Презентація "Державна влада. Форми держави"

Про матеріал
Презентація до підручника Основи правознавства 9 клас (Ремех Т. О., Пометун О. І.)
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Державна влада. Форми держави

Номер слайду 2

Робота з термінами та поняттями. Держава – це універсальна політична форма організації суспільства, яка забезпечує захист і узгодження індивідуальних, групових та загальносуспільних інтересів за допомогою права на певній території. Державна влада – це вид публічного політичного впливу, який чинять держава та її органи. Це здатність держави підпорядковувати своїй волі поведінку людей і діяльність організацій, розташованих на її території. Функції держави – це основні напрями і види її діяльності, в яких відображено завдання та мету держави, проявляються її сутність і призначення в суспільстві. Державний лад – це територіальна організація державної влади, поділ її на певні складники задля управління суспільством; їх взаємозв’язок між собою та вищими (центральними) державними органами. Унітарна держава – це єдина централізована держава, територію якої поділено на адміністративно-територіальні одиниці, що не мають ознак суверенітету.

Номер слайду 3

Які причини виникнення держави. Держава виникла на певному етапі розвитку людства, коли первісні спільноти, засновані на кровноспоріднених зв’язках і керовані старійшинами, стали складнішими. З розвитком виробництва, розподілом праці та появою надлишку продуктів відбувся обмін, що призвело до виникнення приватної власності, соціальної нерівності та конфліктів. Ці нові умови вимагали створення нової системи управління та суспільної організації.

Номер слайду 4

Які ознаки держави. Дати точне визначення держави складно, адже це поняття дуже багатогранне. Давньогрецький філософ Арістотель бачив у державі втілення розуму, справедливості та спільного блага, адже людина за своєю природою прагне жити разом з іншими. Давньоримський мислитель Цицерон вважав, що держава — це об'єднання людей заради загальної користі та справедливості. Натомість англійський філософ Томас Гоббс порівнював державу з Левіафаном — страшним чудовиськом з Біблії. Прихильники класової теорії вважали державу засобом панування одного класу над іншим. Державу характеризують певні ознаки, які притаманні їй у різні епохи.

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Що таке державна влада. Влада в суспільстві: Влада існує тільки в людському суспільстві як відносини залежності та підлеглості, де одні люди чи групи нав’язують свою волю іншим. Соціальна влада: Поширюється на людей, регулює відносини між ними, може бути економічною, політичною, релігійною тощо. Різновиди влади: За носієм — батьківська, народна, глави держави; за соціальними групами — сімейна, державна. Політична влада: Тісно пов'язана з державою та правом, реалізується через державні органи та норми права. Державна влада: Відображає відносини між соціальними групами, національностями, державами, політичними партіями. Особливості: Найвища серед інших видів влади (верховенство). Поширюється на все населення й організації країни (універсальність). Може скасовувати вказівки інших суспільних влад. Має унікальні засоби впливу, як-от законодавство, правосуддя.

Номер слайду 7

Якими функціями наділена держава. Призначення речей і держави: Кожна річ має своє призначення (годинник — показує час, телефон — забезпечує зв'язок). Держава теж має своє призначення. Функції держави: Реалізуються через її вплив на суспільні відносини, не ототожнюються з функціями окремих державних органів. Типи функцій держави: Внутрішні: Здійснюються всередині країни (забезпечення народовладдя, соціальний захист, охорона прав і свобод громадян, підтримка законності). Зовнішні: Реалізуються на міжнародному рівні (інтеграція у світову економіку, партнерство, підтримка інвестицій, оборона, міжнародне співробітництво).

Номер слайду 8

Якими функціями наділена держава. Класифікація функцій: За часом виконання: Постійні: Притаманні на всіх етапах існування (система оподаткування). Тимчасові: Зумовлені специфікою завдань у певний історичний період (ліквідація наслідків стихійного лиха). За соціальним значенням: Основні: Визначають призначення держави (законодавча, виконавча, судова, економічна, соціальна, правоохоронна). Додаткові: Є частинами основних функцій (наприклад, зміцнення збройних сил як частина оборонної функції).

Номер слайду 9

Що таке державний лад. Державний лад: Включає будову держави, що формується під впливом соціально-економічних, природних, кліматичних, національно-історичних, релігійних особливостей, традицій та культурного рівня розвитку суспільства. Форма держави: Відображає особливості прояву державної влади та взаємодії держави і суспільства. Необхідність ефективної організації: Для виконання своїх функцій держава повинна мати чітко визначену будову і організацію. Основні характеристики держави: Територія, населення, організація влади. Відмінності між державами: Залежать від внутрішньої будови, способів організації та реалізації влади, що визначаються формами правління, державного устрою та політичним режимом.

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Які форми державного правління, територіального устрою та політичного режиму існують. Форми державного правління: Монархія:Історичні види: східна деспотія, антична, феодальна (ранньофеодальна, станово-представницька, абсолютна), конституційна. Сучасні монархії: абсолютні (Оман, Саудівська Аравія) та обмежені (парламентські, конституційні, дуалістичні). Республіка:Історичні види: антична, середньовічна, буржуазна, соціалістична. Ознаки: участь громадян в управлінні, виборні органи, розподіл влади. Види: парламентська, президентська, змішана (президентсько-парламентська і парламентсько-президентська).

Номер слайду 12

Які форми державного правління, територіального устрою та політичного режиму існують. Форма державного устрою: Унітарні держави: Політична єдність, єдині законодавство і управління. Види: централізовані (Швеція, Данія), децентралізовані (Франція, Іспанія), однонаціональні (Польща) та багатонаціональні (Україна). Федерація: Розподіл повноважень між центром і суб'єктами (Німеччина, США).Імперія: Держава, яка розширюється шляхом приєднання захоплених земель (Британська імперія, Османська імперія). Конфедерація: Союз держав зі збереженням суверенітету (СНД, ЄС).

Номер слайду 13

Які форми державного правління, територіального устрою та політичного режиму існують. Політичні режими: Демократичний: Участь громадян у формуванні політики, дотримання прав і свобод (консервативний, радикальний, ліберальний). Недемократичний: Диктатура, обмеження прав громадян, мілітаризація (тоталітарний режим).

Номер слайду 14

Перевіримо засвоєне на уроці Що таке державний лад?Що називають формою держави, які її складники?Які існують види форм державного правління, державного устрою та політичного режиму?

pptx
Додано
8 вересня
Переглядів
529
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку