Презентація ''Дезактивація та знежараження води"

Про матеріал

Дезактивація води в залежності від обстановки, характеру і ступеня її зараження проводиться чотирма способами: випарюванням (перегонка), фільтруванням, коагулюванням, відстоюванням.

Найбільш складною є дезактивація вододжерел. Шахтні колодязі дезактивуються очищенням їх від дна зараженого мулу, піску, трави, і багаторазової відкачуванням води.

Дезактівіруя джерело, з його бічній поверхні знімають шар грунту завтовшки 5-10 див Місцевість навколо колодязів та джерел дезактивується в радіусі 15-20 м.

Знезараження сировини, води, напівфабрикатів і готової продукції передбачає їх повне або часткове звільнення від радіоактивних, хімічних, біологічних речовин.

Повне очищення від отруйних та інших шкідливих речовин слід проводити відносно води і готової продукції, призначених для вживання населенням і для корму тваринам.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

ДЕГАЗАЦІЯ ПРОДОВОЛЬСТВА І ЗНЕЗАРАЖЕННЯ ВОДИ

Номер слайду 2

Знезараження сировини, води, напівфабрикатів і готової продукції передбачає їх повне або часткове звільнення від радіоактивних, хімічних, біологічних речовин. Повне очищення від отруйних та інших шкідливих речовин слід проводити відносно води і готової продукції, призначених для вживання населенням і для корму тваринам. Часткове очищення допускається для сировини та напівфабрикатів у тих випадках, коли вони підлягають подальшій обробці, в процесі якої відбувається знезараження продукту до допустимого рівня. У тих випадках, коли вода, що містить вражаючі речовини, що використовується для технічних потреб, вона знезаражується частково, до гранично допустимого рівня вмісту шкідливих речовин стосовно до цілей її використання.

Номер слайду 3

Дезактивація здійснюється наступними основними способами:• струменевим - обробка продукції струменями води під тиском, створюваним насосами та іншими механізмами;• кропленням активними розчинами - розпорошення до дрібних крапель з використанням різних розпилювачів;• газорідинним - обробка продукції сумішшю гарячого газу від двигунів внутрішнього згоряння і активних розчинів;• поливом активними розчинами поверхонь (при дегазації та дезінфекції);• протиранням кашицами активних речовин з наступним змиванням водою;• розпиленням сухих активних речовин на поверхні зі змочуванням водою до і після розсипу порошку;• зрізанням та видалення верхнього шару зараженої продукції;• змітанням забруднених речовин з поверхонь продукції.

Номер слайду 4

Майданчиком для знезараження може служити ділянка території площею 80 х 70 м, що знаходиться далеко від житлових і виробничих будівель. Така майданчик ділиться на чотири смуги. Перша смуга шириною від 20 до 25 м ділиться на дільниці для зараженого продовольства за його видами та упаковці, а також для тари. Друга смуга (30-40 м) складається з двох частин: одна - для знезараження продукції водою і відповідними розчинами, інша - для знезараження провітрюванням і видаленням зараженого шару. Третя смуга (7-10 м), на якій розміщується дозиметричний і хімічний пост (ДХП) для проведення контролю пройшла обробку продукції. Між першою, другою та третьою смугами встановлюються перегородки висотою 1,5-2 м з фанери або брезенту. Четверта смуга (ширина 20-25 м) призначається для розміщення знезаражених продукції і тари.

Номер слайду 5

Дезактивація може бути частковою і повною. Часткова - полягає в механічному видаленні шкідливих речовин із поверхні продукції шляхом обмітання, обтирання, чищення, обмивання. Проводиться силами установи на зараженій території і в спорудах, робота на об'єктах не припиняється. Повна - здійснюється в тому випадку, якщо залишкова зараженість продукції після часткової дезактивації вище гранично допустимих норм. Вона проводиться безпосередньо на об'єктах і спеціально підготовлених майданчиках з використанням табельних засобів і залученням спеціальної техніки, а іноді і військ радіаційного, хімічного і біологічного захисту. А також:• природною - за рахунок зниження рівня і ступеня зараженості через певний час при тривалому зберіганні;• штучної - шляхом видалення радіоактивних речовин змиванням водою і розчинами, обтиранням вологим дрантям, зняттям зовнішнього зараженого шару після обробки водою і т. п.

Номер слайду 6

Знезараження води. Дезактивація води в залежності від обстановки, характеру і ступеня її зараження проводиться чотирма способами: випарюванням (перегонка), фільтруванням, коагулюванням, відстоюванням. Випарювання забезпечує високий ступінь очищення, але для великої кількості води малопридатне. Фільтрування здійснюється з допомогою різних фільтрів, наприклад, тканево-вугільних. Коагулювання і відстоювання передбачають додавання у воду спеціальних речовин - коагуляторов, які прискорюють процес осідання нерозчинних речовин. Відстоювання проводиться протягом 10-15 год для осідання нерозчинних радіоактивних речовин. Але в цьому випадку не забезпечується очистка води від розчинних радіоактивних речовин. Найбільш складною є дезактивація вододжерел. Шахтні колодязі дезактивуються очищенням їх від дна зараженого мулу, піску, трави, і багаторазової відкачуванням води. Дезактівіруя джерело, з його бічній поверхні знімають шар грунту завтовшки 5-10 див Місцевість навколо колодязів та джерел дезактивується в радіусі 15-20 м.

Номер слайду 7

Дякую за увагу!

pptx
До підручника
Захист Вітчизни (рівень стандарту) 10 клас (Пашко К.О., Герасимів І.М., Щирба Ю.П., Фука М.М.)
Додано
9 серпня 2018
Переглядів
2125
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку