Презентація для 10 класу з історії України за темою "Зміни в адміністративно-територіальному поділі УСРР"

Про матеріал
Презентація містить матеріали стосовно проведення адміністративно-територіальної реформи в УСРР 1923-1925 рр.; утворення Кримської Автономної СРР/ССР у складі РСФРР та створення Молдавської Автономної СРР/ССР у складі УСРР.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Зміни в адміністративно-територіальному поділі УСРР.

Номер слайду 2

30 грудня 1922 р. І Всесоюзний з’їзд рад затвердив Декларацію про утворення Союзу РСР і Союзний договір. З ухваленням Конституції СРСР 31 січня 1924 р. на II з’їзді Рад Союзу РСР завершилося оформлення СРСР. До його складу ввійшли Російська Федерація, Українська СРР, Білоруська СРР, Закавказька Федерація (створена в березні 1922 р. у складі трьох закавказьких республік: Грузії, Вірменії, Азербайджану). У жовтні 1921 р. на півострівній частині Таврійської губернії створено Кримську АСРР у складі РРФСР.

Номер слайду 3

Утворення Кримської Автономної СРР/ССР у складі РСФРР.

Номер слайду 4

Середина листопада 1920 року - частини Червоної армії під командуванням Михайла Фрунзе стрімко оволоділи півостровом. Місія більшовизації Криму цього разу була покладена на фанатично відданих діячів Кримревкому, що перебував під контролем Кримського обласного комітету РКП(б).

Номер слайду 5

Зважаючи на стратегічне завдання розгортання пролетарської революції на Сході Кремль квапився із визначенням статусу опанованого Кримського півострова. 21 січня 1921 року на спільному засіданні Кримревкому і обкому РКП(б) розглядалося питання «Про політичні взаємовідносини Криму з РСФРР та УСРР», яке завершилося резолюцією: «Визнати найбільш бажаним підпорядкувати Крим безпосередньо Москві в якості окремої одиниці, надати їй назву "Кримська автономна область"». Етнічна карта Криму, 1930. Зеленим — кримські татари, рожевим — росіяни, червоне штрихування — українці Проаналізуйте карту. Зробіть висновки

Номер слайду 6

Боротьба всередині кримської парторганізації оберталася навколо форми автономії: одні бажали відсунути татар на манівці, а інші — створити кримськотатарську автономію, незважаючи на те, що татари являли собою національну меншину. Заключний етап у конструюванні органів радянської влади розпочався з розгляду на оргбюро ЦК РКП(б) питання про стан справ у Криму.  Велі Ібраїмов (1888-1928) Голова ЦВК Криму. Засуджено та розстріляно за кримінальним обвинуваченням. Пізніше звинувачений у кримськотатарському націоналізмі.

Номер слайду 7

19 вересня 1921 року після вивчення матеріалів двох ворогуючих між собою угруповань кримських керівників оргбюро ЦК прийняло рішення рекомендувати на посаду голови РНК — Сахиб-гару Саїд-Галіїва. Колишній чорнороб з початковою освітою, який виріс до голови РНК Татарської АСРР, Саїд-Галіїв був обраний для виконання цієї місії не випадково — майбутня республіка в Кремлі розглядалася як форпост просунення більшовицького проекту на Схід. Сахиб-гару Саїд-Галіїв (1894-1938) Народився в Уфі у робітничій родині.  Татарин (не кримський). Розглядав Кримську АРСР як «плацдарм для революцій в ісламському світі». Голова РНК Кримської АСРР в 1921-1924 рр. З 1924 на партійній і державній роботі. Обирався членом ВЦИК і ЦВК СРСР. Репресований, розстріляний зі стандартним формулюванням «ворог народу». Реабілітований посмертно.

Номер слайду 8

18 жовтня 1921 року була прийнята постанова ВЦВК і РНК РСФРР «Про Автономну Кримську Радянську Соціалістичну Республіку», що створювалася як територіальна автономія в складі РСФРР. Її затвердив Всекримський установчий з'їзд рад робітничих, селянських, червоноармійських і червонофлотських депутатів, який працював у Сімферополі 7-11 листопада 1921 року.  10 листопада його учасники одноголосно ухвалили Конституцію Кримської СРР, яка, зокрема, затверджувала російську і татарську державними мовами.

Номер слайду 9

В такий спосіб було підсумовано тривалий етап національно-визвольних змагань у Криму і визначений новий статус регіону в більшовицькій державі. На відміну від напівдержавного утворення Радянська Соціалістична Республіка Тавриди (березень — квітень 1918 року) та Кримської Радянської Республіки (квітень — червень 1919 року), що формально позиціонувалася рівновеликою решті радянських республік і повноправним членом воєнно-політичного союзу радянських республік, утворених на теренах колишньої Російської імперії, Кримська АСРР розглядалася лише як інтегральна частина радянської Росії.

Номер слайду 10

Отже, 18 жовтня 1921 року була ухвалена постанова ВЦВК і РНК РСФРР «Про Автономну Кримську Радянську Соціалістичну Республіку», що створювалася як територіальна автономія в складі РСФРР. У такому статусі вона проіснувала до 30 червня 1945 року, коли Кримська АРСР була перетворена на область у складі РРФСР.

Номер слайду 11

У травні 1925 р. ІХ Всеукраїнський з’їзд рад схвалив поправки до Конституції УСРР згідно з її новим статусом союзної республіки.

Номер слайду 12

12 жовтня 1924 р. – створення Молдавської Автономної Соціалістичної Радянської Республіки (Молдавської АСРР) у складі Української СРР і нового адміністративно-територіального поділу республіки. Проіснувала до 1940 року.

Номер слайду 13

До складу Молдавської АСРР увійшли 11 районів Лівобережжя Дністра. Столицею новоствореної автономії стало м. Балта, від 1929 р. – м. Тирасполь. Тирасполь.1917 р.

Номер слайду 14

У 1923–1925 рр. в УСРР було проведено адміністративно-територіальну реформу. Замість 102 дореволюційних повітів було створено 53 округи, замість 1989 волостей – 706 районів. Упродовж 1923–1925 рр. кількість районів зменшилася до 589, а кількість округ – до 41. У червні 1925 р. дев’ять губерній, на які розподілялася УСРР, було ліквідовано, а встановлено триступеневу систему управління: район – округа – центр.

Номер слайду 15

У 1930 р. в Україні було ліквідовано округи й укрупнено райони. Перехід на двоступеневу систему управління (центр – район) істотно ускладнив централізований контроль за периферією: зі столиці доводилося управляти Молдавською АСРР, 484 районами та 18 містами республіканського підпорядкування.

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Тому в лютому 1932 р. влада повернулася до триступеневої системи управління. Спочатку було створено 5 областей – Вінницьку, Дніпропетровську, Київську, Одеську і Харківську, кожна з яких за територією перевищувала ліквідовані у 1925 р. губернії.

Номер слайду 18

Райони Донбасу були об’єднані в Донецьку область. Чернігівська область з’явилася у жовтні 1932 р. Через розукрупнення наявних областей їх кількість зросла в 1937–1939 рр. удвічі. Зокрема, Донецька область була поділена на Сталінську та Ворошиловградську.

Номер слайду 19

Роздивіться карту. Визначте, якою була територія УСРР в 1922 р. Які зміни в адміністративно-політичному устрої УСРР відбулися в 1924 р.? Порівняйте її з 1) Українською Народною Республікою в кордонах, заявлених Третім Універсалом Центральної Ради; 2) Українською Народною Республікою за Брестським мирним договором. 2. Які терени УСРР були охоплені масовим голодом у 1921–1923 рр.?

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Трифонова Світлана В'ячеславівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Дмитренко Микола Семенович
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Ковалева Анжела
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
23 січня 2023
Переглядів
3993
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку