Презентація "Дидактичні ігри, тренінги, які сприяють розвитку виразного читання"

Про матеріал
Презентація, мета якої показати, що виразне читання – один із головних засобів впливу на всебічний гармонійний розвиток дитини через художні твори різних жанрів, інших джерел писемності і безпосереднє слово вчителя.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Презентацію склала вчитель початкових класів Биринського НВК Шлапак Марина Олександрівна

Номер слайду 2

Дидактичні ігри-тренінги, які сприяють розвитку виразності читання БИРИНСЬКИЙ НВК

Номер слайду 3

Люди перестають мислити, коли перестають читати Д. Дідро Без високої культури читання, наголошував В.О. Сухомлинський, немає ні школи, ні справжньої розумової праці. Читання є основою опанування всіх наук, розвитку людського інтелекту.

Номер слайду 4

Виразне читання – один із головних засобів впливу на всебічний гармонійний розвиток дитини через художні твори різних жанрів, інших джерел писемності і безпосереднє слово вчителя.

Номер слайду 5

Виразне читання увійшло в практику школи і в систему виховання в другій половині XVII ст. одночасно з розвитком силабічного віршування. Воно було пов'язане з театральним мистецтвом. 

Номер слайду 6

Урок позакласного читання у 1 класі. Інсценізація казки “Рукавичка”

Номер слайду 7

Діалог. Розмова двох білочок

Номер слайду 8

СКОРОМОВКИ Розуміння дітьми значення всіх слів 2. Читання скоромовки повільно, але чітко правильно вимовляючи усі слова 3. Читання у звичайному розмовному темпі 4. Промовляння в пришвидшеному і швидкому темпі

Номер слайду 9

горшг СКЛАДИ СЛОВА Е С А Н В-весна Р Т А П А-парта Н С Г І-сніг За висотою літер Ш О К А Л

Номер слайду 10

Завдання: у кожному рядку знайти «зайву» літеру. Скласти всі «зайві» літери з кожного рядка і прочитати назву твору. Вказати автора твору. Перемагає той, хто швидше і правильніше виконає завдання. ООООООООЯОООООООООО ВВВБВВВВВВВВВВВВВВВВВ ИИИИЛИИИИИИИИИИИИИИИ ДУДДДДДДДДДДДДДДДДДДД ТТТТКТТТТТТТТТТТТТТТТТТТ АООООООООООООООООООО (А. Малишко «Яблука»)

Номер слайду 11

Вправи для розвитку пам'яті Гра "Запам'ятай слова". У стовпчик записують слова, не пов'язані між собою за змістом. Демонструють їх не більше ніж 10 с. Щоб краще запам'ятати ці слова, треба скласти з них зв'язний текст. За командою вчителя діти починають читати текст швидко й уважно. Прочитавши, закривають текст і переказують його своєму товаришеві (учитель ходить між рядами й слухає). *

Номер слайду 12

АКУЛА Вчитель навмисне не дочитує слова в реченні, їх ніби проковтнула «акула». Учні відшукують і читають речення правильно

Номер слайду 13

* «Ніч і день» Діти мовчки читають текст. Під час команди учителя «день» – читають, а «ніч» – заплющують очі. «Віконце» З картону вирізається «віконце» розміром 14х5 см. Читаючи текст, це «віконце» накладається на сторінку книги так, щоб верхній зріз «віконце» збігався з початком абзацу. Цю частину тексту, яка відкривається у «віконці», треба прочитати мовчки з найбільшою швидкістю та виразністю.

Номер слайду 14

. «Зоопарк»            Читання із звуконаслідуванням різних тварин. Один і той же вірш, уривок оповідання читають «лисички», «ведмеді», «їжаки», «слони». Іхав грудень возом Віз мішок морозу. До морозу криги, А до криги-снігу.

Номер слайду 15

Прочитай виразно і правильно Прийшлахолодназимаподувсильний вітерптахивідлетіливтеплікраї Логічний наголос на кожному із слів Сьогодні гарна погода

Номер слайду 16

. «Комп’ютер» Учні читають незнайомий текст і підраховують кількість прочитаних знаків. Через хвилину знову читають цей же уривок і знову підраховують кількість слів. Цифри записують на листочках, шифрують своє ім’я (кожен пише ім’я яке йому подобається) і тоді заносяться у «комп’ютер» -- прикріплюються до дошки з малюнком комп’ютера .

Номер слайду 17

Дидактичні ігри-тренінги на удосконалення технічної сторони навички читання,вирзності читання, розширення поля читання: словесні гірки; відтворення точності сприймання рядків; читання слів або речень з прикритою верхньою половиною; читання слів, які перерізані пунктиром, світлою лінією; читання пари слів, у яких відсутні одна-дві літери; складання слів із перемішаних букв, складів; читання перевернутих слів; читання злитих речень. хорове, комбіноване, вибіркове читання, встановлення прочитаного за ілюстрацією, зміна інтонації, логічного наголосу, читання в особах впливають на розвиток виразного читання молодших школярів.

Номер слайду 18

Список використаних джерел:  Варзацька Л.О., Шевченко Л.М. Методика розвитку зв’язного мовлення молодших школярів. – К.: РНМК, 1992. – 127 с. Василевська О.Л. Закріплення читацьких умінь // Розкажіть онуку. – 2005. – №13-14. – С. 30-35. Вашуленко М.С. Про співвідношення знань і вмінь у мовній освіті молодших школярів // Початк. шк., 1995. – №9.-С. 4-8. Гапоненко Л.М. Як удосконалити навички читання // Розкажіть онуку. – 2004. – №7-8. – С. – 79-80. Гац Н.А. Ознайомлення молодших школярів із засобами зв’язності тексту. – Тернопіль,   

Номер слайду 19

Читайте разом з дітьми та отримуйте задоволення!

Номер слайду 20

ДЯКждлджлэлэжжэээээээээээээджджжжжж Дякую за увагу

ppt
Додано
27 лютого 2020
Переглядів
1174
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку