Презентація "Дієслово як частина мови"

Про матеріал

Презентація для уроку з теми: "Дієслово як частина мави". На занятті діти навчалься узагальнювати й систематизувати знання з теми «Дієслово», удосконалити вміння визначати морфологічні ознаки дієслова, його синтаксичну роль пояснювати основні орфограми

Зміст слайдів
Номер слайду 1

ДІЄСЛОВО ЯК ЧАСТИНА МОВИ. ТРЕНУВАЛЬНІ ВПРАВИ. МЕТА: - узагальнити й систематизувати знання з теми «Дієслово» - удосконалити вміння визначати морфологічні ознаки дієслова, його синтаксичну роль; - пояснювати основні орфограми; - РОЗВИВАТИ ПАМ’ЯТЬ, КУЛЬТУРУ УСНОГО І ПИСЕМНОГО МОВЛЕННЯ; - ВИХОВУВАТИ ЛЮБОВ ДО РІДНОЇ МОВИ

Номер слайду 2

Вибірково-розподільний диктант. Виписати дієслова, розподіляючи їх у три колонки за часами, ВИЗНАЧИТИ ОСОБУ(РІД)та закінчення Давно відійшли в минуле ясні та теплі дні, ось і листопад уже на порозі — струшує останнє жовте листя з дерев, поливає холодними осінніми дощами,насилає дошкульні вітри. По сірому непривітному небу пропливають насуплені хмари, підкрадаються розбишаки-приморозки. І справді, пізня осінь — сумовита пора, бо в природі все засинає, готується до зустрічі з холодами та морозами. Та похмурий листопад не зіпсує нам настрій! Ми ж знаємо, як приємно, спостерігаючи, як вирує негода за вікном, сидіти в теплій оселі та ласувати маминими пиріжками. Не будемо ображатися на останній місяць осені за його мінливу вдачу, адже він відкриває ворота веселій та сніжній зимі, а взимку нам уже точно не доведеться сумувати! Назва — листопад говорить сама за себе: о цій порі з дерев опадає листя. Колись за короткі дні і холоди цей місяць називали куцень, напівзимник, безлиста зима.

Номер слайду 3

СЛОВНИКОВА РОБОТА Мо́щі— тіла святих християнської церкви, що залишилися після смерті нетлінними — тобто не проявляють ознак гниття і розкладу.

Номер слайду 4

Дослідження – аналіз. Виразно прочитати текст, дібрати заголовок,Списати речення, відкриваючи дужки. Виконати морфологічний розбір дієслів(підручник,ст.91) В листопаді 1997 р. був виданий указ Президента України "Про День української писемності та мови". Це свято було встановлено в нашій країні 9 листопада 1997 року. Цього ж дня православна церква( вшановувати) пам’ять святого преподобного Нестора-літописця.  Преподобний Нестор-літописець — киянин, у сімнадцять років ( приходити) у Києво-Печерську лавру послушником. Прийняв його сам засновник монастиря преподобний Феодосій. Молитвою та послухом юний подвижник невдовзі перевершив найвидатніших старців. Книжкова справа стала змістом його життя. Найвизначнішою працею Нестора-літописця є «Повість временних літ» — літописне зведення, складене у Києві на початку XII століття. Це перша у Київській Русі пам’ятка, в якій історія держави показана на широкому тлі світових подій. «Повість временних літ» була і(бути залишатися) найвидатнішою пам’яткою слов’янської культури. Тому преподобного Нестора-літописця можна по праву вважати батьком не лише вітчизняної історії, а й словесності. . Преподобний Нестор працював до останнього дня свого земного життя. Мощі святого покояться у Ближніх печерах Києво-Печерської лаври. Українською православною Церквою встановлений орден "Преподобного Нестора-літописця". Всі ці давні пам’ятки підтверджують незаперечну істину – українська мова, культура й писемність мають глибоке коріння, а наша нація, безсумнівно, одна з найбільш освічених і розвинених європейських націй.

Номер слайду 5

Вітамінна бомба - авокадо. Гра « Хто уважніший» Від дієслів утворити способи(дійсний,умовний,наказовий ),визначити спосіб творення дієслів Цей овоч зеленого кольору, його ще називають алігаторовою грушею (Persea americana) — дерево родини лаврових. Походить з Центральної Америки. Вирощується в зоні тропіків. Плоди їстівні, смачні, грушоподібні, з кісточкою всередині. М'якуш багатий на жири. Часто мажуть на хліб, або роблять мексиканську страву Гуакамоле (суміш цього перетертого овоча, помідорів, перцю), котру використовують як пасту на хліб або для обмакування. Народи Східної Азії споживають як десерт, або як фрукти. Українці в США називають його «зелене сало».

Номер слайду 6

Творче конструювання. Запишіть речення, продовжуючи міркування . Не забувайте про правопис частки не з дієсловами. 1 група. Якщо ти (не) вивчив урок, то… Якщо тварина (не)плаває – це…(Не )їду в комбайні, а…Якщо( не )дочитав твір, то…2 група. Якщо (не)здужав однокласник, то…(Не) кажи "Гоп", доки …Якщо (не)полив квіти, то…Якщо (не)літає – це…3 група. Свята (не)буває без… Якщо (не)знаєш таблички множення, то… Казки(не )буде без … Якщо (не)доїв, то…

Номер слайду 7

Тестові завдання. 1. Дієслово означає:а)знаку предмета або його приналежність комусь;б)кількість предметів або їх порядок при лічбі;в)дію або стан предмета. 2. Початковою формою дієслова є:а)безособове дієслово;б)неозначена форма дієслова;в)дієприслівник. 3. До І дієвідміни належать дієслова:а)жити, знати, біліти, шити; б)сидіти, стояти, кричати;в)вірити, бігти, боятися. 4. До І1 дієвідміни належать дієслова:а)змагатися, сперечатися,доганяють;б)мовчати, любити, сидіти;в)писати,ховати, спати. 5. До недоконаного виду належать дієслова:а)думати, частують,прикрутити;б)розбирати, передати,нагріти;в)пече,знати,виконують. 6. Без НЕ не вживаються такі дієслова: а)(не)поважати,( не)дістатися, (не )могти; б)(не)навидіти, (не)хтувати,( не)вгавати; в) (не сподіватися,( не)могти, (не)привітати.

Номер слайду 8

Домашнє завдання: Написати твір – мініатюру на тему «Ми – цвіт української землі»

Номер слайду 9

МОЛОДЦІ ! ДЯКУЮ ЗА УВАГУ

Номер слайду 10

Номер слайду 11

pptx
Додано
19 лютого 2020
Переглядів
1143
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку