Презентація: "Розвиток культури та духовне життя в умовах десталінізації".

Про матеріал
Презентація висвітлює зв’язок між розвитком культури, освіти, науки і внутрішньополітичними процесами,.формуванням феномену «шістдесятництва» і розгортанням дисидентського, зокрема опозиційного руху, культурним життям;визначає прояви, наслідки політики російщення українського суспільства;
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Культура і духовне життя в Україні 1953-1964 рр. “Історія пишеться не двома фарбами – чорною і білою, вона демонструє нам дивовижний спектр кольорів, розібратися в якому мусить історик в кожному конкретному випадку”. М. Брайчевський

Номер слайду 2

Микита Сергійович Хрущов (1894-1971)

Номер слайду 3

“Історія пишеться не двома фарбами – чорною і білою, вона демонструє нам дивовижний спектр кольорів, розібратися в якому мусить історик в кожному конкретному випадку”. М. Брайчевський

Номер слайду 4

«А за вікном майже весна…»

Номер слайду 5

Сюрреалізм – це те, що я відчуваю. Реалізм – це те, що я бачу. Соцреалізм – те, що я чую.

Номер слайду 6

Ілля Еренбург – письменник-журналіст журналу «Огонек»

Номер слайду 7

Журнал “Огонек”

Номер слайду 8

“Відлига”

Номер слайду 9

Культура і духовне життя в Україні 1953-1964 рр.

Номер слайду 10

План уроку 1. Умови розвитку культури в Україні. 2. Народна освіта. 3. Русифікація. 4. Спеціальна освіта. 5. Наука. 6. Література та мистецтво. «Шістдесятники».

Номер слайду 11

«У питаннях культури я – сталініст» М.Хрущов

Номер слайду 12

Умови Сприятливі Несприятливі розвитку умови умови культури

Номер слайду 13

1.Нова духовна атмосфера піднесення; 2. лібералізація суспільно-політичного життя; 3.розширення контактів із Заходом; 4. децентралізація; 5. припинення терору і реабілітація; 6.волюнтаризм; 7. непослідовність реформ; 8.курс на «злиття націй»; 9.курс на формування нової людини – будівника комунізму; 10.непорушність офіційної ідеології; 11.визначення єдиного творчого напряму – соціалістичного реалізму; 12.фінансування за залишковим принципом.

Номер слайду 14

Форум діячів культури

Номер слайду 15

Реформи школи

Номер слайду 16

У грудні 1958 р. у газеті «Правда» з'явилася стаття М.Бажана і М.Рильського «В ім’я людини», в якій автори виступили проти фактично факультативного викладання рідної мови в школах України. їх ініціативу згодом активно підтримали збори київських письменників. Однак М.Хрущов наполіг на тому, щоб у республіканському законі про народну освіту, прийнятому в квітні 1959 р., було зафіксовано положення про факультативність вивчення української мови в школі. Активним провідником цього положення в школах республіки стало Міністерство освіти УРСР. Саме з-під його пера вийшов наказ, згідно з яким російська мова стала обов'язковою для вивчення, а українську можна було вивчати за бажанням. Цей новітній «валуєвський циркуляр» було оголошено «вагомим проявом інтернаціоналізму».

Номер слайду 17

Внаслідок такої мовної політики в наступні роки в республіці розпочалося неухильне зменшення кількості українських шкіл (у 1959-1965 рр. їх поменшало майже на 2 тис.) і, навпаки, збільшення шкіл з російською мовою викладання. Такі зміни в системі освіти посилювали російщення населення України в цілому.

Номер слайду 18

Російщення

Номер слайду 19

Продовження політики російщення– сукупність дій і заходів російського царизму, а згодом радянського союзного керівництва в національних окраїнах і неросійських республіках СРСР, спрямованих на звуження, приниження чи відсунення на другорядні ролі національних мов, культури, історії і водночас висунення на провідні позиції російської мови, культури, історії. У 60-80-і роки проводилася партійним і державним керівництвом Радянського Союзу у вигляді активної пропаганди І реалізації ідеї зближення і злиття націй в СРСР, при повному ігноруванні потреб розвитку націй і народностей неросійських союзних національних республік.

Номер слайду 20

Її конкретними проявами стали освітянські реформи М.Хрущова, що проводились наприкінці 50-х років. У 1958 р. навколо реформи школи в засобах масової інформації розгорнулася активна дискусія щодо принципів і напрямків її проведення. В проекті реформи пропонувалося надати батькам учнів право самим обирати мову, якою будуть навчатися в школі їхні діти. Зрозуміло, що одержавши таку можливість, переважна більшість батьків, щоб в майбутньому полегшити своїм дітям просування по щаблях службової кар'єри, обирали в школах великих міст. як правило, російську мову викладання. Таким чином, проект реформи школи хоча й був, на перший погляд, цілком демократичним, але фактично сприяв процесам русифікації системи освіти, внаслідок чого статус української мови у великих містах України набував вторинності.

Номер слайду 21

Наука

Номер слайду 22

Провідну роль у розвитку науки в Україні відігравала Академія Наук, президентом якої з 1946 р. по 1962 р. був О.Палладін. а з 1962 р. Є.Патон. Завдяки їх талантам і вдумливому керівництву Академією, десятиліття, що минуло після 1955 р., стало найбільш динамічним і результативним у розвитку української науки.

Номер слайду 23

Зокрема, в 1957 р. у складі АН УРСР було створено Обчислювальний центр на чолі з молодим математиком В.Глушковим. Цей новий науковий підрозділ досліджував низку важливих проблем оборонної промисловості, працював над створенням електронно-обчислювальних машин для управління виробничим процесом, розробляв теорію швидкодіючих ЕОМ. Саме тут почала активно розвиватися кібернетика, яка так нещадно переслідувалася за часів Й.Сталіна. Обчислювальний центр у 1962р. був реорганізований в Інститут кібернетики АН УРСР.

Номер слайду 24

У 1953 р. створений Є.Патоном Інститут електрозварювання очолив його син Б.Патон. Під його керівництвом було розроблено низку нових технологій електрозварювання, що вивело радянську науку на провідні позиції у світі в галузі зварювальної техніки. Величезну роботу з дослідження проблем атомної енергетики проводив Харківський фізико-технічний інститут на чолі з І.Курчатовим. Предметом наукових пошуків Інституту були питання ядерної фізики надвисоких енергій, керованих термоядерних реакцій.

Номер слайду 25

В Інституті фізики в 1960 р. було створено ядерний реактор. за допомогою якого здійснювалися наукові дослідження атомного ядра. АН УРСР розробляв ефективні рекомендації щодо створення міжконтинентальних ракет, досліджував теорію конструктивної міцності пластмас, що застосовувалася в ракетній техніці. Українські вчені багато зробили для розвитку космонавтики. Вони безпосередньо причетні до запуску штучного супутника Землі у жовтні 1957 р. і першого польоту в космос людини - Ю.Гагаріна.

Номер слайду 26

Вагомим був внесок українських вчених у розвиток медицини. У середині 50-х років під керівництвом М.Амосова було започатковано теоретичну розробку нових метолів хірургічною лікування серцевих захворювань, які відразу ж були запроваджені в практику. Процеси лібералізації, що широко розгорнулися в країні за часів перебування при владі М.Хрущова, не могли не торкнутися і гуманітарних наук. Звичайно, партійні діячі, як і раніше, ретельно слідкували за тим, щоб суспільствознавці не торкалися заборонених тем і персоналій, не піддавали критиці діяльність КПРС, а боролися з так званими «фальсифікаторами», «ідейними ворогами» партії.

Номер слайду 27

«Засідання клубу творчої молоді «Сучасник»

Номер слайду 28

На повний голос заявили про себе молоді літератори В.Симоненко, Л.Костенко, М.Руденко. Д.Павличко, М.Вінграновський, Ю.Мушкетик, В.Шевчук, І.Драч та ін. Серед них особливо помітною була постать Василя Симоненка. Сільський хлопець з Полтавщини ще під час навчання на факультеті журналістики Київського університету виявив хист до високої громадянської поезії. Нею була проникнута його перша поетична збірка «Тиша і грім», що вийшла друком у 1962 р. Після передчасної смерті поета в 1963 р. з'явилися його наступні книги – «Вино з троянд». «Земне тяжіння», «Берег чекань», наповнені справжньою синівською любов'ю до Батьківщини. В цей час засяяв яскравий, неповторний талант Ліни Костенко. Її перші збірки «Проміння землі» (1958 р.), «Вітрила» (1959 р.), «Мандрівки серця» (1961 р.) продемонстрували талант молодої поетеси філософськи осмислювати реалії життя і висловлювати оригі­нальні думки, надаючи їм чудової поетичної форми.

Номер слайду 29

Василь Симоненко

Номер слайду 30

Ліна Костенко

Номер слайду 31

Валентин Мороз

Номер слайду 32

Шістдесятники – це молоді діячі культури, які в епоху десталінізації своїми творами і активною громадською діяльністю намагались відроджувати національну свідомість, боролись за збереження української мови та культури, сприяли демократизації суспільно-політичного життя.

Номер слайду 33

Шістдесятники зліва на право: М.Вінграновський, І.Дзюба, І.Драч, І.Світличний, Л.Костенко, Є.Сверстюк. 1963р.

Номер слайду 34

М.Вінграновський, В.Голобородько, Є.Гуцало, І.Драч, І.Іваничук, І.Калинець, Л.Костенко, Ю.Мушкетик, М.Руденко, Є.Сверстюк, І.Світличний, В.Симоненко, Г.Тютюнник, В.Шевчук, А.Горська, О.Заливаха, В.Зарецький, В.Кушнір, Г.Севрук, Л.Семикіна, С.Параджанов, Ю.Ільєнко, О.Осика, Л.Танюк, М.Косів.

Номер слайду 35

Художники

Номер слайду 36

Алла Горська

Номер слайду 37

Опанас Заливаха

Номер слайду 38

Шевченко. Мати. Ескiз вiтража в фойє київського унiверситету iменi Т.Шевченка i його фрагмент (А.Горська у спiвавторствi з О.Заливахою, Л. Семикiною, Г. Севрук, Г. Зубченко). 1964 р.

Номер слайду 39

Микола Глущенко

Номер слайду 40

М.Глущенко. “Відлига”. 1959 р. в.

Номер слайду 41

Григорій Смольський

Номер слайду 42

Григорій Смольський Віра

Номер слайду 43

Михайло Божій ”Автопортрет”.1932 р. в.

Номер слайду 44

М.Божій.“Думи мої, думи” 1959-1960 р. в.

Номер слайду 45

Л. Левицький. “У світ далекий за хлібом”. Ліногравюра.1957р.в.

Номер слайду 46

М.Дерегус “Пісня”. Офорт, акватинта.

Номер слайду 47

О. Пащенко “Перед пуском води”. З серії “Кременчуцька ГЕС”. Ліногравюра.

Номер слайду 48

Композитори : Б.Лятошинський, К. Данькевич, Г. Майборода, П. Майборода, Ю. Мейтус, Л. Ревуцький, А.Філіпенко І.Шамо А. Штогаренко.

Номер слайду 49

«У питаннях культури я – сталініст» М.Хрущов Як ви розумієте вислів М.Хрущова ?

Номер слайду 50

Домашнє завдання: Опрацювати § 11 Що із періоду «відлиги» ми можемо взяти для сьогодення? Напишіть відповідь у формі послання українським політикам під назвою «Історія вчить».

ppt
Додав(-ла)
Tokaruk Svitlana Ivanivna
Додано
4 грудня 2022
Переглядів
1406
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку