Презентація :"Давня Індія"

Про матеріал
Презентація знайомить учнів з природніми умовами стародавньої Індії. Першою цивілізаціє в Індіїі. Змінами які відбулися в Індії з приходом арійських племен.Як виникла імперія Маур’їв,територіїєю імперії Маур’їв.Діяннями царя Ашоки. Новими поняттями: Веди, арії, дхарма, раджа.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ДАВНЯ ІНДІЯ

Номер слайду 2

Номер слайду 3

1. На якому півострові розташована Індія?2. Які океани омивають півострів Індостан?3. Які найбільші річки протікають територією Індії?

Номер слайду 4

ПРИРОДНІ УМОВИ ІНДІЇДолина річки Інд (Північно-Західна Індія) рідко випадають дощі, розливи Інду трапляються тільки під час танення снігів у горах. Вологі вітри не досягають долини Інду, тож через сухий клімат рільництво тут потребує зрошування.

Номер слайду 5

Долина річки Ганг (Північно-Східна Індія) простяглися тропічні ліси - джунглі. Тут росли бамбук, манго, очерет, лотос. Водилися королівські тигри, носороги, леви, слони, мавпи, змії. Для заняття землеробством потрібно було вирубувати ліси. Клімат цієї частини Індії визначають вітри Індійського океану. У жовтні—листопаді (одразу після жнив) тут наставала тепла зима з найнижчою температурою до +5 °С. У червні-серпні тривав двомісячний дощовий сезон. Коли опади не припинялися довше, починалися руйнівні повені.

Номер слайду 6

У Південній Індії, відрізаній від північних областей ланцюгом гір, дощі випадали нерегулярно. Річки тут були багаті на золото та алмази.

Номер слайду 7

Більшість населення Давньої Індії проживало в невеликих поселеннях, оточених суцільною стіною або парканом для захисту від нападників та диких звірів.

Номер слайду 8

Житла мали одне вікно, закрите дерев’яними ґратами. Дах робили з листя та тростини. Кімнати вмебльовували ліжками та плетеним столом, біля якого сиділи на підлозі. У підсобних приміщеннях у глиняних та мідних горщиках зберігали продукти (масло, перець, спеції, мед). Цей посуд використовували лише для приготування та зберігання їжі. За тарілки слугувало листя.

Номер слайду 9

Найдавніші держави та міста в Індії існували 23-18 ст. до н. е. На сьогодні відомо понад 500 поселень індської цивілізації з населенням до 100 тис. осіб. Першими були відкриті стародавні поселення Мохенджо-Даро та Хараппа. Найдавніші цивілізації

Номер слайду 10

У долинах Інду та його приток зводили іригаційні споруди. Урожай збирали двічі на рік. Індійці вирощували пшеницю, ячмінь, горох, диню, бавовник, у вологіших районах сіяли рис.

Номер слайду 11

Розводили корів, буйволів, овець, кіз, свиней, віслюків і різні види домашньої птиці. Близько 2000 р. до н. е. приручили слона.

Номер слайду 12

Давні жителі Індії вміли виплавляти мідь, виготовляти скло, ювелірні вироби, знали й використовували гончарний круг. З Індії до інших країн вивозили бавовняні тканини, слонову кістку, коштовні камені, золото й цінні породи деревини.

Номер слайду 13

Індійці мали писемність. Проте тисячі написів, знайдених археологами, лишаються й досі не прочитаними. Відомо, що писали жителі Хараппи справа наліво, користувалися 400 малюнковими знаками.

Номер слайду 14

Племена індоарійців (аріїв) прийшли на землі Індії з Ірану близько 1500 р. до н. е. Цей період індійської історії називають Ведійським, бо саме тоді було складено на санскриті - мові аріїв - священні тексти Вед (так називають збірники священних гімнів на честь арійських богів). Племена аріїв. Ведійська цивілізація

Номер слайду 15

У середині 1 тисячоліття до н. е. в долині Гангу виникли нові держави. Царі (раджі) були верховними розпорядниками всієї землі. Вони командували військом, очолювали управління та вважалися охоронцями дхарми. Дхарма - «те, на чому тримається світ»: «закон істини», «засади, підвалини» - правила, дотримання яких є передумовою загального порядку. З-поміж тогочасних держав найсильнішими були царства Кошала та Магадга. Наприкінці 4 ст. до н. е. владу в Магадзі захопив Чандрагупта Маур’я. За правління онука Чандрагупти - Ашоки - під владою царів Магадги опинилася майже вся Індія. Долину ж Інду загарбали перські царі.

Номер слайду 16

Ашока (268-231 рр. до н. е.)поділив на п’ять областейпризначав великих державних чиновниківконтролював збирання податків очолював військобув верховним суддеювстановив таємне стеження, влаштовував для можновладців іспити: нечесним загрожували роботи в копальнях. Джерелом багатства держави Ашоки були податки, що їх сплачували вільні хлібороби - власники невеликих ділянок землі, а також ремісники, торговці, власники худоби. утвердився буддизм

Номер слайду 17

Індоєвропейська мовна сім’я

Номер слайду 18

Перевірте себе!Де й коли виникла перша цивілізація в Індії?2. Витлумачте поняття: Веди, арії, дхарма, раджа. 3. Які зміни відбулися в Індії з приходом арійських племен? 4. Які території належали імперії Маур’їв? 4. Чим уславився цар Ашока?

Номер слайду 19

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ!Вивчити § 15 Заповнити в робочому зошиті ст.39-40

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.5
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Казановська Світлана Миколаївна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Мірчук Мар'яна Ігорівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додав(-ла)
Tokaruk Svitlana Ivanivna
До підручника
Всесвітня історія. Історія України 6 клас (Бандровський О.Г., Власов В.С.)
Додано
19 листопада 2021
Переглядів
8420
Оцінка розробки
4.9 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку