Презентація для учнів 7-11 класів на тему "Тютюнопаління"

Про матеріал

Сьогодні в Україні курять 15,5 мільйонів людей.

Україна – один з найбільших «курців» у світі.

В державних установах України немає жодної людини, яка б повний робочий день займалася проблемою боротьби з курінням. Немає жодного спеціалізованого державного центру чи програми для допомоги тим, хто хоче кинути курити.

Українці досі до кінця не збагнули, що вони роблять із собою.

Тому потрібно розпочати чесну та системну боротьбу проти куріння. Мета даної презентації:

довести учням шкідливість куріння та негативний його вплив на організм людини.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема проекту. Куріння – в. Елике лихо

Номер слайду 2

Автор проекту Гутів Наталія Василівна, класний керівник 7 класу. Гарасимівської ЗОШ І – ІІІ ступенів

Номер слайду 3

Мета проекту. Довести учням шкідливість куріння та негативний його вплив на організм людини

Номер слайду 4

Актуальність проекту. Сьогодні в Україні курять 15,5 мільйонів людей. Україна – один з найбільших «курців» у світі. В державних установах України немає жодної людини, яка б повний робочий день займалася проблемою боротьби з курінням. Немає жодного спеціалізованого державного центру чи програми для допомоги тим, хто хоче кинути курити. Українці досі до кінця не збагнули, що вони роблять із собою. Тому потрібно розпочати чесну та системну боротьбу проти куріння.

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Тютюн в УкраїніУкраїна займає друге місце у світі по кількості випалених цигарок на людину. 15,5 млн. українців палять: 50% чоловіків, 25% жінок й 17% школярів. Опитування Українського інституту соціологічних досліджень ім. Яременка показують, що 17% школярів починають палити цигарки до 11 років. Кожен п'ятий школяр в Україні у віці 11-12 років палить. За статистикою за рік українці викурюють 125 млрд. цигарок!

Номер слайду 7

Хімічний склад сигарети. Тютюнові вироби містять близько 4000 хімічних сполук, а тютюновий дим - близько 5000 хімічних сполук, з яких приблизно 60 викликають рак. Усім відомо, що "крапля нікотину вбиває коня", але лише деякі здогадуються, що людина не кінь і тому для нього смертельна доза складає всього 60 міліграм нікотину, а для дітей - ще менше. У невикуреній сигареті знаходиться близько 10 міліграм нікотину , але через дим курець отримує з одної сигарети 0,533 мг нікотину.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Смертельна арифметика Курець має в 10 разів більшу вірогідність захворіти на рак легенів, ніж некурець. Тютюновий дим пошкоджує ген ТP53, який блокує розвиток ракових пухлин. У жінок, які курять, на 50% більша вірогідність передчасних пологів. А немовля у жінки-курця народжується з вагою в середньому на 200 грамів меншою, ніж у жінки, яка не курить. У курця втричі більша загроза серцевого нападу, ніж у того, хто не курить. 95% пацієнтів, у яких серцевий напад стався до 35 років, були курцями. Куріння збільшує ризик виникнення проблем зі слухом у молодому віці — на 43%. У курців у 1,5 разу вищий ризик карієсу. Куріння прискорює облисіння — адже воно викликає спазм судин, які постачають кров до скальпа.

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Рак. Тютюновий дьоготь — збіговисько канцерогенних речовин. Якщо регулярно змазувати їм шкіру тварин, то в 95% з них незабаром утворяться ракові пухлини. Оскільки тютюновий дьоготь попадає в дихальні шляхи людини, природно, що в значної частини курящих він також він також може викликати злоякісний ріст тканин. І дійсно, як показує статистика, 100 викурених сигарет дорівнюють року роботи з токсичними речовинами, здатними викликати рак, а протягом року в легені запеклого курця попадає біля кілограма (!) тютюнового дьогтю. Першопричиною раку легень у курящих може бути наявність у тютюновому дьогті одного з найбільш активних радіоелементів - полонію.

Номер слайду 12

Серцево-судинні захворювання Нікотин у першій фазі своєї дії збуджує сосудоруховий і дихальний центри, у другій фазі, навпаки, гнітить їх. Якщо прощупати пульс курящої людини, то можна помітити, що при першому затягуванні відбувається його уповільнення, а потім серце починає битися в прискореному ритмі. Одночасно з цим відбувається підвищення артеріального тиску, що обумовлено звуженням периферичних судин. До цього варто додати, що оксид вуглецю (II), що надходить із сигарет, підвищує зміст холестерину в крові і викликає розвиток атеросклерозу. У цілому паління впливає на серце: для курящу імовірність інфаркту удвічі вище, ніж для некурящого.

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Гангрена ніг. Облітературний ендартерит - поразка кровоносних судин нижніх кінцівок. Вирішальну роль у його виникненні належить нікотинові. У вустах народу така патологія відзначена вираженням «ноги курця». Суть захворювання полягає в звуженні і зарощені просвіту артерії (облітерація), порушенні харчування тканин і їхньому омертвінні (гангрена).

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Виразка. Щораз після викуреної сигарети виникають симптоми гастриту: зменшується, а при визначеній дозі, навпаки, різко зростає рухова активність шлунка, гальмується продукція шлункового соку, унаслідок чого падає апетит. Міняється і кислотність шлункового соку. Саме тому курящі вважають, що тютюн утамовує почуття голоду. Усі ці гастричні явища спричиняють спазматичне скорочення м'язових шарів стінки шлунка, через що їжа в ньому затримується, виникають болю в животі, нудота, а іноді і блювота. Паління, як правило, веде до звуження кровоносних судин, порушуючи кровопостачання внутрішніх органів, створюючи тим самим сприятливі умови виразки слизуватих оболонок шлунка і дванадцятипалої кишки.

Номер слайду 18

Нервова система. Куріння викликає безперервне збудження, що ослаблює гальмівний процес, а це веде до виснаження нервової системи. Англійське прислів’я каже: “Курець пускає ворога в свої уста, який викрадає його мозок”.

Номер слайду 19

Куріння завдає моральної шкоди Людина «вчиться» йти на компроміс зі своєю совістю. Заплющує очі на проблему замість того, щоб вирішувати її. До того ж, у курців виникає психологічний бар’єр щодо заняття спортом та розумного ставлення до своєї фізичної форми: мовляв, усе одно я курю.

Номер слайду 20

Маленькі хитрощі заради великих грошей Тютюнова індустрія зайняла таку позицію: куріння – це свідомий вибір дорослої людини, яка обирає ризиковану поведінку. На прилавку я бачив напис: «Я не продаю сигарети дітям до 18 років». Що залишається у нашій свідомості? «Курять – дорослі», а значить, «хочеш бути дорослим – кури». Коли таке повідомлення бачить дрослий курець – він сприймає цей напис так: «Я вже старший за 18, мене це не стосується. Можу курити». Всі ці творчі знахідки тютюнові компанії могли б замінити одним чесним повідомленням: «Кожна сигарета шкодить Вам». Але це повідомлення не вписується в план успіху їхнього бізнесу.

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Україна – тютюнова диктатура«Тримати податки настільки низькими, наскільки можливо». Цитата з внутрішнього звіту компанії Бі Ей Ті в Україні,2000 р. Ціни на сигарети в Україні на 20% нижчі, ніж у Росії, у шість разів нижчі, ніж у Польщі.

Номер слайду 23

Кинути курити – це одне з найправильніших рішень усього вашого життя!

Номер слайду 24

Що робити, щоб кинути курити?• Чітко визначте Ваші особисті причини позбутися куріння - неможливо кинути курити для когось, це робиться лише для себе. • Подумайте, які у Вас особисто можуть бути альтернативи для проведення того часу, який Ви зараз зазвичай проводите з сигаретою. • Дізнайтеся, чи потрібні Вам ліки для припинення куріння (для багатьох вони не потрібні), і якщо так, то які самі і де їх можна придбати. • Сплануйте, як Ви будете вирішувати проблеми, що виникнуть після відмови від куріння. Якщо Ви вже безуспішно кидали, згадайте, в якій саме ситуації Ви почали курити та підготуйтеся до неї. • Домовтися з друзями та родичами про підтримку, нейтралізуйте провокації з боку тих, хто може завадити Вам. • Придумайте подарунки, які Ви дозволятимете собі за свої успіхи.

Номер слайду 25

Чим я можу допомогти курцеві• пропагувати новий стиль успішної поведінки, вільної від куріння; • не використовувати у своїй роботі образи, які популяризують куріння; • відмовлятися від участі у проектах, спонсорованих тютюновими брендами; • не курити у громадських місцях і закликати всіх курців відмовитися від куріння на публіці й там, де це може зашкодити здоров’ю інших людей, особливо дітей; • допомагати людям, які хочуть кинути курити, наприклад, подарувати близькій людині книгу з рекомендаціями про те, як кинути курити, зокрема, книгу Алана Карра «Легкий спосіб кинути курити».

Номер слайду 26

Висновок. Я,учень 10 класу, хочу мати право проживати в країні , вільній від тютюнового диму. Знаю, що епідемію куріння можна здолати. Для цього держава та суспільство мають працювати разом!

Номер слайду 27

pptx
Додано
26 січня 2018
Переглядів
6601
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку