Презентація "Дієслово"

Про матеріал
Презентація створена для опрацювання теми "Дієслово", а саме - зміна дієслів за часами. Також матеріал презентації можна використати для повторення про дієслово.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Дієслово4 клас

Номер слайду 2

Дієслово - це самостійна частина мови, яка називає дію або стан предмета і відповідає на питання- що робить? що робили? що буде робити?

Номер слайду 3

ЗА ЧИМ ЗМІНЮЮТЬСЯ ДІЄСЛОВА?Дієслова змінюються за числами, часами, в минулому часі - за родами, в теперішньому і майбутньому часах - за особами.

Номер слайду 4

ДІЄСЛОВА ЗМІНЮЮТЬСЯ ЗА ЧАСАМИ:минулим ( вчора ),теперішнім (сьогодні),майбутнім (завтра).

Номер слайду 5

Дієслова минулого часу вказують на дію, яка відбулася до того, як ми про неї говоримо. Відповідають на питання : що робив? що робили? що зробили? Наприклад: писали ( що робили?), прийшов ( що зробив?), намалювали ( що зробили?). Наведіть приклади дієслів в минулому часі за зразком. МИНУЛИЙ ЧАС ( ВЧОРА)

Номер слайду 6

Дієслова теперішнього часу вказують на дію, яка відбувається в той момент, коли ми про неї говоримо. Відповідають на питання : що робить? що роблять? Наприклад: пишу ( що роблю?), йду ( що роблю?), летять ( що роблять?). Наведіть прклади дієслів в теперішньому часі за зразком. ТЕПЕРІШНІЙ ЧАС (СЬОГОДНІ)

Номер слайду 7

Дієслова майбутнього часу вказують на дію, яка відбудеться після того, як ми про неї скажемо. Відповідають на питання : що зроблю? що робитиму? що зроблять? що будемо робити? Наприклад: напишу ( що зроблю?), прийдеш ( що зробиш?), буду захищати ( що буду робити?). Наведіть приклади дієслів вмайбутньому часі за зразком. МАЙБУТНІЙ ЧАС ( ЗАВТРА)

Номер слайду 8

ПОЧАТКОВА ФОРМА ДІЄСЛОВАПочатковою формою дієслова є неозначена форма дієслова. Дієслова неозначеної форми відповідають на питання :що робити?що зробити?Наприклад: писати ( що робити?), знайти (що зробити?).

Номер слайду 9

ЯКИМ ЧЛЕНОМ РЕЧЕННЯ ВИСТУПАЄ ?В реченні дієслово виступає головним членом речення - присудком. Наприклад: Діти радіють приходу весни. Радіють - дієслово, присудок.

pptx
Додано
4 березня
Переглядів
80
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку