Презентація для 6-го класу на тему "Народи - сусіди Риму ".

Про матеріал
Презентація для 6-го класу на тему "Народи - сусіди Риму ".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Сусідами Римської імперії було багато народів: кельти, германці, даки, сармати, парфяни тощо. САРМАТИ — іраномовні кочові племена, які проживали із 2 ст. до н. е. по 4 ст. в степах від Зх. Казахстану до Подунав’я. Племена С. походженням пов’язані з кочовиками Центр. Азії та Саяно-Алтайського регіону (усуні та юечжі китайс. хронік). Вони посунули на зх. під тиском кочових хунну наприкінці 2 ст. до н. е. У давньогрец. письмовій традиції С. іноді називають "савроматами", але археол. к-ра савроматів відмінна від сарматської. Провідні племінні союзи С., відомі за письмовими джерелами, — язиги, роксолани, аорси, сіраки, алани.

Номер слайду 3

Кельти — група племен індоєвропейського походження, котрі в 2-й половині 1-го тисячоліття до н. е. мешкали на теренах від сучасної Північної і Західної Іспанії до Малої Азії, Угорщини, Румунії та потім мігрували на Британські острови: де сучасні Франція, Німеччина, Швейцарія, Австрія, Чехія, Іспанія, Північна Італія, Велика Британія, Ірландія, частина Балкан, Західна Україна. Під сильним впливом культури Греції кельти утворили власну високу культуру, вироби з заліза для рільництва та зброю, посуд роблений на гончарному крузі. Головне заняття кельтів було хліборобство, торгівля власною монетою. У «Енциклопедії українознавства» вони ідентифікуються з латенською археологічною культурою.

Номер слайду 4

Германці (лат. Germani) — група племен, яка належить до індоєвропейської мовної сім'ї , що утворилася наприкінці новокам'яної доби з носіїв культур мегалітів, лійчастого посуду, шнурової кераміки, та бойових сокир. Спочатку вони заселяли Південну Скандинавію, Данію, Шлезвіг. Пізніше, в І ст., проживали на досить обширній території — між Рейном і Віслою, із заходу на схід, між Дунаєм на півдні і Північним та Балтійським морями на півночі.

Номер слайду 5

Да́ки — гілка фракійського народу. Центральною областю розселення даків було плоскогір'я, що носить історичну назву Трансільванія (центральна Румунія), обмежене з півдня і сходу пасмом Карпатських гір, однак племена даків поширилися і далеко на північний захід, у сучасні східні частини Угорщини і Словаччини, і на північ та схід (сучасний південь Західної України та Одещина).

Номер слайду 6

Парфяни були войовничим народом, спритними наїзниками і відмінними стрільцями з лука. В 256 до н. е. утворили під проводом Аршакідів самостійну державу, з часом перетворену на велику імперію, що включала території між Євфратом та Індом , Каспійським та Аравійським морями. Парфянське царство проіснувало до 226 року н. е., коли його змінила нова перська імперія Сасанідів.

Номер слайду 7

Висновки У часи існування Римської імперії в українських степах жив народ сарматів. Сармати уславилися як кінні воїни, закуті у важку броню. На території Західної та Центральної Європи сусідами Риму були племена кельтів, які вели осілий спосіб життя й переважно займалися землеробством.

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.5
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
4.5
Загальна:
4.7
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Линчак Олена Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Малюк Оксана Володимирівна
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    4.0
ppt
Додано
7 квітня 2020
Переглядів
14885
Оцінка розробки
4.7 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку