Презентація "Єдиний скарб у тебе – рідна мова"

Про матеріал
Презентація "Єдиний скарб у тебе – рідна мова", яка розроблена для проведення виховної години на тему "Єдиний скарб у тебе – рідна мова".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

21 лютого 1952 року в Бангладеш влада жорстоко придушила демонстрацію протесту проти урядової заборони в країні бенгальської мови. У жовтні 1999 року на Тридцятій сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО було запроваджено Міжнародний день рідної мови, а починаючи з 21 лютого 2000 року цей день відзначають і в Україні.

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Я родом із величної землі, Чиє імення вимовляю дзвінко, Моя Вкраїно, ти весь час в мені, Бо я твоя дочка, я – українка. Зазнала ти немало у віках, Не раз топтали твою мову й пісню, Я не зречусь квітучого вінка, В якому майорить душа вкраїнська. Тобі вклоняюсь, матінко моя, За те, що ти мене благословила, Найкраща в світі батьківська земля, Вона мені подарувала крила. (Наталія Боднарчук)

Номер слайду 5

Чому люблю я українське слово, Співучіше за пісню солов’я? Чому люблю я українську мову? Люблю тому, що мова ця – моя! Де є іще такі слова привіту, Такі красиві, сонячні пісні? Вкраїнська серед мов усього світу Здається найбагатшою мені. І зайвих слів для вислову не треба – Є речення короткі і ясні. Вона подібна зорепаду з неба, Польоту птаха у височині.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Важкі були її шляхи: І терни, і каміння. Вона пробилась крізь віки, Як сонячне проміння. Ви чуєте, згадали знову Про нашу українську мову? Закон про мови? Так, вітаю, Я рідній мові присягаю.

Номер слайду 13

Стаття 10 Державною мовою в Україні є українська мова.

Номер слайду 14

В землі віки лежала мова І врешті вибилась у світ. О мово, ночі колискова! Прийми мій радісний привіт. Навік пройшла пора безславна, Цвіти і сяй, моя державна!

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Сипле, стелить сад самотній Сірий смуток - срібний сніг. Сумно стогне сонний струмінь, Серце слуха скорбний сміх. Серед саду страх сіріє, Сад - солодкий спокій - спить. Сонно сипляться сніжинки, Струмінь стомлено сичить. Стихли струни, стихли співи - Срібні співи серенад. Стиха стеляться сніжинки - Спить самотній сонний сад.

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Українська мова - це мова віршів, пісень, казок, прислів’їв, приказок, скоромовок, легенд нашого краю.

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Скоромовки  застосовуються для тренування артикуляційного апарату. Також скоромовки — поширений засіб, за допомогою якого виправляються дефекти мови у дітей. Ще можна сказати що скоромовки це вірші, які потрібно скоро мовити, тому їх називають скоромовками.

Номер слайду 21

Слово Слово

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Мова кожного народу – Неповторна і своя: В ній гримлять громи в негоду, В тиші - трелі солов’я. На своїй природній мові І потоки гомонять, Зелен-клени у діброві По-кленовому шумлять. Солов’їну, барвінкову, Колискову на віки Українську рідну мову В дар мені дали батьки.

Номер слайду 24

Страшні слова, коли вони мовчать, Коли вони зненацька причаїлись Коли не знаєш, з чого їх почать Бо всі слова були уже чиїмось. Л.Костенко

Номер слайду 25

Доброго ранку Доброго здоров’я Добридень Дякую Доброго вечора у вашій хаті Бувайте здорові Ви

Номер слайду 26

Культура мовлення — це дотримання сталих мовних норм усної і писемної літературної мови, а також свідоме, невимушене, цілеспрямоване, майстерне вживання мовно-виражальних засобів залежно від мети й обставин спілкування.

Номер слайду 27

Мови чисте джерело Хто воду п'є із джерела, а хто з калюжі, Ви легко здогадаєтеся, друзі: Коли поблизу чиста б'є вода, Калюжу вибере хіба що бевзь-балда. Красива мова – що вода джерельна, А в суржику отрута є пекельна. Від неї задихаються слова, Тупіє-туманіє голова. Та ми вже звикли. Явище типове – Що друге слово із чужої мови. Самоповаги, гордості нам брак, Якщо ми опускаємося так.

Номер слайду 28

Качелі, садік, шкафчик, Славік, Маша, Штанішкі, щочкі, умнічка, Наташа, Кампотік чи салатік – та любе! Не топай ножкою, бо накажу тебе. Прівєт! Все по фіґ – Льоха, Ксюша, Вовка! Вашє не поняв, вроді остановка, Коляска, мусор, кошельок, ковйор, більйо... Хтось дав цукеркам назву – "Йо-ма-йо"! Блін, бляха, йолкі, тьолкі, тіпа, тоже...

Номер слайду 29

На масове безумство це все схоже. Кароче, на фіґ – саме головне. Все прикре, безнадійне і сумне. Лікуймо душі кволі та недужі Від суржику – отруйної калюжі, Рятуймося, щоб мови чисте джерело Духовного здоров'я додало. Агов, озвіться, юні, мудрі, дужі, Рішуче заявіть: "Геть навички папужі! Геть мавпування! Будьте на коні. Де гідність ваша? Тонете в багні!"

Номер слайду 30

Нащадки прадідів великих, Чи ж ви перевертні безликі, Чи ви наїлися чужої блекоти, Чи вам система поламала теж хребти? Прозріймо! Ходимо ж до церкви – нам відома В науці Божій перша аксіома: Що чисте світло, а що – бруд і тьма. Повірте: лихослів'я й суржик – ніби два більма. Тисячолітню спадщину, скарбницю,– Нам мову треба берегти, немов зіницю. Війну оголосімо мовним бур'янам, Інакше внуки не пробачать нам.

Номер слайду 31

Номер слайду 32

Номер слайду 33

Номер слайду 34

Номер слайду 35

Номер слайду 36

Номер слайду 37

Не ламай у лузі гілку калинову – Сиротою станеш, як забудеш мову. Можеш призабути запах рути-м’яти, Але рідну мову мусиш пам’ятати. Можеш не впізнати голосу діброви, Тільки не зрікайся маминої мови....

Номер слайду 38

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Слинько Ніна Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додав(-ла)
Рябко Інна
Додано
21 травня 2020
Переглядів
2296
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку