Презентація "Дисперсія світла"

Про матеріал
Презентація є доповненням до уроку "Дисперсія світла". Допоможе зрозуміти теорію світла Гете та ознайомитися з кругом Гете.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Номер слайду 3

З'ясовуємо, чому світ є різноколірним

Номер слайду 4

Дисперсія світла. Спектральний склад світла. Кольори

Номер слайду 5

Номер слайду 6

+=+=

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Ісаак Ньютон(1643-1727)англійський вчений, заклав основи класичної фізики. Відкрив і дослідив багато оптичних явищ. Відкриття явища дисперсії світла вважається одним із найважливіших його наукових відкриттів. Надгробний пам’ятник Ньютона прикрашений фігурами юнаків, які тримають в руках емблеми його відкритів. Одна фігура тримає призму і там є слова: «Він досліджував різноманіття світлових променів і різні властивості кольорів, чого раніше ніхто не підозрював».

Номер слайду 11

Дослід Ньютона

Номер слайду 12

Повторюємо навчальний матеріал

Номер слайду 13

Біле світло не є простим, воно є сумішшю всіх кольорів спектра. Залежність швидкості поширення пучка світла в певному середовищі від кольору пучка називають дисперсією світла. СПЕКТР

Номер слайду 14

Райдуга з неба злетіла,Райдуга впала на землю,Барвами вкрила долину,Плава і в’ється над нею. О. Олесь

Номер слайду 15

Веселка – це природній спектр сонячного світла. Веселка виникає внаслідок розкладання дощовими краплями сонячних променів на сім кольорів. Спостерігається дисперсія світла у крапельках дощу. Веселку видно, якщо спостерігач дивиться в напрямку від Сонця . Вона утворюється тоді, коли кутова висота Сонця не більш 45°. style.colorfillcolorfill.type

Номер слайду 16

Сім основних кольорів із веселки. Дружно шикують веселий парад. Зверху - червоний, оранжевий нижче, жовтий, зелений… і знов світлопад. Плавно спливає зелений в блакитний, синій в підмогу приходить йому,а фіолетовий колір спокійний. Тихо ладнає найнижчу дугу.

Номер слайду 17

Білий колір є суміш всіх кольорів спектра. З білого кольору можна виділити пучки різних кольорів. А спільна дія кольорових пучків викликає у нас враження білого кольору.

Номер слайду 18

Основні кольори. Колір, який не можна розкласти на складові називається основним кольором

Номер слайду 19

Кольори непрозорих тіл Тіла білого кольору відбивають однаково промені всіх кольорів. Тіла чорного кольору поглинають промені всіх кольорів. Непрозорі тіла зафарбовуються в той колір, промені світла якого вони добре відбивають.

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Кольори прозорих тіл Колір прозорого тіла визначається складом того світла, який проходить крізь нього. Зафарбоване скло пропускає лише ті промені, колір яких воно має.

Номер слайду 23

… У неї було сліпучо біле обличчя та чорне волосся, вона носила червоний корсаж. В сумраках я пристрасно дивився на неї, поки вона стояла в деякому віддалені. Коли, через мить, вона відійшла, я побачив на протилежній білій стіні чорне обличчя, оточене ярким сяянням, та чітко окреслену фігуру в платті красивого кольору морської хвилі

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Номер слайду 29

Номер слайду 30

Доповняльні кольори. Червоний. Зелений. Жовтий. Блакитний. Фіолетовий. Синій

Номер слайду 31

круг. Гете

Номер слайду 32

Номер слайду 33

Блакитний— колір неба та моря, діє на людину заспокійливо. Довготривала дія синього кольору навіть знижує частоту пульсу.

Номер слайду 34

Номер слайду 35

Жовтий — колір сонця, налаштовує на оптимістичний лад, створює відчуття тепла. Він робить людину більш активною і тому використовується для оформлення приміщень, що не призначаються для денного відпочинку.

Номер слайду 36

Номер слайду 37

Зелений — колір весни. Він робить людину більш врівноваженим, підвищує працездатність. Зелені тона не втомлюють зір.

Номер слайду 38

Номер слайду 39

Червоний — не тільки колір кохання, але і крові, і вогню. Він створює прилив активності, але при довготривалій дії може стати причиною раздратованості і агресії.

Номер слайду 40

Номер слайду 41

Номер слайду 42

Номер слайду 43

ПІДБИВАЄМО ПІДСУМКИЗалежність швидкості поширення пучка світла в певному середовищі від кольору пучка називають ….. У результаті дисперсії біле світло, що пройшло, наприклад, крізь призму, утворює ….., тобто виявляється розкладеним на сім спектральних кольорів (червоний, …, …, …, …., …, ….). Основними кольорами є …, …, … . У разі накладання двох різних спектральних кольорів утворюються інші кольори. Ми бачимо навколишній світ різноколірним завдяки тому що різні тіла по-різному … та … світло. Доповняльними називають кольори які при накладанні утворюють…Виноград зелений тому що……, а яблуко червоне тому що…. Світло, що проходить крізь синє скло є … кольору. Червоні літери , якщо дивитися на них крізь зелене скло на білому папері здаватимуться …, а папір …..(зелений, дисперсія, синій, поглинання, фіолетовий, відбивання, жовтогарячий, чорний, жовтий, спектр, блакитний)

pptx
До підручника
Фізика 9 клас (Бар'яхтар В.Г., Довгий С.О., Божинова Ф.Я., Кирюхіна О.О. (за редакцією Баряхтара В.Г., Довгого С.О.))
Додано
5 лютого 2020
Переглядів
1241
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку