Презентація на тему : " Родина Пасльонові"

Про матеріал
Презентція призначена для візуалізації уроку з вивчення рвзноманітності квіткових рослин . В презентації дано коротку характеристику основних родів родини Пасльонових з точки зору їх використання людиною.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Родина Пасльонові

Номер слайду 2

ПасльоновіПасльо́нові— родина квіткових рослиняка налічує, видів 2 500 і 95 родів. Квітка — Ч(5)П(5)Т5 М1; Життєва форма — одно- й багаторічні трави, кущі, ліани. Запилення—комахами. Плоди — ягоди або коробочки. Поширюються тваринами . Найважливіші роди: Овочеві: картопля, баклажан, перець томати ;Отруйні: блекота, дурман,;Декоративні: петунія; Буряни, паслін чорний ;Лікарські: беладонна (красавка);Технічні: тютюн.

Номер слайду 3

Квітки Пасльонових Будова квітки Пасльонових на прикладі картоплі

Номер слайду 4

Картопля Картопля – найважливіша, продовольча кормова та технічна культура. Батьківщина картоплі – Південна Америка , де індіанці почали її вирощують ще 10 тисяч років тому. До Європи картоплю привезли в другій половині XVІ ст. та довго вважали її декоративною рослиною. І лише набагато пізніше, через півтора сторіччя і в Європі , у тому числі й на Україні почали споживати бульби в їжу. В наш час існує близько1000 сортів картоплі, які відрізняються за розміром, формою та кольором бульб (білі, рожеві,фіолетові). Бульби містять багато крохмалю, багаті вони й на вітамін С. З картоплі готують безліч страв і вона головна і улюблена овочева культура, без якої ми собі не уявляємо свій харчовий раціон. Рослини картоплі отруйні, не містять отруйних речовин тільки бульби. Окрім харчових сортів картоплі, існують кормові й технічні. Перші використовують на корм худобі, другі– для добування крохмалю та спирту. Перуанська картопля

Номер слайду 5

Томати-помідори Однорічна (у тропічних зонах — багаторічна) трав'яниста або напівкущова рослина заввишки 40—120 см. Цвіте в червні — вересні. Листки непарноперисторозсічені, з довгасто-яйцеподібними листочками. Квітки двостатеві, дрібні, жовті, на довгих ніжках, зібрані півзонтиками. Плід — велика куляста або видовжена, соковита, м'ясиста, дво- чи багатокамерна ягода. Відомо 7 видів, що дико ростуть у тропічній Америці. Найважливіше господарське значення має 1 вид: Помідор звичайний або їстівний (L. esculentum) — овочева культура. Плоди містять велику кількість вітамінів (B1, B2, C, P, PP), провітамін A, цукри (2.1—8.8 %), яблучну і цитринову кислоту та мінеральні речовини. Помідори споживають сирими, вареними, соленими, маринованими; з них виготовляють томатний сік, томат-пюре. Томати або помідори дуже популярні у нас в Україні. Усі зелені органи помідорів, у тому числі й незрілі плоди,отруйні. Після дозрівання плодів отруйні речовини зникають,тому червоні (або жовті) помідори цілком їстівні та корисні. Незрілі зелені плоди можна споживати тільки після засолювання або теплової обробки(приготування ікри), уцьому випадку отрута руйнується. Тропічні багаторічні помідори

Номер слайду 6

Перець Овочевий або солодкий перець, паприка (Capsicum annuum L.) — напівчагарникова рослина роду стручковий перець (Capsicum), родини пасльонових (Solanaceae), овочева культура. У дикому вигляді трапляється в тропічних районах Америки. Перець як городина став відомий після відкриття Америки, звідти його привезли до Іспанії, Італії і Болгарії. З полів останньої в XIX столітті перець потрапив до нас. Перець Перець напівчагарникова рослина відноситься до , родини пасльонових, овочева культура. Перець овочевий вирощують як однорічну рослину,хоча за своєю природою перець рослина багаторічна — це легко спостерігати на кімнатних культурах.

Номер слайду 7

Баклажан Баклажа́н — , або Паслін темноплодний - вид багаторічних трав'янистих рослин роду. Походить із тропіків Азії (Східна Індія). Культивується в субтропічних і тропічних країнах, на Кавказі, в країнах Середньої Азії в тому числі і в Україні . Вирощують як однорічну рослину. Їстівний тільки плід. У ботанічному сенсі це ягода, в кулінарному розглядається як овоч. Відомий також під назвою бадриджан трав'яниста рослина Solanum melongena, родини пасльонових (Solanaceae). Плоди бувають від світло- до чорнофіолетових (найчастіше), білі, зелені, рябі, сині, чорні, кремові, бурштинові; гладкі, гранені і репані; довгі, дугоподібні і кулясті. Вони багаті вуглеводами, білками, дубильною кислотою і вітамінами.

Номер слайду 8

Тютюн пахучий. Петунія. Декоративні Пасльонові

Номер слайду 9

Бругмансія -бразильская труба ангела

Номер слайду 10

Технічні ПасльоновіМахо́рка - самосад(лат. Nicotiána rústica) Тютюн звичайний(лат. Nicotiana tabacum)

Номер слайду 11

Отруйні Пасльонові Блекота. Дурман

Номер слайду 12

Мандрагора Мандрагора – чаклунський корінь, її листки утворюють розетку, корінь потовщений, іноді нагадує фігуру людини, у зв'язку з чим у мандрагорі приписують магічну силу. В природі зустрічається у Середземномор'ї, Передній Азії, Середній Азії і в Гімалаях. Рослина отруйна, корені містять психоактивні алкалоїди. Раніше використовували як сильнодіючий галюциноген. Вживання мандрагори категорично не рекомендується, оскільки це може викликати важкі побічні ефекти, а в деяких випадках і смерть. Незворотною шкодою від вживання мандрагори може стати втрата пам'яті Лікарські ( теж отруйні) Пасльонові

Номер слайду 13

Белладонна (красавка )з неї одержують медичний препарат атропін. Паслін чорний – городній бур’ян. Паслін кімнатний

Номер слайду 14

Дереза, або ягоди годжіНа Україні - кущі пустищ, бур’ян. В Китаї та Японії – культурна лікарська рослина

pptx
Додано
6 травня 2020
Переглядів
10034
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку