Презентація для 9 класу з всесвітньої історії на тему: " США в останній третині 19 століття".

Про матеріал
Презентація допоможе учням краще зрозуміти особливості економічного, політичного, соціального розвитку США в останній третині 19 століття.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Мультимедійна презентація уроку з всесвітньої історії для 9 класу. Підготував учитель історії Стеценко Святослав Васильович

Номер слайду 2

Тема уроку:«США в останній третині XIX століття»

Номер слайду 3

Мета уроку:сформувати в учнів уявлення про США в останній третині XIX ст.;проаналізувати причини й наслідки економічного піднесення США, розвитку расової сегрегації;розглянути основні напрями соціально-економічного і політичного розвитку США наприкінці XIX ст.;проаналізувати становлення монополій та боротьбу держави з ними;охарактеризувати рух суфражисток;порівняти робітничий рух Європи та США;розвивати в учнів уміння оцінювати расову політику США;висловлювати власну думку щодо расової сегрегації.

Номер слайду 4

Тип уроку - комбінований. Обладнання: підручник, стінна карта світу, роздавальний матеріал.

Номер слайду 5

Основні поняття:трести;монополія;антитрестівські закони;закон Шермана;панамериканізм;сегрегація;закон «Джима Кроу»;суфражизм.

Номер слайду 6

Основні дати та події:1869 р. – перша трансконтинентальна залізниця;1873 – 1877 рр. – економічна криза;1 травня 1886 р. – розстріл демонстрації в Чикаго;1890 р. – закон Шермана;1898 р. – війна США з Іспанією Історичні постатіДж. Шерман. С. Б. Ентоні

Номер слайду 7

Хід уроку: Організаційний момент. Актуалізація опорних знань і вмінь. Вивчення нового матеріалу. Узагальнення та систематизація знань. Підсумки уроку Домашнє завдання

Номер слайду 8

I. Організаційний момент. Підготовка класу до проведення уроку, налаштування технічних засобів (ноутбук, проектор), підготовка обладнання

Номер слайду 9

Проблемне запитання«Чому в США сегрегація була закріплена на законодавчому рівні?»

Номер слайду 10

II. Актуалізація опорних знань і вмінь. Робота в парах. Обміняйтеся складеними вдома тестовими завданнями і розв’яжіть їх. Завдання. Складіть порівняльну характеристику Великої Британії та США у другій половині XIX ст. Відповідь оформіть у вигляді таблиці.

Номер слайду 11

III. Вивчення нового матеріалу. США в 1877-1900 рр. Економічне піднесення країни, зростання впливу великих корпорацій. (Випереджальне завдання, розповідь учителя у формі основних тез, за якими учні складають мініконспект, мозковий штурм.)Політичне життя країни, становлення антимонопольного законодавства. (Випереджальне завдання, розповідь учителя у формі основних тез, за якими учні складають мініконспект, робота в парах.)Расова політика, юридичне оформлення сегрегації на Півдні. (Розповідь учителя у формі основних тез, за якими учні складають мініконспект, бесіда, робота з підручником.)Суфражизм. (Розповідь учителя у формі основних тез, за якими учні складають мініконспект, повідомлення учня.)Робітничий рух (Випереджальне завдання, розповідь учителя у формі основних тез, за якими учні складають мініконспект.)

Номер слайду 12

Номер слайду 13

IV. Узагальнення та систематизація знань. Робота з візуальним джерелом. Розгляньте ілюстрацію, зверніть особливу увагу на написи та висловіть свою думку, чому в США, в країні, де в громадянській війні 1861-65 рр. перемогли прибічники ліквідації рабства, стало можливим таке ганебне явище як – «сегрегація»?

Номер слайду 14

Номер слайду 15

V. Підсумки уроку. Вибіркова перевірка виконання завдань, аналіз типових помилок. Основні висновки:наприкінці XIX ст. США стають провідною індустріальною державою світу. У країні встановлюється двопартійна політична система, у якій провідну роль відіграють фінансово-промислові групи;наприкінці XIX ст. починають формуватися великі промислові та фінансові групи, які посідають монопольне становище і з якими держава починає боротися на законодавчому рівні;наприкінці XIX ст. у США загострюються соціальні проблеми, посилюється боротьба за права жінок, робітничий рух. Расова сегрегація набуває законодавчого оформлення.

Номер слайду 16

Робота над проблемним запитанням. Організувати роботу над проблемним запитанням. Узагальнюючи відповіді учнів, пояснити, що, незважаючи на економічні досягнення, менталітет суспільства, особливо на Півдні, не змінився, а демократичні засади ще не набули необхідного рівня.

Номер слайду 17

VI. Домашнє завдання. Опрацювати параграф 16, автор П. Полянський, або відповідний параграф підручника іншого автора.

pptx
До підручника
Всесвітня історія 9 клас (Полянський П.Б.)
Додано
20 лютого
Переглядів
210
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку