Історія виникнення хліба. Хліб — один з найдавніших продуктів харчування. Витоки хліборобства можна віднайти в Стародавньому Єгипті, Месопотамії. Стародавні люди виготовляли хліб з диких зерен, згодом вдосконалили технології.
Номер слайду 4
Хліб у культурі та звичаях. У багатьох культурах хліб — символ гостинності, достатку та благополуччя. На Україні хліб є святим символом — "Хліб — усьому голова!"В українських традиціях хліб часто дарують як знак поваги, а на весіллях — хліб-сіль.
Номер слайду 5
Процес виготовлення хліба. Збір та обробка зерна: Пшениця, жито, кукурудза. Мелення борошна: Подрібнення зерна на борошно. Замішування тіста: Додавання води, дріжджів, солі. Випікання: Процес, коли тісто перетворюється на ароматний хліб.
Номер слайду 6
Номер слайду 7
Види хліба в УкраїніВиди хліба. Традиційно, види хліба в Україні ділилися на пшеничний, житній, ячмінний, кукурудзяний. Західна Україна вважала за краще випічку з додаванням ячмінного, кукурудзяного борошна, Слобожанський край додавав гречані домішки. На півдні України вирощували найбільшу кількість пшениці, тому хліб тут вирощували, відповідно, в більшій мірі, пшеничний. Найбільшу популярність серед борошняних виробів придбав пшенично-житній та житньо-пшеничний хліб. Розглянемо докладніше ці види хліба (назви вказані вище): Пшеничний. Випікається з борошна вищого гатунку. Готові вироби відрізняються білосніжним кольором із золотистою скоринкою. До цього типу хліба відносяться булки, паляниці, батони і паски. Пшеничні види хліба за формою поділяються на подовий і формовий. Житній. Житній вид випічки готують з сіяного, обдирного або обійного борошна. Така випічка має темний відтінок, липку консистенцію, невеликі розміри, в складі можуть міститися сухофрукти різного типу.
Номер слайду 8
Найпопулярніші сорти хліба в Україні - поза сумнівом, «Дарницький», «Бородинський», житній круглий, подовий. Пшенично-житній. Такий тип хліба виготовляється з борошна другого сорту (40 відсотків), обдирного-житнього борошна (60 відсотків), а також молочно-кислих бактерій «калоризатор»Найпопулярніші сорти хліба
Номер слайду 9
Користь хліба. Користь хліба полягає в його поживності і насиченості складними вуглеводами. Багато людей помічають, що якщо з'їсти страву з хлібом, то відчуття ситості тримається довше. Хліб багатий вітамінами А, Е і групи В, а також йодом, кремнієм, насиченими жирними кислотами та іншими мікроелементами
Номер слайду 10
Цікаві факти про хліб. В Україні щорічно випікається понад 2 мільйони тонн хліба. У 2005 році встановлено рекорд, коли був спечений найбільший хліб у світі — вагою 4,5 тонни. У світі існує понад 1000 різних видів хліба.