Презентація "День української писемності та мови"

Про матеріал

Презентація "До Дня української писемності та мови" добре підійде для ознайомлення з історією виникнення української писемності та мови (до 9 листопада) в початкових класах.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Прямим попередником слов’янської мови – є алфавіт, створений великими просвітителями слов’ян – братами Кирилом і Мефодієм.

Номер слайду 3

Існує два різновиди старослов’янських писемних знаків: кирилиця і глаголиця. Кириличний алфавіт з XI ст. широко застосовується в історичній та світській літературі східних слов’ян. Від давньоруського періоду його успадкували всі три східнослов’янські народи: російський, український і білоруський.

Номер слайду 4

Цю азбуку вчили ваші предки

Номер слайду 5

9 листопада — День української писемності та мови. Це свято було встановлено в нашій країні 9 листопада 1997 року. Цього ж дня православна церква вшановує пам’ять святого преподобного Нестора-літописця.

Номер слайду 6

Преподобний Нестор-Літописець- киянин, у сімнадцять років прийшов у Києво-Печерську лавру послушником. Прийняв його сам засновник монастиря преподобний Феодосій. Молитвою та послухом юний подвижник невдовзі перевершив найвидатніших старців. Книжкова справа стала змістом його життя.

Номер слайду 7

Найвизначнішою працею Нестора-літописця є «Повість временних літ».  Це перша та найвідоміша у Київській Русі пам’ятка, в якій історія держави показана на широкому тлі світових подій. Преподобний Нестор довів розповідь з літописних зведень кінця XI століття до 1113 року, тому його можна по праву вважати батьком не лише вітчизняної історії, а й словесності.

Номер слайду 8

“Повість временних літ”- перша у Київській Русі памятка (поч. ХІІст.)

Номер слайду 9

Зачинателем сучасної української літературної мови вважається Іван Котляревський, а основоположником — Тарас Шевченко.

Номер слайду 10

У день української писемності та мови стартує Міжнародний конкурс знавців української мови імені Петра Яцика. Цей унікальний мовний марафон був зініційований великим українським меценатом і громадським діячем Петром Яциком, який усе життя прожив у Канаді, але завжди пам’ятав про рідну землю.

Номер слайду 11

Рік від року конкурс набуває популярності, бо головна мета цього мовного змагання — утверджувати державний статус української мови, підносити її престиж.

Номер слайду 12

Мова — живий організм, вона розвивається за своїми законами, а тому треба у чистоті берегти цей нетлінний скарб, прислухаючись до порад відомого нашого поета Максима Рильського: Як парость виноградної лози,Плекайте мову. Пильно й ненастанно. Політь бур’ян. Чистіша від сльози. Вона хай буде. Вірно і слухняно. Нехай вона щоразу служить вам,Хоч і живе своїм живим життям.

Номер слайду 13

Любіть Україну у сні й наяву,Вишневу свою Україну. Красу її вічно живу і нову,І мову її солов’їну. В. Сосюра

Номер слайду 14

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Балаховська Мар'яна Ігорівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
27 листопада 2018
Переглядів
7539
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку