Мета: формувати уявлення про традиції українців,розширити знання про традиції святкування Різдва в Україні,вивчити рецепт приготування різдвяної куті,ознайомити з культурними зерновими рослинами рідного краю,збагачувати словниковий запас учнів відповідно до тематики дня,активувати пізнавальну діяльність учнів, розвивати самостійне мислення, уяву, доказове мовлення, розвивати критичне мислення, зв’язне мовлення, пам'ять, увагу, фантазію, навички вільного спілкування, дрібну моторику руки, каліграфічні навички письма,виховувати почуття поваги до національних традицій, почуття поваги до однокласників, бажання бути чуйним і уважним до них, взаєморозуміння, вдячність, тактовність, щирість у спілкуванні.
Очікувані результати:з увагою сприймає усні репліки вчителя і однокласників й доречно реагує на усну інформацію в діалозі,сприймає монологічне висловлення,розповідає про те, що його вразило,звертається, вітається, дотримуючись норм мовленнєвого етикету, використовує ввічливі слова,спілкується з однокласниками та вчителем,організовує своє робоче місце для навчання,об’єднується з іншими дітьми у групу, в пари, для спільної діяльності,називає учасників спілкування, їхні дії та ознаки дій, робить висновки про їх настрій та емоції,обговорює з іншими інформацію, яка зацікавила,підтримує й ініціює діалог на теми, які зацікавили,поповнює власний словниковий запас,розуміє, як та чим люди об’єднані в суспільстві,знає традиції святкування Різдва в Україні,знає рецепт приготування різдвяної куті,знає культурні зернові рослини рідного краю, що з них виготовляють.
Ранкова зустріч. Вітання. Гра «Сонечко»Учням пропонують зібрати свою позитивну енергію в долоні. Для цього необхідно терти їх одна об одну впродовж хвилини, відчуваючи потік позитивної енергії. Потім різко розвести долоні перед собою на відстані 1-2 см і відчути між ними енергетичний струм. Із цього струму «зліпити» уявний «сніжок-сонечко» і кинути в людину, з якою ви хотіли б поділитися гарним настроєм і позитивними емоціями.
Щоденні 5. Слухання. Розпочинається Різдво 6 січня — Святий Вечір. На вечерю обов’язково готують кутю — першу страву, яку їдять. До Святої Вечері готують всього 12 страв. На Святий Вечір сходиться вся родина. В цей вечір не ходять в гості. Запізнюватись на Святу Вечерю не можна. Перед Вечерею обов’язково промовляють молитву і запалюють різдвяну свічку.
Формування природничих понять Розгляньте картину і скажіть, з яких продуктів готують кутю? З якої рослини отримують пшеничну крупу?Пшениця належить до культурних рослин. Це означає, що її посадила і виростила людина. Назвіть, які культурні зернові рослини вирощує людина?Де вони ростуть? Що з них виготовляють?(пшенична крупа, родзинки, мак, мед, горіхи)
Частування. Хто бачив, як мама готувала кутю? До нашої оселі завітала господиня — мама нашої учениці. Вона розповість рецепт приготування куті та пригостить всіх смачною кутею. Рецепт від мами нашої учениці1 склянку пшеничної крупи зварити в 3 склянках води. 1склянкумаку заливають окропом на 1 годину, потім відціджують воду через сито і перетирають в макітрі макогоном або кавомолці до появи білого молочка. Родзинки 100 г також потрібно замочити на 20 хв. До крупи додати мак, родзинки, підсмажені горіхи, мед за смаком. Кутя готова! Смачного!
Використана література та інтернет-ресурси. Ранкові зустрічі. 2 клас І семестр Видавнича група «Основа» 2019 ст. 115-116 Ст.. 114 підручник «Я досліджую світ» 2 клас частина І Волощенко, Козак. Щедрівка «Ой, сивая та зозуленька»https://www.youtube.com/watch?v=Bmqe. D1rq. Nqc«Свято наближається»https://www.youtube.com/watch?v=1fc_-tzvls0 Мультик про казкове Різдво https://www.youtube.com/watch?v=Ib8m. Nh. DBJKU «Хай Ісус мале дитя»https://www.youtube.com/watch?v=Kx. Ii. Qmha. Pl. U