Презентація для батьків, вчителів, психологів "Психофізіологічні особливості учнів 7 класів"

Про матеріал
Презентація містить матеріали, які можуть допомогти батькам підлітків, а також використані психологами та вчителями при плануванні зустрічей з батьками учнів 7 класів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ПСИХОФІЗІОЛОГІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ УЧНІВ 7 КЛАСІВ

Номер слайду 2

7 клас (12-13 років ) ПІДЛІТКОВИЙ ВІК Вважається піком так званої «підліткової кризи». Основні проблеми :роздратованістьагресивність«некерованість»порушення соціальних нормрізке зниження мотивації до навчанняневизнання авторитету дорослих

Номер слайду 3

ФІЗІОЛОГІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ ВІКУвік «гидких каченят»Висока гормональна активність. Статеве дозрівання та його зовнішні прояви (вторинні статеві ознаки, висипання на шкірі)Інтенсивно росте скелет тіла (Спочатку дозрівають внутрішні органи, а потім збільшуються зовнішні розміри тіла. У дівчаток розширюється таз, плечі залишаються такими ж як були. У хлопчиків збільшується ширина плечей, а розміри тазу залишаються незмінними.)Відповідно росту скелету відбувається розвиток маси тіла, м'язової та жирової тканин. Виникають труднощі з кровопостачанням мозку, оскільки всі системи організму розвиваються досить швидко, а серце і легені дещо запізнюються у розвитку. Це спричиняє нестабільність у поведінці та активності дітей цього віку. Нервова система стає дуже «вразливою». переважають процеси збудження переважають над процесами гальмування, умовно-рефлекторні реакції стають менш адекватні подразненню і мають більш бурхливий характер.

Номер слайду 4

ПСИХОСОЦІАЛЬНІ ОСОБЛИВОСТІ ВІКУПідлітки дуже вразливі. Характерні різкі зміни настрою. Максималісти - схильні сприймати дійсність через призму контрастів:у їхній шкалі цінностей немає «півтонів» чи «середини», є дві крайні точки зору – «чорне» і «біле». Посилюються прояви індивідуальності та бажання самостійності, усамітнення.

Номер слайду 5

ПСИХОСОЦІАЛЬНІ ОСОБЛИВОСТІ ВІКУЗміна провідної діяльності : учбову діяльність витісняє інтимно-особове спілкування з однолітками. Формується самооцінка. Дуже швидко відбувається процес соціалізації. Підліткам необхідне спілкування, авторитет серед однолітків чи старших учнів. Прагнення бути «дорослим». Звідси часте попадання під негативний вплив, зловживання психоактивними речовинами.

Номер слайду 6

Основними причинами кризи є наступні:у поведінці з'являється пряме відображення статевого дозрівання. дорослі не змінюють своєї поведінки у відповідь на появу в підлітків прагнень до нових форм взаємин із батьками та вчителями;

Номер слайду 7

ПОРАДИ БАТЬКАМ ПІДЛІТКІВНамагайтеся сприймати свою дитину такою, якою вона є, а не за її досягнення! (Дитина – особистість, що розвивається, але НЕ забувайте про ВАШІ гени та виховання) Щоб уникати зайвих проблем і конфліктів, розміряйте власні очікування з можливостями дитини (особливо це стосується очікувань від навчання). Намагайтеся НІКОЛИ НЕ ПОРІВНЮВАТИ з її однолітками або із членами сім’ї, особливо якщо це порівняння не в його користь. Частіше говоріть дитині, як ви нею пишаєтеся (Знайдіть чим!)ПАМ’ЯТАЙТЕ, ЩО ВИ ВЖЕ БУЛИ ПІДЛІТКОМ, А ПІДЛІТОК ДОРОСЛИМ ЩЕ НЕ БУВ!

Номер слайду 8

Раджу почитати (Дякую ресурсам, що використовувала!)http://multycourse.com.ua/ua/ - Курс підготовки вчителів «Основи здоров’язбережної компетентності» ДЯКУЮ ЗА УВАГУ!

pptx
Додано
16 вересня 2022
Переглядів
482
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку