Презентація Практичне заняття: «Умови розвитку та характерні ознаки суспільств і держав стародавніх цивілізацій Азії та Африки».

Про матеріал
Презентація до уроку з історії в 6 класі на тему - Практичне заняття: «Умови розвитку та характерні ознаки суспільств і держав стародавніх цивілізацій Азії та Африки».
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема уроку. Практичне заняття: «Умови розвитку та характерні ознаки суспільств і держав стародавніх цивілізацій Азії та Африки». (Заочна подорож у глибину віків країнами Африки і Азії) Вчитель : Хомич Л.М.

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Наша робота буде складатися з 4 етапів. Кожний із них допоможе нам пригадати та розкрити таємниці давніх цивілізацій Єгипту та Межиріччя. У ході уроку частину завдань ви виконуватимете усно а частину-письмово.

Номер слайду 4

Розгадайте ребус, і ви дізнаєтеся, до якої країни ми потрапимо на І етапі нашого уроку. ,,

Номер слайду 5

Стародавній Єгипет

Номер слайду 6

Практичні завдання Завдання 1. «Знайти помилки». У тексті 4 речення, у них 5 помилок. Перебуваючи в Стародавньому Єгипті, ми побачили, що Тигр того року не розливався. Ми проходили повз маленькі річки, які є островками життя. На шляху нам трапилися селяни, вони дали цілу жменю єгипетських копійок і купили в нас прикраси .У далині ми побачили грифона з головою фараона і тулубом лева 2 . Завдання – загадка. Записати: Найпершу. 2. Найвищу. 3.Нерозграбовану (письмово).

Номер слайду 7

Перед Вами уривок із повчання Ахтоя, сина Дуауфа, своєму синові Піопі Завдання 3. Вибрати, які види професій існували в Єгипті. До якої професії батько схиляв свого сина і чому? (письмово). «… Землероб, борги його вічні … Дістається він до оселі ввечері, при цьому втомлений від ходи… Я бачив металурга. Як він працює біля печі. Його пальці неначе шкура крокодила… Каменяр працює з твердим камінням. Коли він закінчує, руки його стомлено падають. І так сидить він до сутінків із зігнутими колінами та спиною. А ще розповім тобі про будівельника. Він увесь час хворий, тому що працює на вітрі…, весь одяг його лахміття. А тому, хто шиє сандалі, геть погано – він завжди жебракує. Ткач перебуває в приміщенні, він слабший від жінки. Коліна його біля живота, він не може вдихати повітря.Оберни ж серце твоє на письмо! Бачив я звільненого від повинностей писаря».

Номер слайду 8

Μεσοποταμία Завдання 4. Перед вами картина Гюстава Доре « Всесвітній потоп». 1.Де міг виникнути такий міф? 2. Чому саме тут? 3. Що спільного у землеробстві Єгипту і Межиріччя? 4.Які інші ще назви має ця територія (четверте питання письмово).

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Завдання 5. Намалювати в зошиті асоціативний кущ «Фінікова пальма – дерево життя».

Номер слайду 11

Завдання 6. «Впізнай їх». За кількома реченнями сказати, про кого йде мова. А) Правитель Вавилона силою об’єднав Месопотамію. Головним принципом його документа було «око за око». 1. Хто цей правитель? 2. Який документ названий його ім’ям? Б) Правив 40 років, завоював нові території; з його іменем пов’язують будівництво Висячих садів Семираміди. 1. Хто цей правитель? 2. Чому сади Семраміди називали висячими?

Номер слайду 12

Хаммурапі Навуходоносор ІІ

Номер слайду 13

Гімнастика для очей

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Ми вирушаємо на східне узбережжя Середземного моря. (3 етап ). Завдання 6. «Дивна країна». Головні заняття жителів цієї країни мореплавство, торгівля, рибальство. 1.Куди ми потрапили? 2.А чому тут майже не займалися землеробством? 3.Куди здійснювали свої подорожі фінікійці? 4.Записати їх винаходи .

Номер слайду 16

Номер слайду 17

  4 Етап. Бесіда з класом: Перед вами книга, у якій описана історія цілого народу. Яка назва книги? З яких частин вона складається?

Номер слайду 18

Завдання 7. «Упізнай героя». 1.Один із найдавніших законодавців у світі, що перетворив Вавилон на могутню державу Дворіччя. Його ім’я згадано в Біблії . 2.Вивів єврейський народ з єгипетської неволі, пророк мав дві скрижалі, на яких було написано десять заповідей. 3.Переміг воїна – велетня Голіафа. Столицею за його правління було місто Єрусалим, розширив територію Ізраїлю до Червоного моря .

Номер слайду 19

Діти, чи вдалося нам усім разом «розбити міцного горіха»? ( Техніка “Сигнали рукою” – Я розумію матеріал і можу пояснити (великий палець руки спрямовано вгору). – Я частково засвоїв ( засвоїла) матеріал . (великий палець руки спрямовано в сторону). – Я не зрозумів (не зрозуміла) (великий палець руки опущений вниз).

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Домашнє завдання 1. Підготуватись до уроку узагальнення (повторити пар.7-13 ) звертати увагу на поняття, терміни дати переглянути атлас на ст.2-6

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Сидоренко Наталія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Перкіна Валентина Вікторівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
До підручника
Всесвітня історія. Історія України 6 клас (Бандровський О.Г., Власов В.С.)
Додано
19 листопада 2021
Переглядів
4188
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку