Презентація "Дієслово" РЗМ

Про матеріал
Українська мова 3 клас формувати вміння учнів визначати час дієслів та змінювати дієслова за часами, спостерігати за роллю дієслів у реченні
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Дієслово3 клас

Номер слайду 2

19 квітня Дистанційна робота. Кк кв іт нь єн квітень. Квітень з водою — травень з травою.

Номер слайду 3

Словниковий диктант. Земля, зелений, сонце, березень, квітень, верба, весняний, бджола, криниця, лелека, соняшник.

Номер слайду 4

Пригадайте , які частини мови вивчили Частина мовиіменникприкметникдієслово

Номер слайду 5

Конкурс «Красиве речення». Складіть речення про свої спостереження— Які частини мови ви використали у своїх реченнях?— Доведіть, що це іменники, прикметники, дієслова.— За якими ознаками ви розрізняєте частини мови?

Номер слайду 6

Розлилися річки. Затопили низини і луки. Летять і летять з вирію птахи. Тепле проміння нагріває землю. Розпочалася весняна сівба. Цвітуть в'язи і крислаті клени. Квітне в гаях ряст і гусяча цибулька. Скоро буйно розквітнуть садки. Тому й місяць має назву ... (квітень).

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

— Про що розповідається в тексті?— Доберіть заголовок, який виражав би тему тексту.— Які слова тексту допомогли вам відгадати назву місяця? (Розлилися, затопили, летять, нагріває, розпочалася, цвітуть, квітне, розквітнуть.)— Що означають ці слова?— На які питання вони відповідають?— Яка частина мови називається дієсловом?— У реченні визначте головні та другорядні члени речення. Розпочалася весняна сівба.— Яким членом речення є дієслово? (Присудком.)

Номер слайду 10

Знайдіть дієслова. Визнач їх час. Виписати. Була весна, щедра, мила,Промінням грала, сипала квітки. Все ожило, усе загомоніло. Зелений шум, веселая луна. Прилинув вітер і в тісній хатиніВін про весняну волю заспівав. У вікно заглянули від яблуні гілки,Посипались біленькі квітки.

Номер слайду 11

Весна (що зробила ?) … . Сонечко ( що робить ?) … . Пташки (що роблять ?) … . Травичка (що робить ?) … . Квіти (що роблять ?) … . Доберіть дієслова і запишіть текст.

Номер слайду 12

Домашня робота. Прочитайте вірш. Випишіть дієслова. Поставте до них питання. Бджілки злотисті в квітах літають,роси перлисті з трав опадають. З золота зіткане сяєво ллється,ліс в нім купається, листя сміється... М. Рильський. Зразок: (що роблять?) літають.

pptx
Додано
18 квітня 2022
Переглядів
493
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку