Презентація для наукових досліджень та творчих робіт з хімії 9-11клас

Про матеріал

Актуальність теми. Сьогодні практично не залишилося продуктів харчування, які б не містили харчових добавок. Тому їх споживання стало для нас звичайною справою, над якою ми навіть не замислюємося. Проте варто усім нам бути обізнаними у їх дії на наш організм, особливо в умовах психоемоційного напруження. Новизною наших досліджень є моніторинг складу харчових продуктів, популяризованих серед дітей та молоді, як "швидкі перекуси", та вивчення впливу їх харчових інгредієнтів, які мають статус "харчові добавки", на процеси травлення і засвоєння.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Деревенець Марія Олександрівна (11 клас)Керівник - вчитель хімії, Молодняк Олена Олександрівна. Навчально-виховний комплекс загально - освітньої школи I-III ступенів-ліцею м. Добропілля Донецької областіХарчові домішки. Користь чи шкода?

Номер слайду 2

«Можна не любити хімію , але прожити без неї сьогодні й завтра неможливо.» (О. М. Нефедов)

Номер слайду 3

Харчові добавки це?  -природні сполуки або хімічні речовини, які самостійно, зазвичай, не споживаються, але у обмежених кількостях спеціально вводяться до складу інших продуктів харчування. Добавки розробляються мікробіологами та хіміками, потім тестуються протягом декількох місяців або, навіть, і років.

Номер слайду 4

Класифікація добавок{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Харчова добавка. Назва. Особливість. Е100-Е199: барвники. Надають продуктам харчування колір, відновлюють колір продукту, втрачений при обробці. Е200-Е299: консерванти. Відповідають за зберігання продуктів, попереджуючи розмноження бактерій та грибків. Е300-Е399: антиоксиданти. Захищають продукти харчування від окиснення, зміни кольору та виникнення гіркоти. Е400-Е499: стабілізатори, загусники. Зберігають консистенцію продуктів харчування, підвищують їх в'язкість. Е500-Е599: емульгатори. Створюють однорідну суміш із незмішуваних у природних умовах речовин — таких, як вода та олія, наприклад. Е600-Е699: підсилювачі смаку та аромату. Посилюють смак та аромат. Можуть приховувати неприємний природний смак продуктів харчування. Е700-Е800: антибіотики. Поки що не дозволені у країнах СНГ. Можуть застосовуватись у кормах для тварин.

Номер слайду 5

Вплив харчових добавок на організм Реакція організму людини на харчові добавки є виключно індивідуальною. Хтось сприймає ту чи іншу харчову добавку абсолютно спокійно, а хтось має на неї алергію і, навіть, знає про негативний вплив на організм. Є добавки, котрі вважаються безпечними, згідно із розпорядженням вищих інстанцій, проте у деяких людей вони можуть викликати приступи астми або аритмію. Для таких людей важливо знати, що саме приховується за кодом, що дасть можливість передбачити реакцію організму на ту чи іншу харчову добавку.

Номер слайду 6

Наприклад, згадаємо про глютамат. У харчовій промисловості ця речовина відома як глютамат натрію, підсилювач смаку Е621. Створює присмак м'яса. Її додають у локшину , соуси, консерви, суміші приправ, готові страви, маринади, ковбасні вироби, чіпси. Викликає ряд побічних ефектів: у людей, чутливих до глютамату натрію, можуть виникати

Номер слайду 7

Негативний вплив деяких харчових добавок{E8 B1032 C-EA38-4 F05-BA0 D-38 AFFFC7 BED3}Харчова добавка. Назва продукту. Вплив Е171-Е173 Входять до складу солодких газованих напоїв, льодяників, кольоровому морозиві. Можуть бути причиною хвороб нирок та печінки. Е210, Е211, Е213-Е217, Е240 Входять до складу різноманітних консервів: гриби та овочі, варення, соки та компоти. Можуть сприяти утворенню злоякісних пухлин. Е221-Е226, Е230-Е232, Е239 Містяться у консервах. Можливими наслідками є різноманітні алергічні реакції,захворювання травного тракту. Е311-Е313 Входять до складу йогуртів, кисломолочних продуктів, ковбасних виробів, вершкового масла, шоколаду. Можуть стати причиною захворювань травного тракту. Е407, Е447, Е450 Входять до складу варення, джему, згущеного молока, шоколадного сиру. Можуть стати причиною захворювань нирок та печінки. Е461-Е446 Входять до складу варення, джему, згущеного молока, шоколадного сиру. Можуть стати причиною хвороб травного тракту.

Номер слайду 8

Упередження проти харчових добавок. Багато хто вважає, що, буквально, усі харчові добавки — це “хімія”, в тому вони, безперечно, є шкідливими. Однак, насправді, харчові добавки застосовуються для забезпечення відповідності санітарно-гігієнічним нормам у харчовій промисловості, затвердженим регулюючими інстанціями. Частина добавок є дійсно шкідливою, але на практиці вони не є забороненими, оскільки це “найменше зло”, що дає можливість забезпечити товарний вигляд продукту і, відповідно, об'єм продаж. Інші добавки вважаються досить безпечними (молочна кислота, лимонна кислота, сахароза та ін.). Однак, варто розуміти, що спосіб синтезу тих чи інших добавок у різних країнах є різним, тому рівень їх безпечності, також, є різним. rrrrr

Номер слайду 9

Перспективи використання харчових добавок. Технічний прогрес у харчовій області у світі базується на досягненнях науки про харчування, і пов'язаний із новими технологічними можливостями. Великий вплив на нього має погіршення стану екології, жорстка конкуренція продуктів харчування на ринку. Усе це приводить не тільки до корінного удосконалення технології отримання традиційних продуктів харчування, а й створення нового покоління цих самих продуктів, що відповідають вимогам та реаліям сьогодення. Продукти харчування зі збалансованим складом, низькою калорійністю, пониженим вмістом цукру та жирів, спеціального функціонального призначення, а, також, продукти швидкого приготування та тривалого терміну зберігання. Створення продуктів харчування, що відповідають цим вимогам, у наш час є неможливим без застосування харчових добавок. Також, вони мають велику роль для технологій традиційних продуктів харчування майбутнього.

Номер слайду 10

Дякую за увагу!

pptx
Додано
31 липня 2018
Переглядів
1575
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку