Презентація "США в кінці ХІХ - напочатку ХХ століття"

Про матеріал
Матеріали до уроку з всесвітньої історії для 9 класу - презентація ""США в кінці ХІХ - напочатку ХХ століття".Наприкінці ХІХ століття США здійснювали модернізацію, запроваджуючи все нове, незвичайне, прагнули консолідувати суспільство як єдину націю. Швидкий економічний розвиток країни дозволив США наприкінці XIX в. скласти гідну конкуренцію країнам Західної Європи і насамперед Великобританії.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

США в останній третині ХІХ – на початку ХХ ст. Всесвітня історія9 клас картаhttps://www.youtube.com/watch?v=Gi. N61i1338 Y

Номер слайду 2

“Роби, що можеш. З тим, що маєш. Там, де ти є.” Теодор Рузвельт26 президент СШАПлан уроку1. Стрімке економічне зростання.2. Політичне життя та суспільні рухи в США.3. “Справедливий курс” Т. Рузвельта. Вудро Вільсон. 4 . Зовнішня політика США.

Номер слайду 3

Актуалізація –прийом «Ланцюжок»США середини ХІХ століття були…на чолі з президентом, який обирався на … . Із перших 16 президентів 11 були представниками … . Обрання президентом США республіканця означало для їхніх опонентів… втрату свого впливу в уряді. У 1860-1861 зі складу США вийшло … штатів, які утворили … і обрали своїм президентом багатого плантатора … . 1861 рік – між Північчю і Півднем почалася … . Найважливішим завданням війни було скасування … . Після прийняття закону про … почалася роздача вільних земель усім бажаючим. 1863 наступом армії Півночі почався новий етап війни, який завершився … Конфедерації.

Номер слайду 4

Причини успіху СШАНаприкінці ХІХ століття США здійснювали модернізацію, запроваджуючи все нове, незвичайне, прагнули консолідувати суспільство як єдину націю. Швидкий економічний розвиток країни дозволив США наприкінці XIX в. скласти гідну конкуренцію країнам Західної Європи і насамперед Великобританії. Що ж сприяло цьому успіху?Проблемне питання: Які причини «Економічного дива»США?

Номер слайду 5

Основні дати: 1867 р. — США придбали у Росії Аляску;1873—1877 рр. — економічна криза;1890 р. — закон Шермана;1898 р. — війна США з Іспанією.

Номер слайду 6

1. Причини прискорення темпів економічного зростання

Номер слайду 7

Характерні риси економіки СШАВідбувається концентрація виробництва та капіталу, утворення монополій і трестів – «Формуємо поняття»Монополія – виключне право на виробництво, торгівлю, промисли, що належить одній особі, певній групі осіб або державі Трест – промислове об´єднання, в якому підприємства втрачають комерційну і виробничу самостійність та підпорядковуються єдиному керівництву.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Карикатури з американських журналів кінця ХІХ ст. на процес імміграції – робота з візуальними джерелами: 32 млн 1860 до 76 млн 1900. Який вплив на економіку мала імміграція?

Номер слайду 10

Імміграція з Європи. «Титаник» іде у трагічний рейс 10 квітня 1912 року – найбільше морське судно того часу

Номер слайду 11

Економічний розвиток СШАВ кінці ХІХ – на початку ХХ ст. економіка США відзначилася надзвичайно високими темпами розвитку. Промислове виробництво зросло в 9 разів. Національний дохід – у 5 разів. США виробляють третину світової промислової продукції.

Номер слайду 12

Характерні риси економіки СШААктивний розвиток нових галузей промисловості: нафтовидобувна та нафтопереробна, хімічна, автомобільна, електроенергетика. З середини 1880-х років почалася електрифікація промисловості, транспорту, побуту.

Номер слайду 13

Характерні риси економіки СШАУперше в світі налагоджено стандартизований випуск продукції легкої промисловості, продуктів харчування, ліків. Впроваджено конвеєрне виробництво, що сприяло зниженню вартості продукції.

Номер слайду 14

Цікаво знати Автомобільна компанія Генрі Форда знизила вартість автомобіля з 950 до 290 доларів і зробила його доступним масовому покупцеві.

Номер слайду 15

Найбільші монополії США“Стандарт Ойл” Дж. Рокфеллера с.154 робота з підручником“Дженерал Електрик”. Сталева компанія Карнегі. Джон Рокфеллер. Ендрю Карнегі

Номер слайду 16

Монополія (негативні наслідки – банкрутство конкурентів, ліквідація конкуренції на ринку товарів і послуг, диктування цін) (карикатура з американського журналу)

Номер слайду 17

Розвиток інфраструктури. Шосейні дороги, залізниці, метро (Нью Йорк, Бостон).

Номер слайду 18

Розвиток сільського господарства. Збільшено площу оброблюваних земель за рахунок земель корінного населення, корінне населення відселено в резервації– спеціальні території в окремих районах. Фермери почали використовувати сільськогосподарські машини та добрива. США стали провідним експортером продовольства у світі.

Номер слайду 19

2. Політичний устрій та суспільні рухи. Федеративна країна. Президент Очолює уряд і призначає урядовців, головнокомандувач армії. Має право розпуску парламенту, право вето на рішення парламенту. Конгрес Палата представників обирається на загальних виборах. Сенат обирається законодавчими палатами штатів

Номер слайду 20

Внутрішньополітичне становище. Республіканська партія. Демократична партія. На президентський пост обирали здебільшого маловідомих політиків – ставлеників босів, реальних партійних лідерів, які були пов´язані з фінансово-промисловими колами країни. Наслідком стала жахлива корупція.

Номер слайду 21

Карикатура «Сенат монополій, обраний монополістами і служить монополіям» – робота з візуальними джерелами: назвіть, на що прагнули впливати монополії; у чиїх інтересах сенат буде приймати закони?

Номер слайду 22

Американська федерація праціЗ 1870-х років розпочалися виступи робітників, які з 1881 р. об´єдналися в Американську федерацію праці, яка і стала ініціатором святкування 1 травня як міжнародного дня солідарності трудящих. Цікаво знати1 травня 1886 р. в Чикаго було розігнано робітничу демонстрацію. Було чимало поранених і вбитих. Робітничих лідерів віддано під суд і страчено.

Номер слайду 23

Антитрестівський закон Шермана 1890 р. Будь-яке об´єднання у формі тресту, угода про обмеження торгівлі оголошувалися незаконними. Проте він був малоефективним і використовувався проти страйкарів, яких звинувачували в обмеженні свободи торгівлі. Джон Шерман

Номер слайду 24

Расова дискримінація. Незважаючи на надання чорношкірому населенню США громадянських прав, у багатьох південних штатах було узаконено расову сегрегацію. Корінне індіанське населення було виселено до резервацій – спеціальних територій в окремих районах.

Номер слайду 25

Режим расової сегрегації – окремого користування правами афроамериканців і білих громадян. У лікарнях створювалися різні палати для чорношкірих і білих, у поїздах, ресторанах, театрах – окремі місця. У деяких штатах було навіть заборонено змішані шлюби. Дискримінації піддавалися також корінні мешканці Америки – індіанці. Вцілілим індіанським племенам було відведено спеціальні території в окремих районах –резервації. Але незабаром і ці землі знадобилися федеральній владі. У 1887 р. було прийнято закон Дауеса, внаслідок якого індіанців позбавили кращих земель, що залишалися в них. Лише в Окла-хомі вони втратили за 20 років 90 % своєї території. Аболіціоні́зм — громадський рух за повне скасування рабства

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Суфражи́зм, або боротьба за жіноче виборче право — правозахисний рух за надання жінкам виборчого права, а також проти дискримінації жінок у правовому полі, політичному та економічному житті. У США рух виникає у 1890 році – Лукреція Мот і Елізабет Кеді Стантон - заснували Національну асоціацію виборчого права для жінок

Номер слайду 28

Ку-клукс-клан. Ку-клукс-клан або Невидима імперія Півдня — назва кількох расистських та терористичних організацій в США, здебільшого на півдні. Створена приблизно у 1865 році плантаторами на Півдні система терору мала високий ступінь організованості. Хоча дослідники сходяться на тому, що організація виникла не як терористична, а як таємне товариство, розвиватися воно стало саме з расистським підтекстом. З кожним роком, зі збільшенням влади та чисельності організації, зростала кількість жертв і ступінь жорстокості.

Номер слайду 29

3.“Справедливий курс” Рузвельта. Став президентом США від республіканської партії в 1901 -1908 рр. – ПОВІДОМЛЕННЯБоротьба з надмірною монополізацією виробництва і збуту. Залізничним компаніям заборонено змінювати оголошені тарифи, держава встановлює межу підвищення тарифних ставок. Впроваджено державний контроль над харчовою промисловістю; заборонено використання небезпечних для здоров´я консервантів та ліків. Теодор Рузвельт(1858 - 1919)

Номер слайду 30

Введено контроль за умовами праці на бійнях та в компаніях, що зайняті у торгівлі й переробці м´яса. Прийнято довготривалу програму збереження природних ресурсів: збільшено площу заповідників, національних парків, лісів, засадження оголених земель. Уряд виступав арбітром у робітничих конфліктах, часом ставав на бік шахтарів.«Ніколи не помиляється той, хто нічого не робить.» Теодор Рузвельт

Номер слайду 31

“Нова демократія” Вільсона. Президент від демократичної партії з 1913 до 1921 р. Скоротив митні ставки на сировину, продовольство, метал, продукцію легкої промисловості, що експортувалися США. Прибутковий податок у розмірі 1 – 6 %. Державний контроль над банками та іншими кредитно-фінансовими установами. Впроваджено кредити для фермерів з низькими відсотками. Вудро Вільсон(1856 - 1924)

Номер слайду 32

Дотримання «доктрини Монро». Основні напрямки — поширення впливу в Латинській Америці та Карибському басейні. Визнання європейського панування у Східній півкулі«Шлях експансії» Розвиток великого військового флоту та морських баз на островах Атлантичного і Тихого океанів, поширення впливу на Східну Азію та Європу4. Зовнішня політика США

Номер слайду 33

Колоніальна політика. Політика експансионізму – «Доктрина очевидного призначення» Політика територіальних загарбань – основний закон розвитку США«Політика великого дрючка» - нав’язування свої політики іншим державам (Куба, Колумбія) с.159 Боротьба за панування на морі Основний напрям колоніальної експансії – Південна Америка та басейн Тихого океану.

Номер слайду 34

Зовнішня політика СШАПродовжує діяти “доктрина Монро”: “Америка для американців” – політика ізоляціонізму (політика невтручання Європи у справи Західної півкулі і невтручання у справи Європи з боку США)1896 р. – приєднання Гавайських островів до США. Кінець ХІХ ст. – створення Панамериканського союзу під егідою США з метою обміну економічною інформацією. Зростання військово-морського флоту. Відкрите втручання у внутрішні справи латиноамериканських держав.“Дипломатія долара”: надання позик країнам Латинської Америки, що ставило їх у залежність від США. Президент Вільям Тафт (1909 -1913)запропонував “дипломатію долара” – замасковану політику здійснення економічної експансії.

Номер слайду 35

Зовнішня політика США1898 р. – перемога США в американо-іспанській війні:Іспанія відмовилася від прав на острови Карибського басейну;Куба формально залишалася незалежною, але під контролем США. Філіппіни передано США.

Номер слайду 36

Внаслідок зазіхань на півострів Аляска Великобританії росія вирішує продати півострів США. Договір про продаж Росією Аляски і Алеутських островів Сполученим Штатам Америки був підписаний 30 березня 1867 року. Росія отримала за півострів протяжністю близько 700 км 7 мільйонів 200 тисяч доларів. Протягом 17 років півостровом відало військове міністерство США. Пушніна, рибовидобуток, розробка копалень (золото) змінили статус і життєві уклади Аляски. У 1884 році Конгрес США прийняв рішення про створення на території півострова органів управління, був призначений губернатор. І почався тривалий шлях Аляски до отримання статусу штату (1959-49).  

Номер слайду 37

У торгівлі з Китаєм запропоновано доктрину “рівних можливостей” і “відчинених дверей” з метою поширення впливу на Далекому Сході.

Номер слайду 38

Статуя Свободи – символ США17 червня 1885 в Нью-Йорк з Франції була доставлена ​​розібрана Статуя Свободи. Вже 28 жовтня 1886 року була проведена церемонія відкриття монумента. Спочатку Статуя Свободи повинна була мати практичне застосування - служити маяком, але змонтовані в факелі лампи виявилися дуже слабкими і практичного застосування скульптура так і не отримала , висота 93м

Номер слайду 39

Символи американського «економічного дива» -хмарочоси. Метлайф Тауер – 1909 р і Уест –Стріт 1910 р - хмарочоси у Нью-Йорку мають 50 і 44 поверхи висотою понад 200 м

Номер слайду 40

Історична естафета «Блиц-турнір»https://naurok.com.ua/test/join?gamecode=9193051 Відповіді на проблемне питання: Які причини «Економічного дива США»?

Номер слайду 41

Відповіді на проблемне питання: Які причини «Економічного дива США»?• Багаті природні ресурси і родючі землі.• Вигідне географічне положення.• Відсутність митних кордонів.• Трансконтинентальні залізниці.• Іноземні інвестиції в економіку США .• Наявність великої кількості робочих рук переселенців.• Ліквідація рабства.• Розвиток нових галузей: сталевої, нафтопереробної, автомобільної.• Використання досягнень технічного прогресу.• Фермерський шлях розвитку сільського господарства.• Концентрація виробництва та капіталу. Прийом «Чарівна валіза»

Номер слайду 42

Домашнє завдання: Опрацювати відповідний матеріал підручника § 20 і презентацію, переглянути відео – цитати Т. Рузвельта, виписати три, які найбільше вразили)

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Мельник Лариса
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Всесвітня історія 9 клас (Гісем О.В., Мартинюк О.О.)
Додано
27 лютого
Переглядів
315
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку