Презентація "Дієприслівниковий зворот. Розділові знаки"

Про матеріал

Робота містить матеріал, який дасть учням поняття про дієприслівниковий зворот, навчить знаходити дієприслівникові звороти в реченні та визначати їх синтаксичну роль, правильно вживати розділові знаків при дієприслівникових зворотах.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Дієприслівниковий зворот. Коми при дієприслівниковому звороті. Українська мова 7 клас

Номер слайду 2

Пригадай і перевір себе! 1. Що утворює дієприкметник разом із залежними від нього словами? (натисни на відповідь) Дієприкметник із граматичною основою речення Дієприкметниковий зворот

Номер слайду 3

якщо стоїть перед означуваним словом якщо стоїть після означуваного слова 2. Дієприкметниковий зворот виділяється комами… І пахне раннім сонцем і медком земля, легким серпанком оповита. Ткану зорями теплу хустину ніч на тихе село одягла.

Номер слайду 4

Проведемо дослідження Що утворює дієприслівник разом із залежними від нього словами? З яким членом речення пов’язаний за змістом дієприслівниковий зворот? Яким членом речення є дієприслівниковий зворот? Яким може бути місце дієприслівникового звороту? Якими розділовими знаками виділяється дієприслівниковий зворот? Читай – міркуй – роби висновки!

Номер слайду 5

Дієприслівниковий зворот Дієслово-присудок Виконай завдання! Прочитай речення, знайди дієприслівникові звороти й присудки, до яких вони відносяться. Набігавшись за день та нахвилювавшись, лягає спати. Кузька Будь уважним! Повтори! злякавши якусь пташину на вербі. Я схопивсь на ноги, Кілька струменів, витікаючи з-під скель, завжди наповнювали озеро. Повтори!

Номер слайду 6

1. Далеко на обрії дорога вигиналася, зникаючи десь під самим сонцем. 2. Верби, схилившись над тихим Дінцем, розчісують коси зелені. 3. Неволячи простих людей, татари просувалися далі на південь. 4. Понуривши голову, конячина тюпала степом, провалюючись у сніг ледь не по груди. 5. Сонце дивилося на місто радісно й доброзичливо, широко всміхаючись. 6. І полетіли, кружляючи в повітрі, білі снігові метелики. 7. Цілу ніч, затуляючи зоряне небо, безпорадно товклися вгорі великі сірі хмари. Перевір себе! Записати. В кожному реченні підкреслити усі члени речення. Визначити дієприслівникові звороти.

Номер слайду 7

1. Далеко на обрії дорога вигиналася, зникаючи десь під самим сонцем. 2. Верби, схилившись над тихим Дінцем, розчісують коси зелені. 3. Неволячи простих людей, татари просувалися далі на південь. 4. Понуривши голову, конячина тюпала степом, провалюючись у сніг ледь не по груди. 5. Сонце дивилося на місто радісно й доброзичливо, широко всміхаючись. 6. І полетіли, кружляючи в повітрі, білі снігові метелики. 7. Цілу ніч, затуляючи зоряне небо, безпорадно товклися вгорі великі сірі хмари. Крокуй далі

Номер слайду 8

1. Дієприслівниковий зворот, який стоїть після сполучників і,та, а, що з'єднують однорідні присудки, виділяється комами з обох боків. Перед сполучником і розділові знаки ставляться за правилами. Василько підійшов до високого дуба і, задерши голову, поглянув на верховіття. Загриміло у небі, і, прошумівши рясною зливою, пішов дощ. 2. Між двома дієприслівниковими зворотами, з'єднаними сполучником і, кома не ставиться. Смачно пообідавши і виконавши нашвидкуруч письмові завдання, Надійка вибігла з хати. 3. Якщо два чи більше дієприслівникових звороти стоять поряд, вони є однорідними обставинами, тому між ними ставимо кому. Зрозумій! Це просто!

Номер слайду 9

Натрудившись у квітні, перецвівши у маю, йдуть дерева передлітні в повінь лагідну свою. Дитячий щебет, наповнюючи хату, робить її по-справжньому щасливою. Скульптор підвівся і, втомлено спотикаючись, пішов спати. Виконуючи у супроводі бандури думи та пісні, оспівуючи героїв визвольної боротьби, кидаючи заклик до повстання, запалюючи на перемогу, кобзарі підіймали народ проти іноземного панування, кріпосницького гніту. Женя розмахував стареньким портфелем і, озираючись по боках, галасував. Часто можна було побачити пташку, яка, схопивши черв'яка, зникала з ним десь у хащі. Серед музикантів танцював молодий запорожець, загнувши шапку хвацько набакир і розмахуючи руками. Натрудившись у квітні перецвівши у маю йдуть дерева передлітні в повінь лагідну свою. Дитячий щебет наповнюючи хату робить її по-справжньому щасливою. Скульптор підвівся і втомлено спотикаючись пішов спати. Виконуючи у супроводі бандури думи та пісні оспівуючи героїв визвольної боротьби кидаючи заклик до повстання запалюючи на перемогу кобзарі підіймали народ проти іноземного панування кріпосницького гніту. Женя розмахував стареньким портфелем і озираючись по боках галасував. Часто можна було побачити пташку яка схопивши черв'яка зникала з ним десь у хащі. Серед музикантів танцював молодий запорожець загнувши шапку хвацько набакир і розмахуючи руками. Запиши речення, вставляючи пропущені розділові знаки Перевір себе !

Номер слайду 10

Дієприслівникові звороти-фразеологізми, якщо стоять після дієслів, якщо стоять перед дієсловом-присудком, комами не виділяються. Ціле літо будував Василь хату не покладаючи рук. виділяються комами. Не сиди склавши руки, то не буде й скуки. Зрозумій! Це просто! повернись

Номер слайду 11

Зі скарбнички мудрих думок. З'ясуй значення фразеологізмів. За якої ситуації їх можна використовувати? Склади із ними речення. Не розгинаючи спини. 2. Не маючи гербового, вживай простого. 3. Не минаючи нагоди. 4. Не моргнувши оком. Виконай завдання! ДЯКУЮ ЗА СПІВПРАЦЮ! БАЖАЮ УСПІХІВ!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Tetjana Matvijiwyn
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Петренко Вікторія Валентинівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Карась Олеся
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
1 грудня 2022
Переглядів
10996
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку