Презентація "Десталінізація.Суспільно-політичне становище республіки "..

Про матеріал
Презентація висвітлює лібералізацію суспільно-політичного життя. ХХ з`здом КПРС,процесами реабілітації жертв сталінських репресій.Міжнародним становищем та зовнішньополітичною діяльністю УРСР.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

УКРАЇНА В УМОВАХ ДЕСТАЛІНІЗАЦІЇ (1953-1964 рр.)Суспільно-політичне становище республіки

Номер слайду 2

УКРАЇНА В УМОВАХ ДЕСТАЛІНІЗАЦІЇ (1953-1964 pр)Урок 1. Тема: Суспільно-політичне становище республіки. ПЛАН:1. ХХ з’їзд КПРС.2. Реабілітація жертв сталінських репресій.3. Міжнародне становище УРСР.

Номер слайду 3

УКРАЇНА В УМОВАХ ДЕСТАЛІНІЗАЦІЇ (1953-1964 p p .)Відлига—зменшення політичних репресій. Реабілітація засуджених та репресованих Часткова лібералізація політичного життя. Незначне послаблення тоталітарної влади. Відхід від сталінської системи управління. Лібералізація пом'якшення політичного режиму, послабленння ідеологічного контролю на різні сфери суспільного життя: політику, економіку, заклики (декларативні) до відновлення “соціалістичної законності”Похорон Й. Сталіна. Ви

Номер слайду 4

УКРАЇНА В УМОВАХ ДЕСТАЛІНІЗАЦІЇ (1953-1964  p р.)Микити Хрущова (1894-1971)життя  з юнацьких років було пов’язане з Україною. Він працював на шахтах Донбасу, навчався на робітфаці Донецького гірничого технікуму. 1931 р в Московській партійній організації. У 1935 р. очолив Московський міський і обласний комітети партії. У січні 1938 р. – став першим секретарем ЦК КП(б)У. З 1939 р. М. Хрущов став членом політбюро ЦК ВКП(б). У грудні 1949 р. за розпорядженням Сталіна він повернувся в Москву, де очолив міську й обласну партійні організації. У вересні 1953 р. відбувся пленум ЦК КПРС, на якому було нарешті обрано першого секретаря. Ним став М. Хрущов, який фактично виконував ці функції після смерті Сталіна.

Номер слайду 5

УКРАЇНА В УМОВАХ ДЕСТАЛІНІЗАЦІЇ (1953-1964 p p.)Десталінізація. Це процес очищення радянського суспільства від ознак культу особи Сталіна,проявів репресивного тоталітарного режиму. Демонтаж пам’ятника Сталіну

Номер слайду 6

ХХ з’їзд КПРС 14-25лютого 1956рпроцес засудження сталінських злочинів і методів, процеси демократизації без докорінних змін існуючої системи Виступ М. С. Хрущова на ХХ з'їзді КПРС«У залі стояла глибока тиша. Не чути було ні скрипу крісел, ні кашлю, ні шепоту. Ніхто не дивився один на одного - чи то від несподіванки, що сталося, чи то від сум'яття і страху. Шок був неймовірно глибоким….».

Номер слайду 7

ХХ з’їзд КПРСДоповідь М. С. Хрущова «Про культ особи та його наслідки»

Номер слайду 8

Із доповіді М. Хрущова «Про культ особи та його наслідки». «Мене турбувала думка: скінчиться з’їзд… А що далі? На нашій совісті залишаться сотні тисяч безвинно розстріляних людей… Мало хто вцілів, майже весь партійний актив було розстріляно або репресовано. Рідкокому повезло так, що він залишився живим». Накінець, я зібрався із силами і під час одної з перерв поставив питання: «Як бути з минулими розстрілами і арештами? …Бо ми вже знаємо, що люди, які були піддані репресіям, були невинуваті й не були «ворогами народу». Вони будуть повертатися із заслання. Ми ж утримувати їх там не станемо. Слід подумати, як їх повернути з честю… Люди будуть виходити з в’язниць, приїздити до рідних, розповідатимуть родичам, знайомим, друзям, товаришам, як все було, і стане надбанням всієї країни і всієї партії, що ті, хто залишився в живих, були репресовані без вини… Замовчати це неможливо… Тому прошу подумати про наступне: ми проводимо перший з’їзд після смерті Сталіна. Уважаю, що саме на такому з’їзді ми повинні щиросердечно розповісти всю правду про життя і діяльність нашої партії і Центрального Комітету за звітній період… Ми ж були в керівництві країни разом зі Сталіним. Коли від колишніх в’язнів партія дізнається правди, нам скажуть: вибачте, як же так? Відбувся ХХ з’їзд, а нам ні про що не розповіли… Злочини ж були? Нам самим, не чекаючи інших, слід сказати, що вони були. Коли нас будуть питати, то вже не стануть засуджувати».

Номер слайду 9

ХХ з’їзд КПРСЗ’їзд засудив широку репресивну політику тоталітарного режиму. Вперше було наведено численні факти злочинів і прямих зловживань Сталіна і його оточення, абсолютного нехтування законом. М. Хрущов звинуватив сталінську владу в незаконних переселеннях народів в роки війни, в розпалюванні міжнаціональної ворожнечі, в численних репресіях повоєнного часу. Відбулася ревізія сталінської моделі радянського суспільства. Започаткувались важливі зміни в суспільстві. Уведення в практику всенародного обговорення проектів законів та інших важливих питань.

Номер слайду 10

Реабілітація. Проголошувалися масові амністії, проте амністія не передбачала реабілітацію. Ліквідація репресивної системи: ліквідовані військові трибунали та особливу нараду МВС. 1954 р. сформовано КДБ; 1955 р. –запроваджено прокурорський нагляд; 1956 р. – скасовано постанову ЦВК СРСР від 01.12.1934 про чистку партійного апарату та переслідування будь-яких проявів інакомислення. Ліквідовано систему ГУЛАГу; Офіційно скасували у січні 1960р. ГУЛАГ був ліквідований але мережа тюрем і таборів існувала. Перший етап (1953-1956 р.р)

Номер слайду 11

Реабілітація. Другий етап (1956-1959 рр.) реабілітація стала масовою Третій етап ( 1959-1964 рр.)значне уповільнення темпів реабілітаціїНе підлягали реабілітації:жертви політичних процесів;селяни, репресовані в ході колективізації;депортовані народи (кримські татари);засуджені за “український буржуазнй націоналізм”;діячі ОУН та вояки УПАНа кінець 50-х років переглянуто 5,5 млн справ, за якими реабілітовано 3,5 млн чол., серед реабілітованих: Л. Курбас,М. Куліш,Антоненко- Давидович,М.Ірчан,В. Підмогильний,Г. Хоткевич,А. Кримський,В. Чубар, С. Косіор Не підлягали реабілітації особи, звинувачені в «буржуазному націоналізмі».

Номер слайду 12

Звинувачення у масових репресіях не тільки Сталіна, але й людей із його найближчого оточення Рішення про винесення тіла Сталіна з мавзолею на Красній площі, Лбералізація партійного життя: курс на переростання диктатури пролетаріату в загальнонародну державу;Регулярне оновлення на чверть складу керівних органів КПРСРозширення повноважень республіканських рад, судоустрою, цивільного, кримінального та процесуального кодексів. Уведення в практику всенародного обговорення проектів законів та інших важливих питань. Курс XXII з’їзду КПРС (жовтень 1961 р.) на поглиблення десталінізації:

Номер слайду 13

Участь українців у повстаннях в сталінських концтаборах ГУЛАГ (ГУТАБ) (рос. – Главное управление лагерей) – єдина табірна система СРСР. Повна назва – Головне управління виправно-трудових таборів і трудових поселень НКВС СРСР. На ГУЛАГ (ГУТАБ) покладалися завдання ізоляції «ненадійних елементів», використання їх як дешевої робочої сили. Від середини 1940-х до середини 1950-х рр. у системі ГУЛАГу відбулося майже півсотні повстань. Найвідомішими в таборах ГУЛАГу були повстання в Норильську ,Воркуті (1953 р.), Кенгірі (1954 р. )У 1948 р. на базі 6 табірних відділень Норильтабору створено табір особливого режиму – Горлаг (Головний особливо режимний табір), де політичних в’язнів утримували окремо. Одним із найбільших виступів в’язнів у СРСР у післясталінський період було Кенгірське повстання в’язнів ГУЛАГу Повстання тривало 42 дні у травні - червні 1954 р..

Номер слайду 14

Унаслідок повстань влада пішла на певні поступки : в’язням спецтаборів: Дозволили вільно пересуватися поза бараками в межах зони; Скасували номери на одязі ув’язнених; Дозволили виходити на працю без конвою;Встановили робочий день ; Дозволили побачення з рідними. На кінець 1950-х рр. 70 % таборів і колоній МВС СРСР було розформовано. Офіційно ГУЛАГ скасували за наказом МВС СРСР у січні 1960 р. ГУЛАГ був ліквідований, але мережа тюрем і таборів існувала далі.

Номер слайду 15

 1. Які світоглядні ідеали доби в них утілено? » 2. Що символізують постать Хрущова на першому плакаті та постаті пересічних громадян на другому? » 3. Поміркуйте, яку роль відіграють кольори, різні шрифти, завдяки яким автор привертає увагу глядачів до ключових слів. Як пояснити ці слова? » 4. З якою метою створено плакати?

Номер слайду 16

Міжнародне становище. Тривало протистояння НАТО та ОВД.1959р.перший візит радянського керівника в США. 1961 р. зустріч М. Хрущова з Дж. Кеннеді. у Відні. У жовтні 1962 р. спалахнула Карибська криза, 5 серпня 1963 р. міністри закордонних справ СРСР, США і Великої Британії підписали в Москві Договір про заборону випробувань ядерної зброї в атмосфері, космічному просторі та під водою.

Номер слайду 17

Міжнародне становище. Радянська Україна не могла мати відносини з будь-якою закордонною країною. Проте українським дипломатам була дозволена діяльність у міжнародних організаціях: Міжнародному агентстві з атомної енергії (МАГАТЕ), Міжнародному бюро освіти, Міжнародній організації праці. (МОП). За поданням української делегації ЮНЕСКО прийняла постанову про відзначення в усьому світі у 1964 р. 150-ї річниці від дня народження Т. Шевченка. Під егідою ЮНЕСКО відбувся завершальний акт святкування - Міжнародний форум діячів культури в Києві. У 1957 р. в Нью-Йорку відкрилося Постійне представництво УРСР при ООН. Його робота сприяла більш широкій участі України в міжнародному житті. У 1964 р. розпочався експорт літаків Ту-124 і Ан-24.

Номер слайду 18

УЗАГАЛЬНЕННЯ : Установіть хронологічну послідовність подій:  ХХІІ з’їзд КПРС,  ухвалення нової програми КПРС Передача Кримської області зі складу РРФСР до складу УРСР  Обрання М. Хрущова першим секретарем ЦК КПРС  ХХ з’їзд КПРС, засудження культу особи Сталіна.

Номер слайду 19

УЗАГАЛЬНЕННЯ : Які особливості суспільно-політичного життя доби «відлиги» висміяно в тогочасних анекдотах?1. «На XX з'їзді М. Хрущов виступає з доповіддю, описуючи злочини Сталіна. Раптом хтось вигукує із залу:- А чому ж ви мовчали?Зупинившись, Хрущов звертається до залу:- Хто це сказав?У відповідь мовчання. Хрущов знову:- То хто це сказав?Знову мовчання. Тоді Хрущов, показуючи рукою в зал: Мовчите?! Ось так і ми мовчали!»2. «Іде Хрущов автострадою. За ним женуться гангстери. Він написав записку й викинув її у вікно. Гангстери повтікали.- Що ви таке написали? - запитує водій.- Написав, що ця дорога веде до комунізму, - відповів Хрущов».

Номер слайду 20

УЗАГАЛЬНЕННЯ : Складіть речення про події та явища доби, використавши поняття і терміни:лібералізація, десталінізація, ГУЛАГ, «відлига», реабілітація, культ особи.

Номер слайду 21

УЗАГАЛЬНЕННЯ : Які явища суспільно-політичного життя засвідчує фрагмент?Зі спогадів колишнього голови Держплану СРСР В. Новікова про обговорення проекту програми КПРС у верхах: «Рада Міністрів зібралася у повному складі. В обговоренні повинні були брати участь не тільки члени Президії, але й міністри, голови союзних комітетів, частина керівних працівників відділів ЦК і керівники республік. Всього зібралося близько 200 осіб. Чекаємо. Прийшов Микита Сергійович. Не сідаючи за стіл, поклав руку на текст програми і сказав: “Я уважно все вивчив. Пропозиції добрі, їх треба приймати... Думаю, проводити дискусію нема потреби. Нема заперечень?” Усі мовчать. Хрущов підсумував: “Будемо вважати прийнятим”».

Номер слайду 22

УЗАГАЛЬНЕННЯ : Підтвердіть фактами або спростуйте слушність тверджень.  ГУЛАГ був ліквідований, але мережа тюрем і таборів залишалася Доповідь М. Хрущова «Про культ особи та його наслідки» скоріше маскувала, ніж змальовувала справжню картину минулого Апогеєм десталінiзації хрущовської доби став ХХІІ з’їзд КПРС.

Номер слайду 23

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ: ОПРАЦЮВАТИ § 7та документи в підручникузнайти цікаві факти біографії М. С. Хрущова

pptx
Додав(-ла)
Tokaruk Svitlana Ivanivna
Додано
4 грудня 2022
Переглядів
4747
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку