Презентація Дихальна система

Про матеріал
матеріал до теми "Органи дихання людини" 8 клас , можно використовувати і як на вивчення нового, так і на узагальнення теми
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Органи дихання. Розглянемо такі питання: Біологія 8 клас. Коренська В. А.123 Що таке дихання?Органи дихання Газообмін в легенях

Номер слайду 2

1.1 Що таке дихання?! *Дихання, сукупність процесів, які забезпечують потрапляння в організм кисню і виділення з нього вуглекислого газу (зовнішнє Д.) і використання кисню клітками і тканинами для окислення органічних речовин із звільненням енергії, що міститься в них, необхідної для життєдіяльності ( тканинне дихання, клітинне Д.

Номер слайду 3

2.1 Органи дихання*Без кисню людина не в змозі прожити і декілька хвилин.

Номер слайду 4

2.4 Органи дихання. До органів дихання відносяться носова порожнина, гортань, трахея, бронхи, легені*!

Номер слайду 5

2.5 Носова порожнина. Носова порожнина, утворена кістками лицьової частини черепа і хрящами, вистилає слизистою оболонкою, яку утворюють численні волоски і клітки, що покривають порожнину носа. Волоски затримують частинки пилу з повітря, а слизу запобігає проникнення мікробів. Завдяки кровоносним судинам, пронизливим слизисту оболонку, повітря, проходячи через носову порожнину, очищається, зволожується і зігрівається.**!

Номер слайду 6

2.6 Гортань. Через носоглотку повітря поступає в гортань, утворену хрящами, які сполучені між собою зв'язками і м'язами. Тут розташовані голосові зв'язки, вібрація яких при проходженні повітря викликає утворення звуків*!

Номер слайду 7

2.7 Трахея. Далі повітря поступає в трахею, що має форму трубки завдовжки 10-14 див. Хрящові кільця, складові її стінки, не дозволяють затримуватися повітрю при будь-яких рухах шиї. *!

Номер слайду 8

2.8 Бронхи і легеніВнизу трахея розділяється на два бронхи, які входять в праве і ліве легені. *!

Номер слайду 9

2.9 Бронхіоли і альвеоли. Тут вони гілкуються на бронхіоли і закінчуються легеневими бульбашками (альвеолами). Бронхіоли і альвеоли утворюють два легенів. У легенях налічується більше 300 мільйонів альвеол.*!

Номер слайду 10

3.1 Газообмін в легеннях. По артеріях малого круга кровообігу в легені поступає венозна кров, яка збагачується тут киснем і стає артеріальною. Одночасно венозна кров звільняється від вуглекислого газу, який проникає в легеневі бульбашки і під час видиху виводиться з організму.*!ppt_x

Номер слайду 11

3.2 Газообмін в легеннях. Далі вже артеріальна кров по судинах великого круга кровообігу рухається у напрямку до органів тіла і збагачує їх тканини киснем. Кисень необхідний для процесів життєдіяльності клітки. При цьому утворюється вуглекислий газ, що поступає з кліток тканин в кров, внаслідок чого кров з артеріальної стає венозною*!ppt_x

Номер слайду 12

3.2 Газообмін в легеннях. Всього за 1,5 секунди серце проганяє кров по всій сумарній площі альвеол і переміщує її назад у кровообіг. Це відбувається близько 100 000 разів кожен день, повністю автоматично.*!

Номер слайду 13

3.2 Газообмін в легеннях. Сумарна вага крові, що проганяється щоденно через легені, дорівнює близько 8 тонн. Цікаві факти про дихання людини Цікава інформація про дихання. Доросла людина робить приблизно 23 000 вдихів (і видихів) за день.

Номер слайду 14

3.2 Газообмін в легеннях. Якщо зібрати все повітря, що бере участь у газообміні в однієї людини, то ним можна наповнити 50 надувних човнів, кожний із яких витримав би масу в 140 кг. Швидкість повітря під час чихання може досягати 150 кілометрів за годину.*!

Номер слайду 15

3.2 Газообмін в легеннях. Під час звичайного дихання людина вдихає 500 кубічних сантиметрів, під час гри на духовому інструменті — 3500. У спокійному стані, лежачи, людина споживає за добу 400 л кисню, роблячи 12–20 вдихів і видихів за хвилину (для порівняння: частота дихання коня — 12 дихальних рухів за хвилину, пацюка — 60, канарки — 108)..*!

pptx
Пов’язані теми
Біологія, Розробки уроків
Додано
6 травня 2020
Переглядів
1034
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку