Презентація дистанційне навчання "Допінг у спорті"

Про матеріал
Матеріал до уроку у форматі презентації з теми для учнів 9-11 класів теоретичного блоку "Допінг у спорті". Основні поняття про допінг, WADA, заборонені препарати, відомих спортсменів та структуру допінг-тестування.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

СПОРТ. ДОПІНГ. ЗАБОРОНИ В СПОРТІ.

Номер слайду 2

Застосування допінгу - одна з ключовий проблем сучасного спорту. Допінг може допомогти спортсменам зміцнити м’язи, зменшити втому, вгамувати біль. Проте застосування допінгу несе суттєву небезпеку для  здоров’я, може спричинити  інвалідність чи навіть смерть. Багато препаратів заборонені у спорті через руйнівну дію, яку вони наносять здоров’ю спортсменів.  

Номер слайду 3

Допінг – це специфічні речовини або маніпуляції, які розширюють можливості людського організму. Застосовується допінг для поліпшення спортивних результатів. Зокрема, допінг допомагає наростити м’язову масу, підвищити витривалість або швидкість рухів.

Номер слайду 4

Розвиток професійного та напівпрофесійного спорту, його популярність у глядачів, високі гонорари, призвели до бажання серед атлетів і тренерів досягти успіху будь-якою ціною. В кінці XX-го століття виникли проблеми з масовим вживанням спортсменами допінгу — медичних препаратів, які сприяють покращенню спортивних результатів, хоча можуть мати в майбутньому негативні наслідки й зашкодити здоров'ю.

Номер слайду 5

Ці речовини підвищують витривалість, знімають втому і додають сили. Жоден спортсмен не відмовиться від допінгу, який допоможе йому поліпшити результат. Ось тільки вживання цих речовин суворо заборонене, і спеціальна міжнародна організація пильно за цим стежить.

Номер слайду 6

Кожний рік Всесвітнє антидопінгове Агентство (ВАДА) готує новий список заборонених речовин, які поділяються на такі категорії:стимулянти сприяють більшій концентрації та зменшують втому, проте, шкодять серцю;стероїди допомагають збільшити м’язи та силу, але є небезпечними для печінки, репродуктивної системи, серця, а також можуть спричинити раптову смерть;гормони небезпечні для здоров’я при неконтрольованому вживанні;діуретики маскують використання інших заборонених речовин та можуть викликати зневоднення та втому;наркотики допомагають зняти біль, але можуть призвести до травми;канабіоіди (окрім канабідіола) зменшують тонус м’язів, але  призводять до втрати координації та концентрації.

Номер слайду 7

Легка атлетика – один з лідерів за вживанням допінгу серед світових видів спорту. В Україні ця проблема стоїть ще гостріше. За історію Незалежності в пійманих на заборонених препаратах українських олімпійців 11 разів (друге місце у світі) відбирали медалі. В чотирьох випадках це були медалі легкоатлетів, які поступаються лише важкоатлетам – тут з допінгом ще плачевніше.

Номер слайду 8

Саме ВАДА контролює вживання спортсменами заборонених речовин на міжнародному рівні. У кожній країні є власне національне антидопінгове агентство, яке зобов’язане стежити за дотриманням усіх правил щодо прийому заборонених препаратів і маніпуляцій спортсменами, які беруть участь у внутрішніх змаганнях. Згідно з прийнятими нормами, має перевіряти спортсмена на наявність/відсутність допінгових речовин у будь-який час. Навіть, якщо спортсмен перебуває на відпочинку, до нього можуть звернутися співробітники ВАДА для взяття проби. Примітно, що проби спортсмена зберігаються протягом 10 років. Це необхідно для того, щоб мати можливість у будь-який момент перевірити дані. 

Номер слайду 9

Нині навмисне вживання допінгу карається санкцією у вигляді позбавлення права брати участь у змаганнях до двох років. Якщо було доведено повторне вживання допінгу (або його застосування при інших обтяжуючих обставин), то спортсмену можуть посилити покарання аж до довічної заборони на участь у змаганнях.

Номер слайду 10

Допінг в спорті - це обман. Він порушує принципи спортивної доброчесності та справедливої гри. У змаганнях важлива не тільки перемога, а й чесна конкуренція. Використання допінгових препаратів створює нерівні умови у досягненні спортивного результату та завдає шкоди престижу країни і команди. Усэйн Болт — восьмикратный ОЧ и одиннадцатикратный ЧМ. Ямайский легкоатлет — действующий рекордсмен мира в беге на дистанциях в 100 метров (9,58 секунд) и 200 метров (19,19 секунд).

Номер слайду 11

https://www.youtube.com/watch?v=Hu. XW9czg-Cs&t=128shttps://www.youtube.com/watch?v=Qht. QU_Krh5 Y&t=1shttps://www.youtube.com/watch?v=ig. CJBv. X3ne. YДопінг та боротьба з ним

pptx
Додав(-ла)
Анна Кринична
Додано
13 квітня 2021
Переглядів
3801
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку