Презентація "ДЛЯ ЧОГО ПОТРІБНА ЕКОНОМІКА?ЯК ЗАБЕЗПЕЧИТИ СТАЛИЙ РОЗВИТОК"

Про матеріал
Матеріал допомагає у вивченні нового розділу з курсу громадянської освіти "Економіка", він унаочнює теоретичну інформацію, допомагає учням поглибити нові знання.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ДЛЯ ЧОГО ПОТРІБНА ЕКОНОМІКА?ЯК ЗАБЕЗПЕЧИТИ СТАЛИЙ РОЗВИТОКГромадянська освіта, 10 клас

Номер слайду 2

Економіка ― особлива сфера життя людей, що охоплює процеси виробництва благ, розподілу доходів, обмін благами та їх споживання. Потреби - усвідомлене відчуття нестачі чогось необхідного для життєдіяльності організму і розвитку особистості. ЕКОНОМІКА ПОЧИНАЄТЬСЯ З ПОТРЕБ

Номер слайду 3

Саме потреби є основним джерелом і спонукальним мотивом різних форм активності людей. Класифікують потреби за різними критеріями: за засобами задоволення - на матеріальні і духовні; за способами задоволення - індивідуальні й колективні. Існує також класифікація потреб людини, що отримала назву «Піраміда Маслоу».

Номер слайду 4

Блага ― все те, що задовольняє потреби. Суспільні блага ― блага, що характеризуються спільним споживанням, неконкурентністю (споживання цих благ одними особами не перешкоджає іншим споживати ці самі блага), невиключеністю (неможливо усунути від споживання тих, хто фактично за них не сплатив). Економічні блага (товари і послуги) ― все, що виробляється з обмежених ресурсів і також є обмеженим. Неекономічні (вільні) блага ― все, що береться від природи безоплатно в необмеженій кількості.

Номер слайду 5

Для повноцінного існування окремих людських спільнот також необхідні блага, які забезпечують спільні потреби: безпека кордонів, законодавство й система охорони громадського порядку, освіта, міський благоустрій тощо. Такі блага називають суспільними, оскільки їх створюють для всієї спільноти, люди користуються ними колективно, а за їх використання не конкурують. Виробництво таких благ потребує участі держави або спільних суспільних зусиль.

Номер слайду 6

Економіка сьогодні передбачає для людей декілька можливостей щодо участі у виробництві:1) безпосередню участь у виробничій діяльності як організатора бізнесу ― підприємця або найманого працівника;2) вкладення у виробництво власних ресурсів без особистої участі у процесі виготовлення продукції чи послуг на підприємстві, наприклад, акціонерний капітал, надання в оренду нерухомості тощо. Процеси, що забезпечують задоволення потреб

Номер слайду 7

Процеси, що забезпечують задоволення потреб. Розподіл - процес формування доходів людей, що беруть участь у суспільному виробництві. Обмін - процес руху товарів і послуг від виробника до споживача, який відбувається внаслідок операцій купівлі-продажу. Споживання - процес вживання та використання благ для задоволення потреб. Процес виробництва ускладнювався з розвитком цивілізації - від виготовлення простих благ за допомогою ручної праці та мінімуму ресурсів до сучасного виробництва на великих підприємствах, у якому використовують новітні технології та штучні матеріали. З появою грошей вироблені блага не розподіляються безпосередньо між власниками ресурсів або учасниками процесу виробництва. Їхня можливість отримати результати виробництва оцінюється у грошовому вигляді як доходи: зарплата працівника чи прибуток підприємця, дивіденди акціонера чи роялті винахідника. Таким чином, процес виробництва благ в економіці стає основою для розподілу доходів між тими, хто в той чи той спосіб бере участь у суспільному виробництві.

Номер слайду 8

Процеси, що забезпечують задоволення потреб. Кінцевим процесом у задоволенні потреб є безпосереднє споживання товарів і послуг. Заради цього й організується виробництво та існує реальна економіка, яка охоплює всі названі вище процеси.

Номер слайду 9

Хто є основні учасники (суб'єкти) економічних відносин. Суб’єктами економіки (економічних відносин) є фізичні особи (люди) та юридичні особи (підприємства, організації, установи), що беруть участь у процесах виробництва, розподілу, обміну й споживання: виробники та споживачі, роботодавці та наймані працівники, покупці та продавці, землевласники та землекористувачі. Економіка - це мистецтво задовольняти безмежні потреби за допомогою обмежених ресурсів. Лоренс Пітер. Економічний показник - числовий вимірник, який характеризує стан економіки (виробництва, обміну, розподілу або споживання), динаміки змін, що в ній відбуваються, та її ефективності.

Номер слайду 10

Які проблеми породжує обмеженість ресурсів. Виробництво благ - основа добробуту. Будь-який процес виробництва або надання послуг починається із залучення різноманітних ресурсів: природних, капітальних, трудових, інформаційних. Частина ресурсів, наприклад корисні копалини, є абсолютно обмежені, оскільки їх неможливо відтворити після використання у виробничому процесі. Частина ресурсів, наприклад трудові, капітальні, є відтворюваними, втім, обмеженими щодо сьогоднішніх виробничих потреб у них. Тому обмеженість ресурсів - це основна проблема економіки, яка зумовлює певні наслідки для всіх учасників виробництва:1) наявні ресурси визначають сьогоденну межу обсягів виробництва;2) наявні ресурси слід використовувати в повному обсязі та якомога продуктивніше;3) замість тих ресурсів, запаси яких вичерпуються, потрібно залучати принципово нові, інноваційні ресурси;4) суспільству доводиться обирати, на що саме спрямувати наявні й обмежені ресурси, оскільки за умови повного використання ресурсів збільшення обсягів виробництва одного з товарів можливе лише через зменшення обсягів випуску іншого товару;5) виникає потреба економії та раціонального використання ресурсів.

Номер слайду 11

Які наслідки для довкілля має сучасне виробництво. Прагнення суспільства виробляти більше благ для задоволення потреб у сучасних умовах призводить не тільки до втрати певних природних ресурсів, що не можуть бути відтворені, а й має інші негативні наслідки:- забруднення ґрунтів, водоймищ, океанів, атмосфери промисловими викидами;- зростання обсягів сміття, під захоронення яких доводиться виділяти дедалі більші площі землі;- руйнування природних ландшафтів під час видобування корисних копалин або вирубування лісів;- зміна клімату в масштабах усієї планети.

Номер слайду 12

Які проблеми породжує обмеженість ресурсів. Сталий розвиток пов’язують із гармонійним досягненням таких цілей:високої якості довколишнього середовища та здорової економіки для всіх народів світу;задоволення потреб людей і збереження сталого розвитку упродовж тривалого періоду. Сталий розвиток передбачає відповідальне ставлення суспільства, кожного виробника і споживача до наслідків впливу господарської діяльності на довкілля.

Номер слайду 13

Чому виробничі ресурси потрібно використовувати максимально ефективно. Ефективність - співвідношення результатів виробництва та витрат ресурсів. Кожен виробничий ресурс має свій показник ефективності. Загалом ефективність може вимірюватися прибутковістю виробництва продукції, для цього використовують показник рентабельності - співвідношення прибутку і витрат.

Номер слайду 14

Домашнє завдання. Опрацювати матеріал підручника Т.1 та Т. 2, с. 157 – 165. Заповнити таблицю на с. 160. Підготувати плакат чи постер «Як врятувати навколишнє довкілля в нашій країні».

pptx
Додано
14 березня 2023
Переглядів
2157
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку