Розробка виховного заходу для 10-11 класів на тему: "Генії, окрилені музою"

Про матеріал

Тема заходу "Генії, окрилені музою". Метою заходу є познайомити учнів з видатними особистостями, які оспівували у своїй творчості український народ; прищеплювали почуття гордості за наших співвітчизників. Обладнання: портрети І.Франка, Л.Костенко, В.Івасюка; мультимедійна система, презентація, відеоролики, виставка творів видатних митців. Захід супроводжується презентацією, також використовуються у заході ролики із віршами митців, покладеними на музику.

На виховному заході ми згадаємо життя і творчість таких видатних представників культури, як І.Я.Франко, Ліна Костенко, Володимир Івасюк.

Перегляд файлу

 

 

Виховний захід на тему:

«Генії, окрилені музою»

(для 10-11 класів)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Підготувала:

Доценко Ольга Сергіївна, вчитель української мови та літератури, спеціаліст І категорії Енергодарського навчально-виховного комплексу «Загальноосвітній навчальний заклад ІІ-ІІІ ступенів – міжшкільний навчально-виробничий комбінат» Енергодарської міської ради Запорізької області

 

 

 

 

 

Енергодар

2018

Тема: Літературно-музична композиція «Генії, окрилені музою»

Мета: Познайомити учнів з видатними особистостями, які оспівували у своїй творчості український народ; прищеплювали почуття гордості за наших співвітчизників

Обладнання: портрети І.Франка, Л.Костенко, В.Івасюка; мультимедійна система, презентація, відеоролики, виставка творів видатних митців

Хід заходу:

І. Організаційний момент. Повідомлення теми заходу

ІІ. Основна частина заходу

Слово вчителя.

В історії нашої державизалишили свій слід  тисячі видатних особистостей. Сьогодні ми робимо крок до осягнення вітчизняної історії крізь призму сприйняття життя та діяльності людей, які своїми талантами прославили українську землю.

Отже,  на нашому заході ми згадаємо життя і творчість таких видатних представників культури, як І.Я.Франко, Ліна Костенко, Володимир Івасюк.

І.Я.Франко заслужено зажив світової слави.Іван Франко на сьогодні є  єдиним українським поетом, який номінувався на здобуття Нобелівської премії з літератури.

І проміж нас живе ясна і чиста слава

Малого Мирона, великого Франка.

(Максим Рильський)

 У І.Франка було багато псевдонімів — Джеджалик, Брут Хома, Мирон,

Живий, Кремінь, Марко, (близько 100 псевдонімів). Іван Франко писав твори не лише українською, а й польською, німецькою та іншими мовами. Він був першим професійним українським письменником, який відважився жити з праці пера. Не мав державної роботи,  не мав жодних нагород, не мав кафедри в університеті. Мав замість того Львіві слова для нього: «І підеш ти в мандрівку століть з мого духа печаттю».

Учень.

              Джерелом натхнення для Івана Яковича була народна пісня. Від раннього дитинства його душу сповнювали красою українські пісні, що стали талісманом на все життя.

 Будучирізнобічнотворчим, Іван Франко дуже любив музику. За час свогожиттявінзробивчималийвнесок у розвитокпісенно-народноїтворчості. На йоготворчістьвпливалидивовижнімузичні твори того часу, в якомувін жив. 

Любов до народноїпіснізародилася у Франковіще в ранньомудитинстві. Тодійого мама співалайомународніпісні. Самеце зародило в ньомутакулюбов.

Дужебагато дав отойласкавийматеринськийспів І. Франкові, а через нього й українськійпоезії та науці. Материніпісні стали улюбленимипіснямипоета. Недаремно ж любов свою до пісеньпоет назвав єдинимвіном, винесеним з батьківськоїоселі.

Він творив поезії, на основіяких створено чималокомпозиційрізнихжанрів – від романсу до великих симфонічних та вокальнихтворів.

Поет бувпереповненийпісняминародними і власними, жив ними, вони булийогоєством, любов’ю, турботою, багатством і зброєю.

 

Учитель.

  • До вашої уваги пісня «Червона калина, чого в лузі гнешся?».

Учитель.

Кожен геній – божий дар. У випадку Ліни Костенко цей дар подвійний: по-перше, Творець подарував цю геніальну поетесу Україні, по-друге, Він дав їй багато років життя.

  • Я пропоную прослухати поезію Л.Костенко «Крила», покладену на музику.

Учень.

Все своє життя вона присвятила національним традиціям, довівши всьому світові і кожному окремому українцю, що наші духовні якості є безсмертними. Саме вони визначають хто ми є насправді. Ліна Василівна Костенко була найактивнішою учасницею руху шістдесятників. Її збірку під назвою «Зоряний інтеграл» було заборонено цензурою. Але поетесу не заарештували. Дана подія не зламала Ліну, вона продовжила писати і в 1977 році знову почала друкуватися. Вона нагороджена Державною премією України імені Шевченка, премією фундації Антоновичів, медаллю Святого Володимира та премією Франчески Петрарки. Також Ліна Василівна є лауреатом Міжнародної літературно-мистецької премії ім. Тетяни Теліги, має звання професора Києво – Могилянської академії. У громадському житті Костенко перестала брати участь у 90-х роках. І навіть відмовилась від отримання звання Героя України. Тільки в 2004 році вона деякий час повертається до громадського життя. Саме Ліна Костенко прищепила мільйонам українців непохитну віру та впевненість в те, що ми незалежні, гідні і вільні. Що нас не здолати, адже дух наший є незламним.

Учитель.

-         До вашої уваги відеоролик «Очимати сказав мені...» (музикаО.Богомолець, слова Л.Костенко).

 

Учитель.

Володимир Івасюк – український композитор, поет, фундатор української поп-музики, який у 30 років поплатився життям за любов до України.

ВолодимирІвасюк - один ізтворцівукраїнськоїестрадноїмузики. Видатнийукраїнець, який прожив всього 30 років, за своєкороткежиття написав 107 пісень, 53 інструментальнихтворів, створив музику до кількохспектаклів. Окрімцього, вінпрофесійний медик, скрипаль, чудовограв на фортепіано, віолончелі, гітарі, майстерновиконувавсвоїпісні. Відомий як музикант, Івасюкбув і неординарним живописцем.

Учитель.

-         Пропоную до перегляду відео «Червона рута».

Учень.

Івасюкбув не просто музикантом, вінбувпатріотомУкраїни. Своїмипіснямивінвідроджувавлюбовукраїнців до українськоїкультури.

Несподівано прийшла біда. Вона завжди приходить несподівано. Усю Україну, увесь світ облетіла чорна звістка, що пекучим болем розірвала груди – не стало Володимира Івасюка.

Чималофактіввказують на те, щомолодийталановитиймузикантпішов з життя не сам.

За два місяці до смертіВолодимиравикликали в КДБ для бесідиіз приводу гонорарів, яківін повинен буводержати за вихідсвоїхплатівок у Канаді. Йогопереконувалипередатицігроші в "Фонд миру" в обмін на дозвілвиїхати в Америку. Але видатногоукраїнцязакордон не цікавив, і вінвідмовивсявідцієїпропозиції. 

18 травня 1979 року йоготілобулознайденеповішеним у Брюховицькомулісіпід Львовом. Між датою зникнення й датою смертіІвасюка є загадковийпроміжок часу. 24 квітня 1979 року Володимирпішовзранку на заняття в консерваторію. Близько 13.00 повернувсядодому, взяв якісьноти й зновупішов, сказавши, що буде через годину. Володимиразнайшлитільки 18 травня 1979 року: однак не міліція, а випадковий солдат, що, наткнувся в лісі на напіввисячий-напівстоячий труп людини. 

На похоронВолодимираІвасюкаприйшлибільше десяти тисяччоловік. Труну несли на руках до самого цвинтаря. Похорони композитора перетворилися на справжнюдемонстрацію. На могилібули гори квітів і вінків, якіміліціявикинула в цей же день, а наступного - люди принесли їхіщебільше. І так тривалопротягоммісяця. Цебулосвого роду актом громадянськоїнепокори.

У 2009 році, коли видатномуукраїнцю мало б виповнитися 60, вінбувудостоєнийзвання Героя України.

Учитель.

  • Пропоную до перегляду відео «Мила моя».
  • Відео пісня «Мальви» у виконанні Ані Лорак.

 

ІІІ. Підсумки заходу

Слово вчителя

Бог виявив щедрість, коли подарував світові геніїв, якими пишаємося ми, українці.

Сьогодні ми пригадали з вами трьох геніїв  української культури, хоча ми знаємо й пишаємось й іншими митцями, які зробили свій внесок у культурний розвиток країни, які своїми талантами прославили українську землю.

Наш захід дійшов кінця. Спасибі всім за увагу. До нових зустрічей!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
28 січня 2018
Переглядів
901
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку