Презентація "Дисперсія світла. Спектральний склад світла. Кольори"

Про матеріал
Мета уроку: свормувати уявлення учнів про дисперсію світла, ​спектральний склад світла та ​кольри; ​розвивати самостійність учнів; ​виховувати почуття любові до ​природи. ​
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Дисперсія світла. Спектральний склад світла. Кольори

Номер слайду 2

Мета уроку: свормувати уявлення учнів про дисперсію світла, спектральний склад світла та кольри; розвивати самостійність учнів; виховувати почуття любові до природи. Обладнання: склянка з водою, пензлик та фарби.

Номер слайду 3

План:1. Спостереження розкладання білого світла на спектр.2.Історія відкриття дисперсії.3. Порядок кольорів у спектрі.4. Забарвлення предметів.5. Веселка.

Номер слайду 4

1. Який кут називають кутом падіння променя на поверхню? 2. Який кут називають кутом заломлення променя? 3. Що таке заломлення світла? 4. Що таке показник заломлення? 

Номер слайду 5

Тестова робота"заломлення світла"1. Середовище, у якому швидкість розповсюдження світла менша, є оптично: А)менш густим. Б)більш густим2. Кут заломлення буде: А)завжди дорівнювати куту падіння. Б)завжди більшим за кут падіння. В)завжди меншим за кут падіння. Г)більшим або меншим за кут падіння залежно від оптичної густини середовища.3. Промінь світла падає на дзеркальну поверхню й відбивається. Кут відбивання дорівнює 40*. Чому дорівнює кут падіння?А)160*Б)90*В)40*Г)140*4. Якщо світло переходить із середовища з густотою оптично меншою в середовище  оптично густіше, то швидкість світлового променя: А)збільшується. Б)зменшується. В)не змінюється

Номер слайду 6

5.якщо світло переходить із середовища оптично густішого в середовище з густиною оптично меншою то кут заломлення світлового проміння: А)дорівнює куту падіння. Б)менший за кут падіння. В)більший за кут падіння6. Абсолютний показник заломлення показує: А)у скільки разів швидкість поширення світла в середовищі менша ніж у вакууміБ)у скільки разів кут заломлення більший ніж кут падіння.

Номер слайду 7

Під час проходження світлом границі розподілу прозорих середовищ по-різному змінюється швидкість поширення його складових і складне біле світло розкладається в кольорову смугу.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Ісаак Ньютон-англійський вчений, заклав основи класичної фізики. Відкрив і дослідив багато оптичних явищ. Відкриття явища дисперсії світла вважається одним із найважливіших його наукових відкриттів.

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Якщо ж спрямувати На призму вузький пучок світла певного кольору, то такий пучок не розкладається в спектр,а залишається одноколірним(монохроматичним). (рис. 23.2). 

Номер слайду 13

Явище дисперсії проявляється в процесі заломлення світла. Різна "ступінь заломлення" пов*язана з різною швидкістю поширення світла різних кольорів у данному середовищі.

Номер слайду 14

Характеристики кольорів. З білого кольору можна виділити пучки різних кольорів. А спільна дія кольорових пучків викликає у нас враження білого кольору.

Номер слайду 15

Диск Ньютона-це круглий диск з кольоровими сегментами.

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Цікавим виявляється змішування світлових пучків і фарб. Результат цього змішування виявляється різним. Змішування світлових пучків. Змішування фарб

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Колір прозорого тіла визначається складом того світла який проходить крізь нього. Зафарбоване скло пропускає лише ті промені колір яких воно має.

Номер слайду 24

Французький фізик і математик Рене Декарт(1596-1650рр.) — у 1627р. сформулював закон «Заломлення» і у 1637р. збудував траєкторію променя світла: від сонця - через краплю - до ока спостерігача. До того ж його обчислення допомогли з’ясувати що крапля, котра рівномірно освітлена сонцем, для нас виглядає по-різному — в залежності від кута, під яким ми її спостерігаємоІсаак Ньютон(1643-1727рр.) був першим хто пояснив забарвлення веселки;

Номер слайду 25

Веселка пов'язана з заломленням і відбиттям (деякою мірою і з дифракцією) сонячного світла у водяних краплях, зважених у повітрі. Ці крапельки по-різному відхиляють світло різних кольорів, у результаті чого біле світло розкладається на спектр. Спостерігач, що стоїть спиною до джерела світла, бачить різнобарвне світіння, що виходить із простору по концентричному колу (дузі).

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Номер слайду 29

Номер слайду 30

Підсумки. Дисперсія світла — залежність показника заломлення (або діелектричної проникності) середовища від частоти світла. С́пектр - сукупність монохроматичних випромінювань, що належать до складу складного випромінювання. Завдяки тому що різні тіла по-різному відбивають заломлюють і поглинають світло ми бачимо навколишній світ різнокольоровим. У разі накладання двох різних спектральних кольорів утворюються інші кольори.Є три основні кольори: синій червоний зелений. Веселка виникає внаслідок дисперсії в крапельках води.

Номер слайду 31

Домашнє завдання1. Опрацювати параграф 12-132. Намалювати спектр в зошиті3. Описати 5 предметів які вас оточують (колір та його сприймання)4. Дати відповідь на запитання " чому небо блакитного кольору?" ПИСЬМОВО В ЗОШИТІ!

pptx
До підручника
Фізика 9 клас (Бар'яхтар В.Г., Довгий С.О., Божинова Ф.Я., Кирюхіна О.О. (за редакцією Баряхтара В.Г., Довгого С.О.))
Додано
3 червня 2021
Переглядів
3742
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку