Презентація "Дієприкметниковий та дієприслівниковий звороти. Узагальнення та систематизація знань"

Про матеріал
Презентація до уроку української мови "Дієприкметниковий та дієприслівниковий звороти. Узагальнення та систематизація вивченого"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

«ДІЄПРИКМЕТНИКОВИЙ ТА ДІЄПРИСЛІВНИКОВИЙ ЗВОРОТИ. УЗАГАЛЬНЕННЯ ТА СИСТЕМАТИЗАЦІЯ ЗНАНЬ»7 КЛАСШерварли Оксана Миколаївна. Старомлинівська ЗОШ І-ІІІ ступенів № 12020

Номер слайду 2

Дієприкметниковий і дієприслівниковий звороти. Сьогодні ти:1. Знаходитимеш звороти у тексті.2. Створюватимеш висловлення, використовуючи звороти.3. Доречно вживатимеш звороти у власному мовленні. Українська мова7 клас

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Спробуй відповісти на проблемне питання«Чи кожна людина здатна на самопожертву?», висловлюючи свій погляд і акцентуючи увагу на епіграф до уроку – вирази Г. Тютюнника. Своє бачення проілюструй прикладами з твору «Климко» і власного життя, якщо такі є.

Номер слайду 5

Знайди у тексті речення з дієприкметниковим зворотом. Яку роль у мовленні відіграють дієприкметникові звороти?

Номер слайду 6

Звороти подають додаткову ознаку, інформацію про певні події, обставини, за яких вони відбувалися, про конкретних людей. Отже, дієприкметникові звороти роблять висловлення інформативнішими, а також увиразнюють їх.

Номер слайду 7

Подивись на ілюстрації у наступному слайді, згадай, до яких епізодів повісті «Климко» ці малюнки стосуються, поєднай у правильній послідовності та письмово склади речення, які б розповіли про події і героїв, уживши дієприкметникові і дієприслівникові звороти.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Про кого йде мова (за повістю «Климко»)?На прощання він поцілував Климка, притиснувши до свого великого живота й лоскотнувши вусами, вийняв з кишені хустку і став умочати її в кожне око по черзі…Виконай письмово морфологічний розбір дієприслівника з цього речення за алгоритмом, поданому у наступному слайді.

Номер слайду 10

Алгоритм морфологічного розбору дієприслівника. Виписати дієприслівник із контексту. Визначити вид (доконаний, недоконаний). Визначити час (теперішній, минулий). З’ясувати синтаксичну роль.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Про кого йде мова (за повістю «Климко»)?Повертався він завжди несподівано – з залізною скринькою в руці, зморений очима і усміхнений до Климка. Перепиши речення, підкресли дієприкметниковий зворот, поясни вживання розділових знаків у реченні при дієприкметниковому звороті. Виконай письмово морфологічний розбір дієприкметника з цього речення за алгоритмом, поданому у наступному слайді.

Номер слайду 13

Алгоритм морфологічного розбору дієприкметника1. Виписати дієприкметник із контексту.2. Поставити дієприкметник у початкову форму (Н.в., одн., ч.р.).3. Визначити вид (доконаний, недоконаний).4. Визначити час (теперішній, минулий).5. Назвати стан (активний, пасивний).6. Визначити число (одн., мн.).7. Указати на рід.8. Назвати відмінок.9. З’ясувати синтаксичну роль.

Номер слайду 14

Запиши речення, вводячи на місце пропусків дієприкметникові та дієприслівникові звороти з довідки. Червоно, ____, заходило сонце.2. Воно застрявало в огрядках, прилипало до пам’ятників або летіло в степ, ___, ще ___.3. Климко на всяк випадок глибше врився в своє клубло, а солдат незграбно сплигнув з хури, озирнувся на сонце, ____, і рушив до скирти.

Номер слайду 15

4. І коли солдат заніс твердий чорний черевик, щоб скинути зрошений верхняк з Климкового сховку, він, ___, крім блискучої підкови на підборі, схопився на коліна, - брудний, нестрижений, в остюках.5. Климко німо дивився в маленьку чорну дучку карабінного дула – воно тремтіло, ___, - потім розціпив кулачки й показав солдатові худі сині долоні.

Номер слайду 16

Довідка:націлене йому в перенісся;- підпливаючи рожевим надвечірнім молоком;уже нічого не думаючи й нічого не бачачи перед собою;червоно блиснувши окулярами;- рвучи на своєму шляху тонку, не стужавілу по-осінньому павутину.

Номер слайду 17

Творче конструюванняІз поданих слів утвори речення, розстав розділові знаки: Велів, пішов, обсипані, Климкові, він, курятами, од, брудні, холоду, оглянув, ноги, побуряковілі, зачекати, і, до, шлях, на, хури. Повернувся, та, карабіна, тримаючи, плямах, його, Климкові, Чех, вже, без, в, пакунок, плащ-палатки, руках, з, вицвілої, в, рудих, його, зелених, і, подав.

Номер слайду 18

Перевір себе!Він оглянув Климкові ноги, обсипані курятами, брудні, побуряковілі од холоду, велів зачекати і пішов на шлях до хури.2. Чех повернувся вже без карабіна, тримаючи в руках пакунок з вицвілої плащ-палатки в рудих та зелених плямах і подав його Климкові.

Номер слайду 19

Творче конструювання. Перетрансформуй складне речення на просте, ускладнене відокремлною обставиною, вираженою дієприслівниковим зворотом: Климко підкинув у багаття картоплиння, роздмухав жаром і довго одігрівав ступні, що час від часу дотуляв їх просто до полум’я.

Номер слайду 20

Перевір себе! Климко підкинув у багаття картоплиння, роздмухав жаром і довго одігрівав ступні, дотуляючи їх просто до полум’я.

Номер слайду 21

Перетрансформуй складне реченя на просте, ускладнене відокремленим означенням, вираженим дієприкметниковим зворотом: Швець поклав на плече Климкові велику руку, яка була подзьобана вугільними скалками, наче була покроплена синькою.

Номер слайду 22

Перевір себе! Швець поклав на плече Климкові велику руку, подзьобану вугільними скалками, наче була покроплена синькою.

Номер слайду 23

Сміливий експериментатор»Перебудуй та запиши речення, замінивши один із однорідних присудків дієприслівниковим зворотом. Зразок:1. Здавалось, сонце зупинилось посеред неба і далі не рухалося.2. Микола взявся за іншу вудочку і став пильно дивитися на поплавок.(Наприклад: Здавалось, сонце зупинилось посеред неба, далі не рухаючись. Микола, взявшись за іншу вудочку, став пильно дивитися на поплавок). Він хутко познаходив усі пацючині ходи й виходи, вигріб з «буржуйки» в цеберку вугільний жар і заходився натовкувати його палицею в кожну нору, втирав сльози від гарячого їдкого диму.

Номер слайду 24

Перевір себе!Він хутко познаходив усі пацючині ходи й виходи, вигріб з «буржуйки» в цеберку вугільний жар і заходився натовкувати його палицею в кожну нору, втираючи сльози від гарячого їдкого диму.

Номер слайду 25

Дієприслівниковий зворот, виражений фразеологізмом, комами не відокремлюється, якщо він за значенням наближений до прислівника. Наприклад: Сашко біг не чуючи ніг (тобто дуже швидко). Поясни значення фразеологічних зворотів:1. Говорити не переводячи подиху.2. Працювати не покладаючи рук. Про кого з героїв повісті «Климко» можна так сказати?Склади з ними речення, звернувши увагу та те, що коми в них не ставлять, тому що ці дієприслівники набули значення прислівників.

Номер слайду 26

Робота в парах. Прочитати виразно речення і знайти звороти. Пояснити вживання розділових знаків при дієприкметниковому і дієприслівниковому зворотах. Климко ледь скривив губи, пробуючи усміхнутись. Він сів на проломлений дощаний ганок і мовчав, стиснувши долонями щоки. Швець поклав на плече Климкові велику руку, подзьобану вугільними скалками, наче покроплену синькою.

Номер слайду 27

Поліцаї пройшли повз шевця й Климка, навіть не глянувши на них, і той, що в кубанці, сказав другому. Вони наближалися, перемацуючи очима кожне обличчя в ряду тачкарів. Поспівчувавши, тихо і злякано оглядаючись, жінки помалу розійшлися. Дівчина враз немов опритомніла: вхопила шевця за руку, гладила її тонкими пальчиками і шепотіла, шепотіла плачучи.

Номер слайду 28

І всі заусміхалися теж, дивлячись на його веселі зморшки біля очей і по всьому виду, і над похмуро порожнім, усипаним сміттям майданом ніби проясніло. А дівчина згорблено, низько опустивши голову, тягла за ним свою тачку не дерев'яних колесах. Він поскидав із себе одну за одною всі викривачки: теплу ковдру, старе пальто, якісь кофти, діжурку свою ─ і встав, спустивши ноги додолу. На стільці коло ліжка лежала скибка хліба, намазана смальцем і потрушена зверху сірою сіллю, та двоє червонобоких яблук. Климко повільно, стримуючи себе, з'їв хліб і одне яблуко. Тітка Марина подала клунок, заплакала тихо, поцілувала Климка, зросивши слізьми йому щоки, і зашепотіла гаряче.

Номер слайду 29

Тітка ще раз поцілувала Климка, шепочучи щось сама собі, і поїзд, брякнувши буферами, рушив.І Климко, зачувши його потужний лицарський гудок ще за семафором, ледве встигав вискочити з барака, щоб помахати дядькові Кирилові і побачити, як він усміхається йому і махає рукою…Дядько Кирило, в білих напрасованих брюках, білих парусинових черевиках і блакитній сорочці, легко перехопленій у стані шовковим поясом, одягав Климка в матроський костюм з безкозиркою…«Посадимо із Зульфатом вишню над ним, ─ думав Климко, уткнувшись головою в коліна.

Номер слайду 30

Рефлексія. Найбільший мій успіх - це... Найбільші труднощі я відчув (відчула)... Я не вмів (вміла), а тепер умію...- Я змінив (змінила) своє ставлення до...

Номер слайду 31

Домашнє завдання. Спираючись на життєвий досвід, створи комікс, уживаючи дієприкметниковий і дієприслівниковий звороти, відповівши на питання: «Яких ситуацій нашого життя Климко не сприйме? Що вразить його до глибини душі?»

Номер слайду 32

ТИ ВСЕ ЗМОЖЕШ! НА ВСЕ ДОБРЕ!

pptx
Додано
27 жовтня 2020
Переглядів
2291
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку