизькі за характером.

Номер слайду 9

ІІ частина. Характер повільний, шіроко розспіваний, ліричний. Форма - тричастинна репризна. Тричастинна форма - музична форма, що характеризується об’єднанням трьох частин в одне ціле. Третя частина є повторенням першої , а середня частина - котрасна за характером та настроями.

Номер слайду 10

ІІІ частина - фінал. Характер - жвавий, танцювальний. Фактура близька до першої частини. Форма - рондо. Рондо з французької означає “коло”, “хоровод”. Основна тема - рефрен. Рефрен чергується з іншими темами - епізодами. Кожний епізод звучить лише раз, а рефрен - не менше трьох разів. А -В -А С- А

Номер слайду 11

Спадщину Дмитра Бортнянського шанують і в Україні, і в Росії. Творчість великих українських композиторів Максима Березовського, Артема Веделя, Дмитра Бортнянського мала вирішальний вплив на становлення української та російської композиторської школи та творчого стилю багатьох композиторів.

Номер слайду 12

Презентацію підготувала викладач - методист КБУ “Музична школа №2 м. Чернівців” Гумінюк Лариса Миколаївна

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1.  Irina
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
26 квітня 2020
Переглядів
2803
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку