Презентація для дистанційного уроку "Передумови і причини початку Національно-визвольної війни. Богдан Хмельницький та його сподвижники"

Про матеріал
Готова презентація для уроку історії в 8 класі, з врахуванням санітарних норм часових меж уроку. З авторською тематичною історичною фізкультхвилинкою.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Історія України 8 клас Вчитись - цікаво! Вчитись – важливо! Вчитись – життєво-необхідно!

Номер слайду 2

“Передумови, причини та початок Національно – визвольної війни. Богдан Хмельницький та його соратники” 2 лютого Класна робота

Номер слайду 3

Запиши і запам’ятай! Національно-визвольна війна 1648-1657рр. – війна за визволення нації, збройна боротьба українського народу в середині XVII ст., під проводом Б.Хмельницького, за визволення від польсько- шляхетського панування.

Номер слайду 4

ПРОБЛЕМНЕ ПИТАННЯ: «Національно-визвольна війна українського народу середини XVII ст. була випадковим чи закономірним явищем?»

Номер слайду 5

Чому?

Номер слайду 6

План уроку Передумови, причини, рушійні сили національно –визвольної війни. Постать Б. Хмельницького. Привід до початку війни. Підготовка до війни.

Номер слайду 7

Номер слайду 8

XVІІ століття — важкий час для українського народу

Номер слайду 9

Причини національно-визвольної віни 1648 — 1657рр. 1. Соціально-економічні (зростання поміщицьких землеволодінь; збільшення панщини і селянських повинностей; закріпачення селян; економічні утиски міщан і козаків). 2. Політичні (відсутність власної держави; політичне лідерство козацтва в українському суспільстві; утиски прав козаків). 3. Національно-релігійні (утиски православної церкви; загостреня релігійних суперечностей).

Номер слайду 10

Передумови війни: 1. Слабкість королівської влади в Речі Посполитій; 2. Накопичення воєнного досвіду; 3. Зростання національної свідомості внаслідок козацько-селянських повтстань; 4. Перетворення козацтва на провідну політичну силу українського суспільства.

Номер слайду 11

Козаки – уособлення сили, могутності, захисту.

Номер слайду 12

БОГДАН (ЗИНОВІЙ) ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ ( 27 грудня 1595 — 6 серпня 1657) український шляхтич, реєстровий козак, військовий писар, з 1648 року — гетьман Війська Запорозького

Номер слайду 13

Дитячі роки Хутір Суботів Черкаська обл.

Номер слайду 14

Освіта отримав початкову домашню освіту навчався в парафіяльній київській школі З 1609 навчався у Львівському єзуїтському колегіумі Львівський єзуїтський колегіум Богдан знав 5 мов : латину, польську. турецьку, російську,українську..

Номер слайду 15

Служба королю Речі Посполитої У 1620 році разом з батьком бере участь у поході на Молдавію, де і потрапляє в полон на два роки; Повернувшись з полону продовжив реєстрову службу в Чигиринському полку; У 1632-1634 рр. брав участь у Смоленській війні проти Москви

Номер слайду 16

Похід на Москву Польський королевич Владислав IV – врятований Богданом Хмельницьким

Номер слайду 17

Історична руханка

Номер слайду 18

Запиши і запам’ятай! Привід (до початку війни) – події, що підштовхнули до дій, пришвидшили початок.

Номер слайду 19

Привід до початку війни-конфлікт з польським шляхтичем, сусідом Даніелем Чаплинським

Номер слайду 20

Чаплинський пограбував хутір Суботів, викрав документи на право власності землями,до смерті побив малолітнього сина Хмельницького.

Номер слайду 21

Владислав IV не ризикнув втручатись в суперечку між шляхтичами і відмовився проводити суд над Чаплинським.

Номер слайду 22

вересень-листопад 1648р. – підготовка повстання проти польської влади. Арешт Б. Хмельницького

Номер слайду 23

Соратники гетьмана Іван Богун Максим Кривоніс

Номер слайду 24

Соратники гетьмана Павло Тетеря Іван Сірко

Номер слайду 25

Соратники гетьмана Максим Кривоніс Філон Джеджалій

Номер слайду 26

25 січня 1648р. – січові козаки прийняли Хмельницького, стали на його захист. Початок Національно-визвольної війни.

Номер слайду 27

Обрання Хмельницького гетьманом відбулося на території Микитинської Січі 19 квітня (29 квітня за новим стилем)1648 року.

Номер слайду 28

З універсалу-звернення Богдана Хмельницького до українського народу: «З'єднаймося, браття, повстанемо за віру православну, відновимо волю народу нашого і будемо єдині!»

Номер слайду 29

Українське село 1648р.

Номер слайду 30

Робота з документом Із листа коронного гетьмана М. Потоцького до короля Владислава IV про ситуацію в Україні (березень 1648 р.) Згубне полум'я так розгорілося, що не було жодного села, жодного міста, у якому б не лунали заклики до сваволі й де б не чинилися замахи на життя й майно своїх панів… Козацькі старшини бажають також самостійно володарювати в Україні, укладати угоди з іноземцями і сторонніми господарями і робити все, що лише завгодно їх волі й бажанню. Спочатку піднялось 500 бунтівників — сама по собі це жалюгідна сила, але проти них слід рушити цілу армію, бо ці 500 підняли бунт у змові зі всіма козацькими полками і зі всією Україною. За короткий час повстанців збільшилося до 3 тисяч. Але боронь Боже, щоб він [Хмельницький] пішов із ними в Україну. Тоді б ці 3 тисячі швидко зросли до 100 тисяч і нам вистачило б діла з ними.

Номер слайду 31

ПРОБЛЕМНЕ ПИТАННЯ: «Національно-визвольна війна українського народу середини XVII ст. була випадковим чи закономірним явищем?»

Номер слайду 32

Ворогуючі сторони Ян Казимир Польський король Гетьман Богдан Хмельницький

Номер слайду 33

Номер слайду 34

• налагодження відносин з кримським ханом Іслам-Гіреєм ІІІ • будівництво укріплень; Організація українського повстанського війська; налагодження виробництва пороху; купівля зброї і боєприпасів; домовленість з реєстровими козаками про їхню підтримку повстанського війська;

Номер слайду 35

Відношення військ (квітень 1648р.) Армія Б. Хмельницького: 5 тис. козаки і селяни + 6 тис. татари Армія польського короля на чолі з коронним гетьманом М. Потоцьким 18 тис. вояків

Номер слайду 36

«Тепер я знаю, що…» В‘їзд Богдана Хмельницького до Києва (фрагмент картини М.Івасюка) Філон Джеджалій Суботів Микитинська Січ Іслам Гірей ІІІ Богдан Хмельницький Даніель Чаплинський Універсал 1648р. 1657р. Владислав ІV Національно-визвольна війна

Номер слайду 37

1. Національно–визвольна війна українського народу тривала проти: а) Московії, б) Туреччини в) Речі Посполитої. 2. Національно–визвольна війна мала характер: а) національно–визвольний б) загарбницький в) релігійний. 3. Національно–визвольна війна розпочалась у січні: а) 1646 б) 1647 в) 1648. 4. Керівником війни був: а) Б.Хмельницький б) І.Виговський в) М.Кривоніс. 5. Рушійними силами війни були: а) магнати б) селяни в) козаки. 6. У чому проявилось соціальне гноблення українців: а) заборона мови б) заборона православної віри в) збільшення панщини.

Номер слайду 38

7. З якою країною Б.Хмельницький уклав військовий союз: а) Кримьке ханство б) Молдавія в) Угорщина. 8. Соратниками Б.Хмельницького були: а) І.Богун б) Д.Чаплинський в) М.Гладкий. 9. Керівником польського війська виступав: а) М.Потоцький б) С.Кричевський в) А.Жданович. 10. Допомога татар українському війську становила: а) 6 тис. б) 8 тис. в) 10 тис. 11. Батьківський хутір Хмельницького: а) Чигирин б) Суботів в) Микитин 12. Національно–визвольна війна тривала : а) 1648–1654 рр б) 1648–1656 рр в) 1648–1657 рр.

Номер слайду 39

1. В 7. А 2. А,В 8. А,В 3. В 9. А 4. А 10. А 5. Б,В 11. Б 6. В 12. А

Номер слайду 40

Життєвий шлях Б. Хмельницького можна визначити рядом дієслів. Щоб картина була повною, доповніть їх іменниками і прикметниками. Народився... Здобув... Потрапив... Відзначився… Підняв...

Номер слайду 41

Чому?

Номер слайду 42

ВИСНОВОК Богдан Хмельницький згуртував український народ, підняв на справедливу визвольну війну проти іноземного панування.

Номер слайду 43

Опрацювати параграф 16. Вивчити нові поняття і дати. Аналізувати історичні джерела. Пройти тестування за посиланням https://classroom.google.com/c/MjUyNjYyMzc5OTAx/a/MjUyNjYyMzc5OTEx/details 3.За потребою використати матеріали для опорного конспекту за посиланням https://classroom.google.com/c/MjUyNjYyMzc5OTAx/p/MjUyNjY1MjgzOTY1/details Домашнє завдання:

Номер слайду 44

Домашнє завдання:

Номер слайду 45

ppt
До підручника
Історія України 8 клас (Сорочанська Н.М., Гісем О.О.)
Додано
19 березня 2021
Переглядів
1828
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку